Το απεργιακό διήµερο 29-30 Νοέµβρη θύµισε παλιές µέρες µαζικών κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στη δηµόσια υγεία, όπως οι µεγάλες κινητοποιήσεις επί υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη το 2013-14, όπως η µεγάλη κινητοποίηση εν µέσω πανδηµίας τον Ιούνη του 2020.

Μάλιστα εκτός από την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, µεγάλα ήταν και τα ποσοστά συµµετοχής στην ίδια την απεργία, ειδικά στα νοσοκοµεία της Περιφέρειας.

Γιατροί, µε µεγάλη παρουσία των νέων ειδικευόµενων γιατρών αλλά και φοιτητών Ιατρικής από το Πανεπιστήµιο της Αθήνας και την Ιατρική Σχολή της Πάτρας, γιατροί από την περιφέρεια (Αγρίνιο, Ζάκυνθο κ.α.). Εργαζόµενοι-ες στα δηµόσια νοσοκοµεία µε πανό από τον Ευαγγελισµό, το Δροµοκαΐτειο, τον Ερυθρό, το Ασκληπιείο, το Αττικόν, το Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Αττικής – Δαφνί, το Θριάσιο, το Αγλαΐα Κυριακού κ.ά. Εργαζόµενοι στα Κέντρα Υγείας µε το Σωµατείο εργαζοµένων της 1ης και 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.). Μαζική παρουσία είχαν και οι εργαζόµενοι στην Απεξάρτηση, µε πανό από το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω. Αλληλέγγυοι από άλλους συνδικαλιστικούς χώρους (ΠΑΜΕ, ΜΑΧΗ, Παρεµβάσεις, Ταξική Πορεία κ.ά.) και παρατάξεις και από συλλόγους συνταξιούχων όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες από κόµµατα και οργανώσεις της Αριστεράς. Όλοι µαζί βροντοφώναξαν την αναγκαιότητα να δοθούν λεφτά για την υγεία και όχι για εξοπλισµούς και απαίτησαν µαζικές προσλήψεις στα νοσοκοµεία -και συνολικά τις δηµόσιες δοµές υγείας- γιατρών, νοσηλευτριών και λοιπού προσωπικού, απαίτησαν τη µονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων. Όλοι µαζί διεκδίκησαν αυξήσεις στους µισθούς, πληρωµή των εφηµεριών στην ώρα τους και αύξηση της ωριαίας αποζηµίωσης, διεκδίκησαν να µην υπάρξει µετάβαση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα νοσοκοµεία σε ιδιώτες και να µην εκποιηθεί στους ιδιώτες οποιαδήποτε δοµή υγείας, ψυχικής υγείας και απεξάρτησης κ.α.

Καµιά µάχη δεν πάει χαµένη. Πολύ περισσότερο η συγκεκριµένη µάχη που είχε και αποτέλεσµα τη δέσµευση του υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη για αποφασιστική ενίσχυση της ωριαίας αποζηµίωσης των εφηµεριών από 1/1/2024. Μια πολύ µικρή δέσµευση σε σχέση µε το σύνολο των αιτηµάτων που οι υγειονοµικοί πρέπει να τη δουν ως την αρχή για να πιέσουν ακόµη περισσότερο την κυβέρνηση και να αποσπάσουν πλέον όχι µόνο δεσµεύσεις αλλά και πράξεις. Άλλωστε λίγες µέρες µετά την κινητοποίηση ο ίδιος υπουργός αποφάσισε να µην προχωρήσει όπως γινόταν µέχρι τώρα σε ανανέωση των συµβάσεων των επικουρικών γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού για ένα χρόνο. Ανακοίνωσε ανανεώσεις των συµβάσεων των επικουρικών για 6 µήνες και του λοιπού προσωπικού για 2 και 3 µήνες ανάλογα την περίπτωση.

Κινητοποιήσεις

Αντίστοιχα µαζικές µε την κινητοποίηση της Πέµπτης 30 Νοέµβρη στο Υπουργείο Υγείας ήταν και η µοτοπορεία των γιατρών την προηγούµενη µέρα από νοσοκοµείο σε νοσοκοµείο της Αθήνας και οι τοπικές δράσεις στα νοσοκοµεία αλλά και δράσεις σε γειτονιές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η κινητοποίηση και πορεία στο Περιστέρι από εργαζόµενους στα νοσοκοµεία της Δυτικής Αθήνας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, φορείς και δηµοτικές παρατάξεις, συλλόγους συνταξιούχων και γυναικών. Πάνω από 400 άνθρωποι διαδήλωσαν απαιτώντας -εκτός από τα κεντρικά αιτήµατα- και την στελέχωση των τοπικών κέντρων υγείας και την επιστροφή σε αυτά 11 νοσηλευτριών που µεταφέρθηκαν στο νοσοκοµείο Αττικόν. Οι τοπικές κινητοποιήσεις (αντίστοιχες και επίσης πολύ µαζικές είχαν γίνει το προηγούµενο διάστηµα και σε νησιά του Αιγαίου) δείχνουν ότι µπορούν να δηµιουργήσουν δεσµούς αγώνα των εργαζοµένων στη δηµόσια υγεία µε τον κόσµο της γειτονιάς και να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την απαίτηση για δωρεάν και δηµόσια υγεία για όλους. Μια επόµενη τέτοια τοπική κινητοποίηση είναι προγραµµατισµένη την Πέµπτη 14 Δεκέµβρη στην πλατεία του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.

Στη συνάντηση µάλιστα των εργαζοµένων µε τον υπουργό Υγείας, ο υπουργός για να καθησυχάσει όλους µας ανακοίνωσε ξανά, όπως και οι προκάτοχοί του, ότι άµεσα θα προκηρυχθούν 1.500 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 250 θα αφορούν θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία. Θέσεις πουν υπόσχεται εδώ και 5 χρόνια η ΝΔ και που όσο δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την υγεία (για να «κλέψουµε» ένα παλιό σύνθηµα από τους αγώνες εκπαιδευτικών, µαθητών και φοιτητών, τουλάχιστον 15% του προϋπολογισµού θα πρέπει να δοθεί για τη δηµόσια υγεία), δεν πρόκειται να γίνουν εύκολα. Ακόµη όµως κι αν γίνουν δεν αρκεί για να καλυφθούν τα κενά.

Αυτή τη στιγµή φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ότι ένας τρόπος υπάρχει για να δικαιωθούν τα αιτήµατα των εργαζοµένων στη δηµόσια υγεία, τα αιτήµατα όλων µας. Η κλιµάκωση των κινητοποιήσεων. Διατηρώντας πλήρως τα χαρακτηριστικά της ενότητας. Άλλωστε αυτή τη στιγµή είναι σε εξέλιξη και η µάχη που δίνουν οι εργαζόµενοι-ες στην Απεξάρτηση και την ψυχική υγεία. Με τα χαρακτηριστικά της απεύθυνσης σε φορείς κάθε γειτονιάς. Με απεργίες που δεν καλούν σε «αγωνιστική γυµναστική» περπατώντας τους δρόµους της Αθήνας, αλλά καλούν τον κόσµο συγκεκριµένα να δώσει τη µάχη µπροστά στα κέντρα των εξελίξεων που είναι το Υπουργείο Υγείας και η βουλή. Εκεί, στο Υπουργείο Υγείας, καλεί και την Παρασκευή 8/12 στις 10.30 το πρωί η ΠΟΕΔΗΝ, που πραγµατοποιεί παράλληλα πεντάωρη στάση εργασίας για να υπερασπιστεί το δίκαιο αίτηµα για µονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων που δουλεύουν στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες