Διαδοχή και πόλεμος συμφερόντων στα ιδιωτικά, τηλεοπτικά κανάλια.

Χθες, διέρρευσε ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε «έτσι» τις μετοχές της εταιρείας «Τηλέτυπος» που ανήκουν, προσωπικά, στον Φώτη Μπόμπολα. Η «Τηλέτυπος» είναι η τυπικά ιδιοκτήτρια εταιρεία του Μέγκα Τσάνελ, γιατί κατ’ουσία το κανάλι έχει περάσει στα χέρια των τραπεζών. Ο Σαββίδης αγόρασε το μετοχικό πακέτο του 19,63% έναντι 5 ψωροεκατομμυρίων ευρώ και έβαλε γερό, επιχειρηματικό πόδι στο πάλαι ποτέ πολύ μεγάλο κανάλι.

Η είδηση ανέβασε πολλούς ανταγωνιστές και Ηρακλείς της... νομιμότητας(!) στα κεραμίδια. Πρώτος από όλους σκαρφάλωσε ο Σκάι των αδερφών Αλαφούζου. Το δελτίο «ειδήσεων» του καναλιού, που εδρεύει στο Φαληρικό Δέλτα, είχε πέσει με το κεφάλι στον βούρκο των τηλε-εισαγγελικών καταγγελιών και των ανοικτών απειλών κατά θεών, δαιμόνων, κυβέρνησης και τραπεζών για το πώς, το γιατί και με ποια μεθόδευση βρέθηκαν «αδέσμευτες» μετοχές στα χέρια του Σαββίδη. Οι φρουροί της νομιμότητας επέμειναν στερεοφωνικά: Αδύνατο να έχουν δεσμευτεί ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία του Μέγκα υπέρ των τραπεζών και να κυκλοφορούν ελεύθερες, ωραίες και προς αγοραπωλησία, μετοχές βασικού μετόχου και εθνικού εργολάβου-εντάξει, το τελευταίο δεν το είπαν ωμά, αλλά το...φωτογράφισαν!

Το πράγμα χόντρυνε ακόμη περισσότερο, όταν ορισμένοι πάλαι ποτέ ΔόΛιοι πρασινοφρουροί και σημιτοφύλακες άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα για την τύχη της Μιχαλακοπούλου 80, η οποία, σε μια βδομάδα ακριβώς, περνά τη δοκιμασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης «εν λειτουργία». Λες ο Σαββίδης να κάνει την «αλλιώς» είσοδό του και στο εμβληματικότερο «μαγαζί γωνία» του ελληνικού, αστικού Τύπου και αυτό να πάρει οριστικά τον κακό τον δρόμο της ανοικτής και άνευ όρων υποστήριξης στην τριτομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Και ενώ ο ουρανός τρίζει επικίνδυνα και βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης πάνω στα κεφάλια της παλιάς, καλής,βασικομετοχικής διαπλοκής, ήρθε και το βουβό, άφωνο και μέχρι πρότινος υπαρκτοανύπαρκτο ΕΣΡ να δώσει τα φώτα του για τον τελικό αριθμό των αυριανών, νόμιμων, τηλεοπτικών αδειών ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Μπορεί να είναι τέσσερις, αποφάνθηκε το ΕΣΡ μαζί με μια ομάδα «ειδικών» συμβούλων, ενδεχομένως να είναι πέντε, γιατί όχι και έξι!; Κοινώς, πάρ’ το αυγό και το ΕΣΡ και κούρεψ’τα!

Η κατάσταση θα προσφερόταν για καναπέ, ποπ - κορν και πολλά γέλια, αν η ίδια κατάσταση δεν ήταν εξαιρετικά σοβαρή και δεν προοιωνιζόταν ακόμη χειρότερες εξελίξεις, όχι αποκλειστικά στο τηλεοπτικό τοπίο. Περνάμε γοργά τα στάδια πολιτικού εκφυλισμού και αποσύνθεσης του αστισμού και της πολυπρόσωπης, πολυκομματικής εκπρόσωπησή του και βρισκόμαστε μπροστά στην γρήγορη υποκατάστασή τους από ολιγαρχικά, μπερλουσκονικού προτύπου, σχήματα. Με το ένα πόδι, στο κράτος και την κυβέρνηση (την πρώην, την νυν, και την επόμενη), με το άλλο πόδι, στα ΜΜΕ και τα γήπεδα, στήνονται οι νέοι κολοσσοί της διαπλοκής που δεν φοβάται να διατυμπανίσει το όνομά της, στην είσοδο των λιμανιών, των μητροπολιτικών πάρκων, των πέρα από το ποτάμι δήμων της Αττικής.

Αν υπήρχαν και πραγματικοί φρουροί της νομιμότητας και ικανοί μηχανισμοί επιβολής της, τότε το πρώτο που θα διαπίστωνε, πχ, ένα ΕΣΡ χωρίς περγαμηνές στο παιχνίδι της κολοκυθιάς και χωρίς προϊστορία είτε άθλιων συμβιβασμών με την επικρατούσα, βρώμικη κατάσταση είτε εξωφρενικά αρτηριοσκληρωτικών και συντηρητικών αποφάσεων, θα ήταν η προφανής παρανομία να λειτουργούν ιδιωτικά, τηλεοπτικά κανάλια χωρίς άδεια, χωρίς κανόνες και χωρίς λογοδοσία, εδώ και 17 μήνες - αν δεχθούμε ότι προσωρινές, αντισυνταγματικές άδειες 28 ετών ήταν «νόμιμες». Κατόπιν τούτου, θα ακολουθούσε η εξέταση αν παράνομα κανάλια, μνημεία καταπάτησης και αυθαιρεσίας, μπορούν να μεταβιβαστούν νόμιμα, για να θυμηθούμε μια ξεχασμένη ρήση αστού πολιτικού από το 1989, σε εξίσου επικίνδυνους ανθρώπους με αυτούς που διαδέχονται στην ιδιοκτησία. Διότι, είτε «έτσι», είτε «αλλιώς», δεν έκρυψαν καν τις μελλοντικές τους προθέσεις  - μέχρι και κάθοδο στην πολιτική χωρίς μεσάζοντες προγραμματίζουν ορισμένοι, κατά τα ειωθότα της πρώτης τους πατρίδας, κάπου εκεί στα ανατολικά του ευρωπαϊκού χάρτη. 

Ετικέτες