Αντιδημοκρατικές διαδικασίες από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας από τη μία, ευκαιριακές συμμαχίες και κυβερνητικός συνδικαλισμός από την άλλη. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στο νέο Υπέρ-Ταμείο, πέρα από τα καθημερινά χαοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η δημιουργία του ΕΦΚΑ μπάζει από παντού σε ζητήματα νομιμότητας, συνταγματικότητας και δικαιοσύνης. Ένα σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ είναι η μη ύπαρξης Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέχρι στιγμής.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να εκκρεμούν πολλά αιτήματα εργαζομένων για μετατάξεις, μεταθέσεις, μετακινήσεις, αναγνώριση πτυχίων, άδειες άσκησης παράλληλων εργασιών και άδειες άνευ αποδοχών. Ειδικά το τελευταίο έχει οδηγήσει σε απόγνωση εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, που δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να λείψουν χωρίς να επιβαρύνουν κιόλας την Υπηρεσία,  για την βελτίωση της υγείας τους.

Επίσης θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, άτομα με πειθαρχικά ζητήματα που είναι σε υποχρεωτική αργία, να επιστρέψουν στη δουλειά τους , καθώς δεν λειτουργούν και τα Πειθαρχικά Συμβούλια για να τους τιμωρήσουν!

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων είχαμε εγκαίρως ενημερώσει για το θέμα αυτό και είχαμε προτείνει λύσεις, αντίστοιχες με αυτές που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν σε ενοποιήσεις Ταμείων και Οργανισμών. Αντί για αυτό όμως η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας,   προχωράει σε θέματα μετακινήσεων του προσωπικού και αναθέσεις καθηκόντων προϊσταμένων, χωρίς την γνωμοδότηση Υπ. Συμβουλίων, κάτι το οποίο είναι αντισυνταγματικό! Ταυτόχρονα «προσπαθούσαν» να βρούνε λύσεις για τα ΥΣ, προτείνοντας προσωρινά Συμβούλια, χωρίς τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να θέλουν να περιορίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, ακόμα και όταν αυτή η συμμετοχή είναι μειοψηφική. Και αυτό φαίνεται και στο νέο νόμο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπου δεν προβλέπουν γνωμοδότηση ΥΣ για τις μετακινήσεις.

Τελικά η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέληξαν στο να πάμε σε προσωρινά ΥΣ μέχρι το τέλος του 2017 με εκπροσώπους των εργαζομένων προτεινόμενους από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διαδικασία για την εκλογή των αιρετών μελών, που θα αρχίσουν την θητεία τους από 01/01/2018.

Γύρω στις 10 Μάη ενημερωθήκαμε για αυτό, ενώ η Διοίκηση έδωσε προθεσμία μέχρι τις 22 Μάη για την κατάθεση των συνδυασμών. Μία προθεσμία που ήταν πολύ μικρή για έναν χώρο με 8.500 περίπου εργαζόμενους από επτά Ταμεία, που ουσιαστικά δουλεύουμε ακόμα διαφορετικά και σε ξεχωριστούς χώρους.

Παρόλα αυτά θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές 7 παρατάξεις για τους αιρετούς στο ΥΣ των μονίμων και 6 για το ΥΣ των ΙΔΑΧ, στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Σεπτέμβρη.

Στο σχηματισμό των παρατάξεων προέκυψαν αρκετά ευτράπελα.

Το πρώτο είναι η νέα παράταξη  «ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Προήλθε από την συνεργασία της ΠΑΣΚΕ του ΙΚΑ, με την παράταξη «Κίνηση Αγωνιστικής Συσπείρωσης» του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ, Αντ. Κουρούκλη. Βέβαια ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος, για προφανείς λόγους, αλλά συμμετέχει όλη η παράταξη του από την ΠΟΠΟΚΠ στην οποία είναι επικεφαλής.

Η παράταξη αυτή (Κιν. Αγων. Συσπείρωσης) αποτελείται από την πρώην ΠΑΣΚΕ της ΠΟΠΟΚΠ, (που έχουν αποχωρήσει από την ΠΑΣΚΕ) σε συνεργασία με μία παράταξη που δηλώνει ανεξάρτητη και προέρχεται κυρίως από τον συντηρητικό χώρο.

Εδώ χρειάζεται μια κριτική προς τους\τις συναδέλφους από τις «Παρεμβάσεις», οι οποίοι στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το Νοέμβρη συνεργάστηκαν με την παράταξη του Αντ. Κουρούκλη, ενώ αρνήθηκαν τη συνεργασία με τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής), κάτι που θα μπορούσε να φράξει το δρόμο στην ανάδειξη της ΔΑΚΕ σε πρώτη δύναμη.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι η νέα παράταξη που στηρίζει και στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΕΔΑΑ». Αποτελείται από την παράταξη που υπήρχε στο ΙΚΑ και από μέλη της «Ενωτικής Αριστερής Κίνησης» της ΠΟΠΟΚΠ που αποχώρησαν από την παράταξη.

Η «Ενωτική Αριστερή Κίνηση» της ΠΟΠΟΚΠ έχει καταφέρει να παραμείνει σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση και μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια μέλη αποφάσισαν ότι δεν συμφωνούν σε αυτό και αποχώρησαν για να δημιουργήσουν άλλη παράταξη, αλλάζοντας τις πεποιθήσεις τους.

Παρουσιάστηκε το φαινόμενο, άτομα τα οποία δεν στηρίζαν δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε 4%, να βγαίνουν τώρα και να στηρίζουν δημόσια την κυβέρνηση και τα μέτρα που εφαρμόζει! Άνθρωποι που ήταν αριστεροί, αλλά το κρατούσαν για τον εαυτό τους και 5-6 φίλους τους, τώρα ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Μαζί με «όψιμους» Συριζαίους, πρώην ΠΑΣΟΚ. Ή συνάδελφοι που είχαν περάσει στα νιάτα τους από κάποια φεστιβάλ αριστερών οργανώσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας, θυμήθηκαν ότι είναι και αυτοί αριστεροί.  

Και δυστυχώς υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας, που θέλει να εφαρμόσει κυβερνητικό συνδικαλισμό και επιδιώκει να κάνει στη Δημόσια Διοίκηση, ότι ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να συνδιοικεί και να κάνει εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια και να προωθεί υπαλλήλους «δικούς τους»!  Με αντίτιμο βέβαια την στήριξη των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις που κατεβαίνουν είναι της ΔΑΚΕ, διάφορες «ανεξάρτητες» και μη και το ΠΑΜΕ, που εξακολουθεί δυστυχώς και αρνείται κάθε συνεργασία με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις.

Νέα παράταξη

Η «Ενωτική Αριστερή Κίνηση» συνεχίζοντας με τις ίδιες ιδεολογικές πεποιθήσεις και καλώντας για ενότητα αριστερές, ανένταχτες και ριζοσπαστικές δυνάμεις, συνεργάζεται με την «Ριζοσπαστική Παρέμβαση ΙΚΑ» και με ανένταχτους αγωνιστές από άλλα Ταμεία.

Δημιουργήσαμε τις «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ» και συμμετέχουμε στις εκλογές, για να εκφράσουμε έναν άλλο δρόμο, κόντρα στις ευκαιριακές και χωρίς αρχές συμμαχίες και κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Δεν κινούμαστε με γνώμονα τις καρέκλες και την εξουσία. Αν θέλαμε, θα είχαμε και τα δύο.

Λέμε ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο, μαχητικό συνδικαλισμό. Όπου θα θέτει το συλλογικό καλό, πάνω από οποιοδήποτε ατομικό συμφέρον. Έναν συνδικαλισμό που θα συγκρούεται κάθε φορά, που θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα οργανώνει τη συλλογικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη, μέσα από τον δύσκολο δρόμο των μαζικών και δυναμικών αγώνων.

*μέλος στο ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ και στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ

Ετικέτες