Φουντώνουν οι διεργασίες, σε δεκάδες εργασιακούς χώρους και γειτονιές, για τον πλατύτερο δυνατό συντονισμό των επιμέρους αντιστάσεων στην πολιτική της κυβέρνησης που απολύει χιλιάδες εργαζόμενους και απειλεί με κατάρρευση σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη στην περιοχή του Ζωγράφου, με αιχμή την απεργιακή μάχη των καθηγητών, δημιουργήθηκε σήμερα (12/9) Επιτροπή Αγώνα που συσπειρώνει εργαζόμενους, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, κατοίκους, κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες της Αριστεράς, δημοτικές παρατάξεις, με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και ορίζοντα την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης Σαμαρά που μας εξοντώνει.

Ακολουθεί ανταπόκριση από την πρώτη σύσκεψη για τη δημιουργία της Επιτροπής. 

Είναι γνωστό ότι η μνημονιακή κυβέρνηση  χτυπάει τη δημόσια Παιδεία τόσο μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων, όσο και μέσω των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Α' Βάθμια, Β' Βάθμια και Γ' Βάθμια εκπαίδευση πλήττονται εξίσου. Όμως η επίθεση της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον τομέα. Δήμοι, Υγεία και ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ είναι προ πολλού στο στόχαστρο τρόικας και δικομματικής. Όλα δείχνουν όμως ότι ο κλάδος που θα προσπαθήσει να αποτελέσει τον σπινθήρα της ανατροπής θα είναι αυτός των εκπαιδευτικών. Το πρόσφατο παρελθόν όμως δείχνει, ότι παρά το μεγάλο μέγεθος του κλάδου που ξεσηκώνεται (80.000 εργαζόμενοι), δεν είναι αρκετό για να νικήσει μόνος του. Χρειάζεται ένας συντονισμός, ένας "απότα κάτω" συντονισμός σωματείων, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα ξεπεράσει τις απρόθυμες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και θα οδηγήσει την κυβέρνηση στην πλήρη κατάρρευσή της.

Συντονισμός

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, αντιλαμβανόμενοι το αδιέξοδο των μεμονωμένων κινητοποιήσεων ανά κλάδο, κινούνται προς μια κατεύθυνση ενοποίησης και συντονισμού των επιμέρους δυνάμεων που αντιστέκονται στη διάλυση του Δημοσίου. Η κατάσταση στη Παιδεία θα ανατραπεί μόνο όταν ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε σήμερα η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών –μελών- της τοπικής ΕΛΜΕ (ΣΤ' ΕΛΜΕ). Μετά από το "τοίχος" που τους υψώθηκε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ τους, καθηγητές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με ανένταχτους, δημιούργησαν μια Απεργιακή Επιτροπή Εκπαιδευτικών και κάλεσαν σε σύσκεψη όλους τους φορείς και τα σωματεία της γειτονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι καλέστηκε και η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ, χωρίς όμως την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Η συνάντηση έγινε στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ζωγράφου. Οι καθηγητές του σχολείου αυτού (12 από 27 που ήταν πέρσι), δήλωσαν ότι από σήμερα διαθέτουν το σχολείο ώστε να λειτουργήσει ως Κέντρο Συντονισμού Αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Το σωματείο των εργαζομένων του δήμου Ζωγράφου, εκείνο των δασκάλων, σχολικοί φύλακες, πολλά μέλη από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς, γονείς μαθητών, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων Γ. Γεννηματά και του Αγ. Σάββα, η "Κίνηση Απελάστε το Ρατσιμό" Ζωγράφου πήραν μέρος και συνέβαλαν αποφασιστικά στη λήψη αποφάσεων για συντονισμένη δράση. Το γενικότερο κλίμα ήταν μαχητικό, ενωτικό και ελπιδοφόρο για έναν "θερμό" Σεπτέμβρη!

Κοινή συνισταμένη όλων όσων τοποθετήθηκαν ήταν, ο αγώνας, να ξεκινήσει μεν από την έμπρακτη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά να εξαπλωθεί παράλληλα και στους άλλους κλάδους που πλήττονται. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση γιατρού από το Γ. Γεννηματάς, ο οποίος δήλωσε: «όπως το σωματείο μας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα πλάι στους εκπαιδευτικούς, έτσι και εκείνοι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στους δικούς μας αγώνες».

Περιεχόμενο

Κύριο μέλημα της Επιτροπής αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεύθυνσή της, ώστε να πλαισιωθεί από μεγάλο μέρος του κόσμου της περιοχής. Μοίρασμα προκηρύξεων, μικροφωνικές σε κεντρικές πλατείες, πικετοφορίες και ξεσηκωμός της γειτονιάς θα συμβάλλουν στην ουσιαστική εξάπλωση αυτού του Μετώπου. Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, απεργιακό ταμείο και ένα εβδομαδιαίο ανοιχτό συντονιστικό είναι επίσης από τις ενέργειες που θα πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα. Το στοίχημα είναι να παγιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων του Ζωγράφου και των παρακείμενων περιοχών ότι αυτή η επιτροπή ήρθε για να μείνει και να συντονίσει τον αγώνα των πληττόμενων της κρίσης, ενάντια στην απάνθρωπη και αντεργατική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Σήμερα δίπλα σε αυτούς που απολύονται από σχολεία, νοσοκομεία και δήμους, αύριο αλληλέγγυοι σε όσους βγαίνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό. Να αποτελέσει το ζωντανό εκείνο κύτταρο αντίστασης και οργάνωσης των αγώνων "από τα κάτω".
Οι αποφάσεις της σύσκεψης για τις αμέσως επόμενες ημέρες:

·         Σάββατο πρωί, στις 11:00, στην πλατεία Γαρδένιας, συγκεντρωνόμαστε για να ξεσηκώσουμε την τοπική κοινωνία του Ζωγράφου. Με πικέτες, προκηρύξεις, ντουντούκες και συνθήματα συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινωνικού μετώπου απέναντι στα μνημόνια.

·         Κυριακή απόγευμα στις 18:00 στη πλατεία Γαρδένιας συγκεντρωνόμαστε για να φτιάξουμε πανό για να κρεμαστούν έξω από σχολεία, σε πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

·         Δευτέρα ξεκινάει η απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών. Το πρωί της Δευτέρας, στις 07:00, συναντιόμαστε στην πλατεία Γαρδένιας για να μοιραστούμε στα σχολεία της περιοχής με σκοπό να περιφρουρήσουμε την απεργία. Αργότερα, κατά τις 11:00 από την πλατεία Γαρδένιας θα ξεκινήσει η προσυγκέντρωσή μας, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους (Πολυτεχνείου και Καποδιστριακού) η οποία θα καταλήξει στις 12:00 στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα (η ώρα θα καθοριστεί), στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ζωγράφου, θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής.

Καλούς μας αγώνες! 

Βίντεο από τη σημερινή κινητοποίηση στου Ζωγράφου (14/9): 

http://www.youtube.com/watch?v=9aUt6kT3HR0&feature=youtu.be

Ετικέτες