Αγαπητό Rproject,

Ζητήσατε να σχολιάσω τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις. Κομματάκι δύσκολο, τέως σύντροφοι! Προτιμότερο να διαπραγματεύεται επί ώρες ο Τσακαλώτος παρά να διαβάζει κανείς για μήνες ή χρόνια το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο είναι μεγαλύτερο και χειρότερο βασανιστήριο, η διαπραγμάτευση ή η μελέτη του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης.

 

Με πόνο ψυχής, όπως λέει και ο Σπίρτζης, διαπιστώνω ότι το σύγχρονο έπος του Γκιλγκαμές δεν μπορεί να μελετηθεί επισταμένως προτού το ψηφίσω – και το γράφω αυτό με σπαραγμό ψυχής, κατά το κοινώς λεγόμενο, τερματίζω τον Σπίρτζη. Βέβαια, όπως ίσως γνωρίζετε στο αγαπητό Rproject, στο έπος του Γκιλγκαμές, το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα λογοτεχνίας, ο ομώνυμος ήρωας, ένας αλαζόνας, δυνατός και πανίσχυρος βασιλιάς διέρχεται πολλές από τις δοκιμασίες της ανθρώπινης μοίρας που εν τέλει τον καθιστούν ταπεινό και μετρημένο, μπροστά στο φάσμα του θανάτου του και όλα αυτά μέσα σε μόλις 240 σελίδες μιας από τις πιο προσεγμένες, ελληνικές μεταφράσεις. Εν αντιθέσει με τον μυθικό ήρωα της Ουρούκ και του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, ο υπαρκτός πρωθυπουργός της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κεκτημένων της λιτότητας και του αυταρχισμού, χρειάζεται ακόμη 7.000 σελίδες για να διέλθει τον Ρουβίκωνα (ή τον Σηκουάνα, τον Ρήνο και τον Ποτόμακ) από την όχθη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην όχθη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, από την όχθη της μαχητικής αμφισβήτησης στην όχθη της οίησης, του κυβερνητισμού, της αλαζονείας και της καταστρεπτικής για τις πλατιές μάζες του κόσμου της εργασίας, προσήλωσης στον καπιταλισμό της κρίσης, το πραγματικό όνομα του μνημονίου.

 

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τις επείγουσες διατάξεις – όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε εμπεδώσει τον τίτλο - παίξαμε την κολοκυθιά για το πως θα μελετούσαμε από κοινού, κατά μόνας ή ανά ομάδες το έπος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας. Ένας «Παπαρρηγόπουλος» της ΚΟ, με βαθιά γνώση της πρόσφατης, κοινοβουλευτικής ιστορίας, έριξε την ιδέα να απευθυνθούμε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επειδή έχει το know how στην υπερψήφιση ογκωδών νομοθετημάτων χωρίς κατά δήλωση του να τα έχει διαβάσει, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε επειδή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ικανός να απαιτήσει, ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, τη συμμετοχή του στον επόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μας και αυτό δεν πρέπει να συμβεί με καμιά κυβέρνηση. Αρκετούς ΠΑΣΟΚους έχουμε μαζέψει και μας παίρνουν τις ωραίες, τροχήλατες και δερμάτινες, καρέκλες μας, ενώ τραβάμε όλα τα ζόρια και του λιναριού τα πάθη, προκειμένου να κρατήσουμε την κυβέρνηση μας όρθια και μέσα στην Ευρώπη που αλλάζει προς το χειρότερο, το δεξιότερο, το αυταρχικότερο, το αντιλαϊκότερο, το αντεργατικότερο, το μεταδημοκρατικότερο και το ρατσιστικότερο.

 

Είναι προφανές ότι τα έχουμε κάνει θάλασσα, αλλά θέλετε να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τα κάνει ωκεανό!; Είναι ένα χάλι το υπερτροφικό, γαργαντουικό νομοσχέδιο (it's a mess, όπως θα έλεγε και ο Νίκος ο Παππάς στους αμερικανούς συνομιλητές του) το οποίο θα καταβροχθίσει μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από την έμμεση και άμεση φορολογία, καθώς και τα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου και των ΔΕΚΟ για 99 χρόνια – κάναμε σκόντο τον αιώνα τον άπαντα, μια προφανής επιτυχία της σκληρής και περήφανης διαπραγμάτευσης.

 

Μνημονιακή λαιμαργία για το υστέρημα και για το σπίτι σας, αν έχετε δάνεια που καρκινοβατούν! Είναι το δεύτερο σημείο το οποίο εμπεδώσαμε ως ΚΟ στην ενημερωτική συνεδρίαση. Επίσης εμπεδώσαμε πλήρως ότι μάλλον είμαστε η ΚΟ που υπερψήφισε το πιο σύντομο (αντι)ασφαλιστικό σύστημα στην ιστορία του ελληνικού, κοινωνικού κράτους – μόλις ο «κόφτης» πάρει μπρος, το (αντι)ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θεσπίσαμε μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα γίνει χαρτοπόλεμος, καθώς οι συντάξεις θα γίνουν ψιχία από φιλοδωρήματα – δεν γράφω «θα γίνουν κιμάς» γιατί τον κιμά θα τον βλέπουν τα νοικοκυριά των υποτελών τάξεων μόνο σε παλιές φωτογραφίες, θα είναι είδος πολυτελείας, άσε που θα υπόκειται και σε ΦΠΑ 24%!

 

Με τούτα και με εκείνα, καταλήξαμε στον τρόπο που θα εισέλθουμε στην Ολομέλεια, την ώρα της ψηφοφορίας. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΚΟ μας, Μαντάς, Φάμελος, Βάκη, θα δίνουν τον ρυθμό, με βήμα και πανό,  και η γραμματέας μας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θα ρίχνει το σύνθημα από έναν τηλεβόα: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, και με τα μνημόνια και με τις γραβάτες»!

Ετικέτες