Κρ. Λαγκάρντ: Ελπίζω οι χώρες της ευρωζώνης να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

Την ελπίδα ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο CNN.

«Eχω κάποια ελπίδα, επειδή τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση για την αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που έχουμε πει στους Ευρωπαίους είναι ότι ανεξάρτητα με την μορφή που θα πάρει, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ελαφρυνθεί το βάρος και να μπορέσει η χώρα να αποδείξει ότι το χρέος της μπορεί να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία «, είπε η Λαγκάρντ.

Σημειώνουμε ότι στην «Δήλωση της συνόδου (Euro Summit) για το ευρώ της 12ης Ιουλίου», η οποία θέτει τα προαπαιτούμενα* για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη οριστικής συμφωνίας, αναφέρεται ρητά στην σελίδα 6 ότι «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».

Σημειώνουμε, επίσης, ότι χθες 15/7 η Βουλή ψήφισε τα προαπαιτούμενα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης (τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα ψηφιστούν μέχρι τις 22/7) και όχι κάποια οριστική συμφωνία.

Η οποία, μάλιστα, μπορεί να μην υπάρξει καν: «Εν τούτοις, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προδικάζει οποιαδήποτε ενδεχόμενη τελική συμφωνία»(σελίδα 5 του ιδίου κειμένου).

*μέλος ΝΕ Υγείας