Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής της οπερέτας Νυχτερίδα συνέβη εργατικό ατύχημα που προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό σε εργαζόμενο και βλάβη στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Τμήμα του σκηνικού κατέρευσε πάνω σε εργαζόμενο και του προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στο πόδι. Ο συνάδελφός μας νοσηλεύεται και ευχή όλων των εργαζομένων είναι να επανέλθει το συντομότερο και να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα αφού λίγα λεπτά πριν το ατύχημα βρίσκονταν επί σκηνής περισσότερα από 70 άτομα.

Η διοίκηση του θεάτρου διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν ευθύνες. Ωστόσο, όσο καλόπιστοι κι αν θέλουμε να είμαστε, την επαύριο του ατυχήματος η διοίκηση διέπραξε σοβαρό ατόπημα που έθεσε σε νέο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέτρεψε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί η προγραμματισμένη παράσταση του παιδικού στη σκηνή, η οποία είχε υποστεί ζημιά ,και πριν καν διεξαχθεί  έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος. Και όλο αυτό για να μη χαθεί η παράσταση και για να μην υπάρξει οικονομική ζημία. Φαίνεται ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα τη διοίκηση είναι η παραγωγικότητα και όχι η ασφάλεια των εργαζομένων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει ατύχημα. Τους τελευταίους μήνες στις δύο τελευταίες παραγωγές της Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο υπήρξε βλάβη στη σκηνή με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η παράσταση. Και ο λόγος? Έχει απολυθεί  μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης της σκηνής ! Το τελευταίο και σοβαρότατο περιστατικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η ασφάλεια των εργαζομένων της ΕΛΣ μπαίνει σε κίνδυνο για χαρη της παραγωγικότητας. Πέρα από την εικόνα της περίφημης εξωστρέφειας και του πολυδιαφημισμένου από τα μίντια success story της ΕΛΣ αυτό που θα έπρεπε να προέχει είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σ' αυτήν. Και αυτοί θα πρέπει  να μπαίνουν πάνω από τα κέρδη.

Ετικέτες