Παρόλο που η κυβέρνηση έμεινε με δύο κόμματα να την στηρίζουν, δείχνει πιο επικίνδυνη, καθώς προσπαθεί με ενέργειες κανονικών καμικάζι να «τελειώνει» με ό,τι μπορεί να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε το έργο του με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την απόλυση, με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, περίπου 7.000 σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών, καταργώντας μέσα σε μια νύχτα τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται.
Δεν είναι καθόλου τυχαίοι οι στόχοι που επέλεξαν να χτυπήσουν, αλλά ούτε και η χρονική στιγμή. Οι σχολικοί φύλακες έχει εγκριθεί να προσληφθούν απ’ το ΑΣΕΠ και μάλιστα δύο φορές. Επίσης τα σχολεία έχουν κλείσει από τα μέσα Ιουνίου, άρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους πετάξουν στο δρόμο, χωρίς να το πάρει είδηση κανείς.
Τι κι αν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων ζητούν να προσληφθούν περρισότεροι φύλακες; Έτσι κι αλλιώς «δεν θα χαθεί η Ελλάδα χωρίς σχολικούς φύλακες», όπως δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι συνδυασμένοι, στη συνείδηση του κόσμου, με πρόστιμα, φορομπηχτικούς μηχανισμούς και κυνήγι μεταναστών και αυτό τους κάνει να φαίνονται αντιπαθείς και άρα ένας εύκολος στόχος. Απ’ την άλλη όμως να μην ξεχνάμε ότι είναι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με μόνιμη σχέση εργασίας και έχουν δώσει γραπτές εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, για να προσληφθούν.
Αυτά σημαίνουν ότι οι πύλες της κολάσεως έχουν ανοίξει για όλους ανεξαιρέτως και όσα λέγονται από την κυβέρνηση, ότι θα απολύσει μόνο όσους έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, είναι για να εφησυχάζουν οι υπόλοιποι, μέχρι να έρθει η σειρά τους.
Ένα άλλο κομμάτι εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που χτυπιέται αυτή τη στιγμή, είναι όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινή δικαστική εντολή. «Αυτοί ήδη θεωρούνται απολυμένοι.Θα έχουμε τελειώσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Υπηρεσίες
Αυτοί που θεωρεί απολυμένους ο υπουργός, εργάζονται σε υπηρεσίες όπως καθαριότητα, πράσινο και κοιμητήρια στους περρισότερους δήμους. Υπηρεσίες που ήδη υπολειτουργούν λόγω της ελλείψης προσωπικού. Η απαξίωσή τους συμφέρει μόνο τα τσακάλια του καπιταλισμού, όπως ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος κ.ά., που θα έρθουν σαν σωτήρες για να αγοράσουν τις υπηρεσίες-φιλέτα για ένα κομμάτι ψωμί, όπως και τόσα άλλα που έχουν αρπάξει.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα των δήμων. Οι μεγαλοεργολάβοι έχουν μυριστεί ότι υπάρχει πολύ χρήμα στη «μπίζνα» των σκουπιδιών και θέλουν να βάλουν χέρι σ’αυτό. Με απαρχαιωμένες μεθόδους που τις αγοράσαν από το εξωτερικό «κοψοχρονιά», επειδή έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας, το οποίο θα μετακυλίεται βεβαίως στους δημότες με τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό των δημοτικών τελών.
Δεν πρέπει να τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η ιδιωτικοποίηση θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα παραδείγματα απ’το εξωτερικό δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Στην Ιταλία τον έλεγχο τον έχει η μαφία και εκτός των υπηρεσιών έχουν υποβαθμίσει ολόκληρες περιοχές, μετατρεπωντάς τες σε σκουπιδότοπους. Κι εδώ το ίδιο μοντέλο θέλουν να ακολουθήσουν, αφού η μέθοδος fast track τους απαλλάσει από κάθε περιορισμό.
Η Κερατέα παλιότερα και τωρα η Ιερισσός ειναι παραδείγματα αυτού του μοντέλου, αλλά και για το πώς μπορούμε να τους σταματήσουμε επίσης.
