Προς τους κ. κ. Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Πολιτισμού και Αθλητισμού Θέμα: «Εργατικό ατύχημα στην Εθνική Λυρική Σκηνή»

Την Πα­ρα­σκευή 21 Φε­βρουα­ρί­ου 2014, κατά τη διάρ­κεια γε­νι­κής πρό­βας (με πα­ρου­σία κοι­νού) της πα­ρα­γω­γής «Νυ­χτε­ρί­δα» της Εθνι­κής Λυ­ρι­κής Σκη­νής, μετά από πτώση σκη­νι­κού, προ­κλή­θη­κε σο­βα­ρό­τα­τος τραυ­μα­τι­σμός ερ­γα­ζό­με­νου.

Όπως κα­ταγ­γέλ­λει το Σω­μα­τείο Τρα­γου­δι­στών Με­λο­δρά­μα­τος της Εθνι­κής Λυ­ρι­κής Σκη­νής (το μόνο από τα σω­μα­τεία της Λυ­ρι­κής που προ­έ­βη σε κα­ταγ­γε­λία, λόγω γε­νι­κευ­μέ­νου κλί­μα­τος ερ­γο­δο­τι­κών πιέ­σε­ων),  το ατύ­χη­μα αυτό ήταν απο­τέ­λε­σμα της ελ­λι­πούς τή­ρη­σης των μέ­τρων ασφα­λεί­ας από μέ­ρους της Διοί­κη­σης. Από κα­θα­ρή τύχη δεν υπήρ­ξαν θύ­μα­τα, καθώς, λίγα λεπτά νω­ρί­τε­ρα από την κα­τάρ­ρευ­ση του σκη­νι­κού, η σκηνή ήταν γε­μά­τη από τους συ­ντε­λε­στές της πα­ρά­στα­σης.

Στη συ­νέ­χεια, αντί να σφρα­γι­στεί η σκηνή και να έρθει ει­δι­κό κλι­μά­κιο για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση αυ­το­ψί­ας, δό­θη­κε εντο­λή να απο­μα­κρυν­θεί το κα­τε­στραμ­μέ­νο σκη­νι­κό, να κα­λυ­φθεί η τρύπα που δη­μιουρ­γή­θη­κε από την πτώση αντι­κει­μέ­νου βά­ρους σχε­δόν ενός τόνου και να γίνει κα­νο­νι­κά η πα­ρά­στα­ση της Παι­δι­κής Σκη­νής τη με­θε­πό­με­νη μέρα του πε­ρι­στα­τι­κού (Κυ­ρια­κή 23/2), με μόνο την τυ­πι­κή υπο­γρα­φή του Τε­χνι­κού Διευ­θυ­ντή της ίδιας της Λυ­ρι­κής.

Και όλα αυτά, πριν γίνει η αυ­το­ψία από αρ­μό­διο κλι­μά­κιο του ΣΕΠΕ, πι­θα­νό­τα­τα για να μην απο­δει­χθεί η έλ­λει­ψη δι­κλεί­δων ασφα­λεί­ας και κυ­ρί­ως για να μη χα­θούν τα έσοδα της πα­ρά­στα­σης.

Το πα­ρα­πά­νω γε­γο­νός, είναι φυ­σιο­λο­γι­κό επα­κό­λου­θο των κυ­βερ­νη­τι­κών επι­λο­γών που πα­ρα­δί­δουν τις πο­λι­τι­στι­κές δομές στα χέρια επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της πο­λι­τι­κής των Διοι­κή­σε­ων αυτών των δομών,  που βλέ­πουν τον πο­λι­τι­σμό ως «εμπό­ρευ­μα», θέ­το­ντας το κέρ­δος πάνω από την ασφά­λεια των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Το πε­ρί­φη­μο «success story» που δια­τυ­μπα­νί­ζουν τα φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κά ΜΜΕ, χτί­ζε­ται πάνω στις απο­λύ­σεις, τις μειώ­σεις απο­δο­χών, την υπε­ρε­ντα­τι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας, την έλ­λει­ψη μέ­τρων ασφά­λειας και υγιει­νής στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους και τον δρα­στι­κό πε­ριο­ρι­σμό των απαι­τού­με­νων ελέγ­χων από τις Επι­θε­ω­ρή­σεις Ερ­γα­σί­ας, με απο­τέ­λε­σμα την αύ­ξη­ση των ερ­γα­τι­κών ατυ­χη­μά­των.

Επει­δή, η δια­δι­κα­σία που ακο­λού­θη­σε η Διοί­κη­ση της Εθνι­κής Λυ­ρι­κής Σκη­νής μετά το ατύ­χη­μα, αντί­κει­ται στο άρθρο 43 παρ.2α του Ν. 3850/2010, που ορί­ζει ότι «ο ερ­γο­δό­της οφεί­λει… εφό­σον πρό­κει­ται περί σο­βα­ρού τραυ­μα­τι­σμού ή θα­νά­του, να τηρεί αμε­τά­βλη­τα όλα τα στοι­χεία που δύ­να­ται να χρη­σι­μεύ­ουν για εξα­κρί­βω­ση των αι­τί­ων του ατυ­χή­μα­τος».

Επει­δή, δεν υπήρ­χε ια­τρός ερ­γα­σί­ας ή νο­ση­λευ­τής κατά τη διάρ­κεια της πα­ρά­στα­σης, όπως προ­βλέ­πει η Σ.Σ.Ε., τη στιγ­μή μά­λι­στα που στο θέ­α­τρο δού­λευαν πάνω από 200 ερ­γα­ζό­με­νοι και πα­ρα­κο­λου­θού­σαν την πα­ρά­στα­ση γύρω στους 700 θε­α­τές.

Ερω­τώ­νται οι κ. κ. Υπουρ­γοί:

Σε ποιές άμε­σες ενέρ­γειες θα προ­χω­ρή­σουν οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες ώστε να διε­ρευ­νη­θούν οι συν­θή­κες του ατυ­χή­μα­τος και να απο­δο­θούν ευ­θύ­νες στους υπεύ­θυ­νους, επι­βάλ­λο­ντας τις αρ­μό­διες από το νόμο κυ­ρώ­σεις;

Τι συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­τί­θε­νται να λά­βουν ώστε οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας, τόσο στην Εθνι­κή Λυ­ρι­κή Σκηνή, όσο και ευ­ρύ­τε­ρα, να εξα­λεί­ψουν τους κιν­δύ­νους νέων ερ­γα­τι­κών ατυ­χη­μά­των;

Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές

Μπό­λα­ρη Μαρία

Στρα­τού­λης Δη­μή­τρης

Κα­νελ­λο­πού­λου Μαρία

Γαϊ­τά­νη Ιω­άν­να

Βαμ­βα­κά Ευ­γε­νία (Τζένη)

Γε­ωρ­γο­πού­λου -  Σαλ­τά­ρη Έφη

Κα­ρα­γιαν­νί­δης Χρή­στος

Μη­τρό­που­λος Αλέ­ξης

Μπάρ­κας Κώ­στας

Πάν­τζας Γιώρ­γος

Στα­θάς Ιω­άν­νης

Χα­ρα­λα­μπί­δου Δέ­σποι­να

Ετικέτες