ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την επιτυχία της συγχώνευσης της Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το success story της ανακεφαλαιοποίησης με δικά μας λεφτά (των εργαζομένων, των ανέργων των συνταξιούχων) ήρθε η ώρα των απολύσεων.

Η συγχώνευση σύμφωνα με την Τράπεζα δημιούργησε πλεονάζον προσωπικό το οποίο σιγά σιγά, και αθόρυβα αν είναι δυνατόν, πρέπει να αρχίσει να απομακρύνεται. Φυσικά η αρχή γίνεται από τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Τους ζητείται (παρανόμως) να εξαντλήσουν το υπόλοιπο της κανονικής τους άδειας και με την επιστροφή τους υπογράψουν την απόλυσή τους. Οι συνάδελφοι απασχολούνται ακόμα και 10 χρόνια στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας, τυπικά ως υπάλληλοι μιας άλλης εταιρείας.

Όπως γίνεται σε όλες τις τράπεζες η δικαιολογία είναι ότι εργάζονται στα πλαίσια ενός έργου που έχει αναλάβει η εταιρεία να φέρει εις πέρας, το service κάποιων συστημάτων. Στην πραγματικότητα έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους συναδέλφους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή που οι συγκεκριμένοι χάνουν την θέση εργασίας οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να εργάζονται υπερωριακά και να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα! Βεβαία για όσους έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Τράπεζα θέλει να εξορθολογήσει τα έξοδά της απολύοντας εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς κάτω των 900 ευρώ ενώ προσλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη με ετήσιες απολαβές 1,5 εκ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των μισθών των εργαζόμενων που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό στις διευθύνσεις της μηχανογράφησης της Τράπεζας είναι μικρότερο από την αμοιβή ενός (1) τέτοιου υψηλόβαθμου στελέχους. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι θα είναι πιο έμπειροι και αποτελεσματικοί από αυτούς που οδήγησαν την Τράπεζα σε τέτοιο σημείο ώστε να χρειαστεί τα δισεκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης για να σταθεί στα πόδια της μαζί με την απορρόφηση της πιο υγιούς τράπεζας της χώρας (του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).

Παλεύουμε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στις Τράπεζες.

Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην Eurobank.

Το Δ.Σ.