Η Ελλάδα έχει χάσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον «γερασμένο» και «αρπακτικό» τουρισμό της, μαρτυρία που επιδεινώθηκε με την πανδημία.

Η Ευρώπη και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζονται για την πρώτη τουριστική περίοδο στην εποχή του κορωνοϊού, όσο οξύμωρο και αντιφατικό και αν διαβάζεται ή περιγράφεται αυτό. Την ίδια προετοιμασία, νομίζει ότι κάνει, και η μικρά και ανέντιμος Ελλάδα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της ΝΔ, με τον Χάρη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού.

Κούνια που τους κούναγε.

Ευθύς εξαρχής οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η θεωρούμενη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας θα αντιμετώπιζε φέτος προβλήματα ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό.

Για δυο λόγους αλληλοσυμπληρούμενους : ο πρώτος, επειδή ο ελληνικός τουρισμός είναι αυτοκαταστροφικά «γερασμένος» από κάθε άποψη – υποδομές, προσφορές, βάσεις και κυρίως ηλικίες προσέλκυσης, άτομα μεγάλης ή τρίτης ηλικίας και στον αριθμητικά και πλαστογραφικά υπερεκτιμημένο τουρισμό της κρουαζιέρας. Ο δεύτερος είναι η «αρπακτικότητα» που έχουν δείξει όλοι οι κουτοπόνηροι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, τα τελευταία τρία χρόνια της «κανονικότητας», όταν προσπάθησαν με μπόλικο θράσος να αντισταθμίσουν τη χασούρα της τριετίας 2010-2012.

Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού τουρισμού γνωρίζουν ότι η Ελλάδα εξαιτίας της αρπαχτής, της αύξησης μεσοσταθμικά κατά 30% όλων των χρεώσεων και των τιμών και της «ανελαστικότητας» του ευρώ, πέρυσι έχασε τη «μάχη» του τουρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από την Τουρκία και την Αίγυπτο. Το ξέρουν, αλλά δεν το ομολογούν.

Γι’ αυτό όμως έστειλαν τον ζητιάνο πρωθυπουργό στην Κίνα μπας και ξεγελάσει κανέναν βλάκα Κινέζο. Τον έστειλαν,  για να εκλιπαρεί για τουρίστες από το Πεκίνο το περασμένο φθινόπωρο και προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός, προκειμένου να διασώσουν την αρπαχτή της Μεσογείου, που ούτως ή άλλως πήγαινε για ευρωπαϊκό ρεζίλεμα και φούντο. Φέτος, φαντάζομαι, ότι ούτε και διανοούνται να επαναλάβουν το εγχείρημα. Από φόβο, τρόμο, πανικό και πλήρη οργανωτική άγνοια και ανικανότητα. Κίνα, τέλος για τον ελληνικό τουρισμό!

Αλλά και Γερμανία, και Βρετανία, και σκανδιναβικές χώρες τέλος. Και Γαλλία, τέλος, την ώρα που ο κατά τα άλλα φίλος της Ελλάδας και του Κούλη, πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκπονεί σχέδιο τουριστικού εθνικισμού και προστατευτισμού, ώστε οι Γάλλοι να παραμείνουν και να ξοδέψουν τα όποια, τουριστικά χρήματα τους αποκλειστικά σε γαλλικό έδαφος. Και μόνο.

Γερμανία, Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες έχουν τελειώσει για την Ελλάδα τουριστικά και τουλάχιστον φέτος, για τρεις λόγους : Πρώτον, παρά τον ψευδοενημερωτικό σανό που σερβίρουν σε μεγάλες δόσεις τα ελληνικά ΜΜΕ στο πόπολο της Γκρεκίας, στην Ευρώπη κανένας (ΚΑΝΕΝΑΣ!) σοβαρός άνθρωπος δεν εμπιστεύεται τα Greek statistics του κορωνοϊού. Κανένας! Η Ελλάδα δεν θεωρείται αξιόπιστη,  αλλά αναξιόπιστη, όσες πληρωμένες καταχωρίσεις και να γίνουν σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ της αλλοδαπής.

Τα προχθεσινά μαντάτα για τα μαζικά κρούσματα στο Κρανίδι αντιμετωπίζονται στο εξωτερικό με σκεπτικισμό και έντονη αποστροφή (χωρίς ως προς το πλείστον  ρατσιστικές συνδηλώσεις, ε;) για την κυβέρνηση και στην τουριστική και ευρύτερη γεωγραφική διάσταση, καθώς αφορούν συνολικά την Πελοπόννησο, ειδικά την Αργολίδα και ειδικότερα περιοχές με αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω των αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος (Μυκήνες, Επίδαυρος, θάλασσα, απόσταση από την Αθήνα κτλ).

Δεύτερον, πνεύμα τουριστικού εθνικισμού και προστατευτισμού επικρατεί σχεδόν παντού και σε όλη την Ευρώπη. Ήδη διαμορφώνονται διμερείς ή τριμερείς συμμαχίες εντός ή εκτός ΕΕ (η Βρετανία είναι με το ένα πόδι, έξω) σε ένα πλαίσιο ανταλλαγών, ώστε οι όποιοι τουρίστες φέτος να αποτελέσουν ένα αμοιβαία «επωφελές» «σωσίβιο» μεταξύ είτε όμορων είτε συμμαχικών κρατών.

Στόχος φυσικά είναι να διασωθούν οι καπιταλιστές του τουρισμού και ειδικά οι αεροπορικοί ή ξενοδοχειακοί όμιλοι που πάνε είτε για φαλιμέντο, είτε για κρατική διάσωση, είτε, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Ρώμη, για επιθετική εξαγορά από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και (εδώ, επικρατεί η τρέλα) το Κατάρ. Τους…  μεγάλους επενδυτές που θέλει να φέρει στην Ελλάδα, ο Κούλης, στο Βερολίνο και το Παρίσι, τους θεωρούν… εχθρούς της εθνικής οικονομίας και κυριαρχίας! Και προσπαθούν να μεταχειριστούν κάθε οικονομικό, πολιτικό και προπαγανδιστικό «όπλο», ώστε να αποτρέψουν την αραβική ή την κινεζική «αποικιοκρατία» στην αρπαγή των τουριστικών υποδομών. Ενώ, στην Ελλαδάρα της ανάπτυξης και του αδόνειδος, επικρατεί το μπάτε σκύλοι, αλέστε!

Τρίτον, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, ο μέσος, κάποιας ηλικίας, Βρετανός, Γερμανός και Σκανδιναβός (Δανός, Σουηδός, Φιλανδός, Νορβηγός) τουρίστας ΓΝΩΡΙΖΕΙ από πρώτο χέρι την άθλια κατάσταση του συστήματος υγείας και κυρίως των μεταφορικών υποδομών στο Αιγαίο και την ελλαδική περιφέρεια. Το γνωρίζει και στη συγκυρία, δεν θέλει να ρισκάρει τις διακοπές και τη ζωή του, σε μια χώρα που δεν έχει δεύτερο γιατρό και ένα κέντρο υγείας στα περισσότερα, τουριστικά νησιά της. Το αμέσως χειρότερο είναι ότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ και την κατάσταση των μεταφορικών υποδομών, ειδικά των αεροδρομίων επί ημερών ΦΡΑΠΟΡΤ στα ίδια νησιά και του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

Οι υποψήφιοι τουρίστες του εξωτερικού σταθμίζουν στη συγκυρία και τις δυνατότητες γρήγορου επαναπατρισμού τους με οποιοδήποτε μέσο και πάνω σε ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη και της ΦΡΑΠΟΡΤ το έχει χάσει αυτό το παιχνίδι – δεν προσφέρονται τα αεροδρόμια της χώρας για σύντομους, γρήγορους και αποτελεσματικούς επαναπατρισμούς.

Όσοι έχουν ζήσει το μέσο, κυκλαδίτικο αεροδρόμιο σε high season, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Εξάλλου, οι περισσότερες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες πάνε κατά διαόλου, ποιος θα βάλει αεροπλάνα μαζικών και σύντομων επιστροφών; Η πεθαμένη και «κρατικο-αποτυχημένη» ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, στο κουφάρι της οποίας έχτισαν πολιτικές καριέρες διάφοροι κρητικοί αντιπρόεδροι και αεροπορικές περιουσίες διάφοροι κρητικοί επιχειρηματίες των αιθέρων; Διάλε, τσι παράδες σου, α δε μας εκάψανε! (λαοφιλής, κρητική φράση, θα την καταλάβει ο Κούλης. Και ο Κωστής. Και ο Ατύχης).

Από αυτή τη σκοπιά και επειδή οι διεθνείς συμμαχίες του τουρισμού εντός της ΕΕ, έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί μεγάλη νικήτρια χώρα του όποιου, φετινού τουρισμού θα είναι η Κροατία.

Η Κροατία που από τις 25 Φεβρουαρίου έχει απολύτως πραγματικά και όχι στατιστικά και «τσιοδρικά» 1.950 κρούσματα, μόλις 48 νεκρούς, 895 πλήρως ιαθέντες και κάνει εκτεταμένη χρήση των τεστ διαπίστωση του κορωνοϊού.

Η Κροατία τα έχει πάει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με πραγματικά και όχι αποσπασματικά ή εικονικά στοιχεία.

Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην Ευρώπη και στον τουριστικό καπιταλισμό. Στη συγκυρία, την ευνοεί και το γεγονός ότι βασίζει τον τουρισμό της και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Αυτές θα χρειαστούν σε περίπτωση μαζικών επαναπατρισμών στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία ή την Ολλανδία. Ο τουρισμός φέτος πάει Αδριατική, όχι Αιγαίο! Αυτή είναι η κατάντια της μικράς και ανεντίμου και στον μικρό, μεσαίο, μεγάλο και ανέντιμο καπιταλισμό του τουρισμού της.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κροατία βρίσκεται ως μπαλαντέρ σε όλα τα διμερή ή τριμερή σχέδια για την έκδοση υγειονομικών διαβατηρίων, τα οποία ξεκίνησαν ως ιδέα και πρόγραμμα από τη Βιέννη της κυβέρνησης Κουρτς (και με ρατσιστικές συνδηλώσεις, ε, που αφορούν και τους Νότιους της Ευρώπης. Θα το δείτε να συμβαίνει).

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Κροατία θα συμμετάσχουν με «ενθουσιασμό» σε μια πανευρωπαϊκή «μικρή Σένγκεν» που με πρόσχημα τον κορωνοϊό και αφορμή τον φετινό τουρισμό, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι… άλλο – είδατε, φαντάζομαι ποιες χώρες του «σκληρού» πυρήνα της ΕΕ ή των δορυφόρων του, παίρνουν μέρος. Και με ποιες κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή των «αποσχιστών» του και των Πρασίνων. Καταλάβατε το τι έχει να γίνει στο άμεσο μέλλον. Προσδεθείτε! Τα χειρότερα έρχονται και στην ΕΕ.

Η μικρά και ανέντιμος του Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που «μένει (στον γυάλινο πύργο του) Μαξίμου» είναι έξω από το παιχνίδι και τις συμμαχίες. Κανένας δεν τη λογαριάζει, κανένας δεν τη θεωρεί πραγματικά αξιόπιστη, κανένας δεν την υπολογίζει, κανένας δεν θέλει να ζήσει στιγμές τουριστικής εκμετάλλευσης, αρπαχτής, ανικανότητας και απάτης, ειδικά φέτος το καλοκαίρι.

Σχεδόν κανένας Ευρωπαίος δεν ρισκάρει φέτος τη ζωή και τα λεφτά του στα ελληνικά νησιά και τις τουριστικές περιοχές, εξαιτίας της πραγματικής και όχι στατιστικής κατάστασης του συστήματος υγείας στην περιφέρεια και της διάλυσης των μεταφορικών υποδομών κατά κύριο λόγο και εν πρώτοις στα αεροδρόμια και εν δευτέροις, στα λιμάνια. Θα θριαμβεύσουν ο τουριστικός εθνικισμός και προστατευτισμός και η Αδριατική.

Είπαμε, στην Ελλάδα, το τουριστικό κλήμα (και κλίμα) ήταν στραβό πριν από τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός ήρθε σαν τον γάιδαρο και το έφαγε.

Και φυσικά, φταίνε και σε αυτή την περίπτωση, και ο μικροελλαδικός καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, που όπως, φαντάζομαι, θα συμφωνούσε και ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, είναι σταθερά και στο θέμα του τουρισμού, κατώτεροι των περιστάσεων.

Γιατί έτσι τους θέλουν, τους επιβάλουν και τους ψηφίζουν,  η ελληνική ολιγαρχία, ο μικρομεσαίος Έλληνας εκμεταλλευτής, η αθάνατη, ρωμέικη κουτοπονηριά και, φυσικά, οι ξένοι προστάτες από την Ουάσιγκτον έως το Βερολίνο.

The party is over, μάγκες! Και στον τουρισμό.

Άντε, καλά σαράντα.