Μπροστά σε όλα αυτά η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι κατώτερη των περιστάσεων, καθώς αναλώνει τις δυνάμεις του κόσμου σε ακτιβισμούς χωρίς αποτελέσματα ουσιαστικά και σε μια «συγκρουσιακή γυμναστική» που πάντα έχει συγκεκριμένα όρια. Όσες φορές έχει κληθεί μέχρι τώρα να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα όπως αυτό της επιστράτευσης, οπισθοχώρησε άρον-άρον.
Όταν δέχεσαι τέτοια ολομέτωπη επίθεση απο τον εχθρό, είναι ολέθριο να γνωρίζει ότι τα όρια των αγώνων σου απεναντί του είναι αυτά που σου θέτει αυτός. Επίσης δεν μπορείς να τον πολεμάς με τις παλιές συνηθισμένες συνδικαλιστικές μεθόδους, γιατί αυτό σε κάνει τρομερά προβλέψιμο.
Όσο για την ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να λάμπει δια της θορυβώδους απουσίας της. Η αλλαγή προέδρου δεν επέφερε καμμία ουσιαστική αλλαγή. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το εργατικό κίνημα δεν αρκεί να διατηρεί ένα αγωνιστικό προφίλ, αλλά να αγωνίζεται και να αντιδρά ενάντια στη καταβαράθρωση της ζωής μας.
Συντονισμός
Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να καλέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη για συντονισμό δράσεων ενάντια στα μέτρα. Θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνομοσπονδιών, αλλά δυστυχώς οργανώθηκε πρόχειρα και δεν εκτιμήθηκε σωστά η σημασία του, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μάζεμα συνδικαλιστικών στελεχών που διαπίστωσαν, διαφώνησαν και ευχήθηκαν, χωρίς ουσιαστική συνέχεια.
Ένα ακόμη θέμα είναι η στάση που τηρούν οι δήμαρχοι απέναντι στα γεγονότα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αποτελείται από δημάρχους που εχουν εκλεγεί με τη βοήθεια κομματικών μηχανισμών –πολλοί έχουν αναδειχτεί απ’ αυτούς– των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Τι μας κάνει να πιστεύουμε λοιπον ότι οι δήμαρχοι θα πάνε κόντρα σε αυτούς που τους ανέδειξαν;
Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι δήμαρχοι είναι οι άμεσοι εργοδότες μας και δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο να έχει καταφέρει οτιδήποτε το εργατικό κίνημα χέρι-χέρι με τους εργοδότες. Γι’αυτό θέλει μεγάλη προσοχή απο τους συνδικαλιστές ως προς την στάση τους απέναντι στις διοικήσεις, ώστε να μην καλλιεργούνται αυταπάτες στους εργαζόμενους. Μόνο στα χέρια μας βρίσκονται οι λύσεις.
Τέλος στα σωματεία μας πρέπει να απομονώσουμε τη Χρυσή Αυγή, που προσπαθεί να αποκτήσει έρεισμα στους δημοτικούς αστυνόμους του Δήμου Αθηναίων. Πρέπει να απομονωθούν από όλους τους εργαζόμενους, γιατί έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι απέναντί τους και τους χρησιμοποιούν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Για να αντιπαλέψουμε την υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών μέσω των απολύσεων και την προσφορά τους στις ορέξεις των καπιτα-ληστών μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν, πρέπει να συγκροτήσουμε άμεσα –με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων των δήμων– τοπικές επιτροπές αγώνα που να περιλαμβάνουν εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, άνεργους, φοιτητές, μαθητές.
Όλοι μαζί να κάνουμε τα δημαρχεία κέντρα αγώνα και λήψεως αποφάσεων για όλη την κοινωνία. Με στόχο να προκυρηχθεί άμεσα γενική πολιτική απεργία διαρκείας, με ορίζοντα την ανατρόπη της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών.

* Ο Στέλιος Φιλίππου είναι μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου