Από τα κονδύλια του Πέτσα στα τουριστικά ειδύλλια του πρωθυπουργού, ένα νέο μνημόνιο, οδοστρωτήρας στην οδό Πανεπιστημίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης δήλωνε στους υπουργούς του ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάς θα προέβαινε σε αναστολή σημαντικών άρθρων σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, που καθορίζουν το καθεστώς υποδοχής και ασύλου των προσφύγων, ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού σε ελληνικό έδαφος. «Θα αυξήσουμε περιπολίες, σκάφη, επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων για να μην μπει ο κορωνοϊός από τα θαλάσσια σύνορα, διότι απειλείται η δημόσια υγεία, με τους μετανάστες από το Ιράν ή το Αφγανιστάν», δήλωνε ο Μητσοτάκης. Τυπικό δείγμα fake news «από τα πάνω», όταν κατά τα άλλα, ο κορωνοϊός είχε ήδη καταφτάσει, από την προηγούμενη μέρα κιόλας, στο πρώτο σοβαρό και επιβεβαιωμένο κρούσμα, με τις πτήσεις εμπόρων και ταξιδιωτών από την Ιταλία ή τον θρησκευτικό τουρισμό από τα Ιεροσόλυμα και το όρος Σινά. 

Αυτά τα πρωθυπουργικά fake news δημοσιεύτηκαν, άκριτα, και αναπαράχθηκαν, αυτούσια, σε όλα τα ΜΜΕ, τα οποία κατόπιν και πάντα «με εντολή… Μωυσή», τάισε χρηματοδοτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με άλλα λόγια, η ίδια η κυβέρνηση, η οποία, υποτίθεται ότι, έκρινε σκόπιμο να μοιράσει δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο του Τύπου, μόνο εφόσον πληρούσαν κριτήρια «αντικειμενικής» ενημέρωσης χωρίς fake news, πριμοδότησε τα… fake news. Τα δικά της, fake news. Είτε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, είτε στη διάρκεια, είτε ακόμη και μετά – λεφτόδενδρα για να δημοσιευτούν και να προπαγανδιστούν τα fake news του Μαξίμου, υπάρχουν. 

Από τη λίστα που δημοσιεύτηκε και πέρα από τις τραγελαφικές, ανύπαρκτες, αόρατες και «αδημοσίευτες» περιπτώσεις, λείπουν όλα τα ποσά, που κάθε ΜΜΕ (ή μήπως, «ΜΜΕ»;) πήρε. Με άλλα λόγια, λείπει η κατανομή των κονδυλίων, που μοίρασε σε στιλ «πάρε κόσμε! Το αφεντικό τρελάθηκε!», ο «αυτοφωράκιας» Πέτσας κατ’ εντολή Μητσοτάκη. Για ευνόητους λόγους – κάποιοι, ολοφάνερα, θα είναι ριγμένοι. Ή, θα ανέβουν στα όψιμα, αντιπολιτευτικά και αντικυβερνητικά κεραμίδια, επειδή θα αισθανθούν ριγμένοι. 

Η «Καθημερινή» έχει ήδη κρεμάσει, «με το γάντι», τον Μητσοτάκη, στα μανταλάκια – χρειάζεται, λέει, διαφάνεια στη διανομή των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, όταν αυτά υποστηρίζουν μια διαφημιστική καμπάνια. Διαφάνεια και καθαροί κανόνες. Μόνο σε περίπτωση διαφημιστικής καμπάνιας… Για να εξηγούμαστε, ε; Σε όλα τα άλλα, όταν δεν πιάνεται καθείς με τη γίδα στην πλάτη, μπάτε κομματόσκυλοι της Δεξιάς και αλέστε! 

Άρχισαν τα όργανα, λέμε εμείς. Και δεν έχουμε μπει ακόμη επίσημα στην προεκλογική περίοδο, συμπληρώνουμε. Η «πισίνα» των τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ μέσα στην οποία κολύμπησαν και έφαγαν, «καρχαρίες» τύπου «Καθημερινής» και «πιράνχας» τύπου… αγνώστου μαστροπού και τηλεοπτικού ρυπαρογράφου της αθηναϊκής νύχτας, δεν σηκώνει «μαγκιές» - οι «καρχαρίες» θέλουν να καταβροχθίσουν τα «πιράνχας». 

Μύρισε αίμα στην πισίνα. Εύλογο – ο ελληνικός καπιταλισμός οδεύει ταχέως σε «δημιουργική καταστροφή» έτι περαιτέρω αναδιανομής πλούτου προς τα πάνω. Πώς έχει το υπουργικό δικαίωμα ο κάθε Πέτσας να ταΐζει ακόμη «γατάκια» ή «ψαράκια» της δεξιάς πολυκατοικίας, στην οποία σιτίζεται το κάθε λογής απίθανο κατοικίδιο, την ώρα που οι αντοχές της εν λόγω πολυκατοικίας επαφίονται στον κυβερνητικό πατριωτισμό των βουβαλιών και των καρχαριών της παράταξης; 

Αχάριστοι, πάντως εκεί στην «Καθημερινή». Δεν φτάνει που ο κρηταγενής πρωθυπουργός επέλεξε τη Σαντορίνη για να κάνει τη φιέστα της επανεκκίνησης του τουρισμού εν καιρώ πανδημίας, ζητούν και τα ρέστα από το… ψιλικατζίδικο του Πέτσα. Ας θυμηθούμε ότι από τη Σαντορίνη κατάγεται η οικογένεια των ιδιοκτητών της «Καθημερινής» - και του ΣΚΑΪ. Και η Σαντορίνη ήταν το πρώτο υποψήφιο νησί για να κάνει πρεμιέρα, κάποτε, ο ιατρικός τουρισμός. Τότε που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, θα έφερνε νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς για θεραπείες στην Ελλάδα με το… τουριστικό αζημίωτο. Και η Σαντορίνη ήταν ψηλά στη λίστα του ιατρικού τουρισμού. Λόγω του πάλαι ποτέ εγκαταλειμμένου κέντρου υγείας Θήρας. Το οποίο υποτίθεται ότι το άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι εκεί – ότι κάτι άνοιξε, δε σημαίνει και ότι λειτουργεί. 

Έτσι και με τον φετινό τουρισμό. Οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου και του πεφωτισμένου Μωυσή έκαναν ξανά το θαύμα τους – ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχοντας στο φόντο το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας και την έλευση της ζεστής νύχτας του Ιουνίου. Το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας… Τη δύση του ηλίου…. 

Μιλάμε ότι οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει εαυτούς στην α(χ)ριστεία – η σημειολογία βγάζει μάτι. Ο ελληνικός τουρισμός φέτος, όχι μόνο δεν διασώζεται με τα πολυφωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα, αλλά οδεύει προς την οριστική (;) δύση του. Πάπαλα, φούντο, καλά σαράντα. Μαύρο σκοτάδι πλάκωσε, μαύρο σαν καλιακούδα. Μαύρη είναι η νύχτα, όχι στα βουνά, αλλά στα τουριστικά θέρετρα. 

Ο τουρισμός άνοιξε, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Οι προβλέψεις δεν είναι απλώς δυσοίωνες – είναι φρικτές. Η «μονοκαλλιέργεια» θα γκρεμίσει το 20% του ΑΕΠ με απώλειες τουλάχιστον -70% (κάντε τα μαθηματικά), τουλάχιστον 625.000 εργαζόμενοι με πάγιες ή εποχιακές συμβάσεις εργασίας είναι στο χείλος του γκρεμού πέρα από τα εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειες τους, οι 30.000.000 «παραφουσκωμένοι» τουρίστες, που καταμετρούνταν πεντέξι φορές στις κρουαζιέρες, δεν πρόκειται να μπουν σε αεροπλάνα, πλοία ή αυτοκίνητα, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης (χθες) του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν παρθεί (πάλι οι «καρχαρίες» του ιδιωτικού τομέα υγείας θα φάνε καλά…), τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώνονται για αεροδρόμια και λιμάνια ή ξενοδοχεία είναι άνευ προηγουμένου και για γέλια και για κλάματα, στη χώρα που έδιωξε 18.000 νέους υγειονομικούς τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει όχι απλώς ανοίξει, αλλά και λειτουργήσει δεύτερο κέντρο υγείας σε νησί του Αιγαίου, οι θεσμικοί παράγοντες του τουρισμού ποιούν τη νήσσα σε ό, τι αφορά τα δισεκατομμύρια των κερδών, τα οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια, παρκαρισμένα σε τράπεζες της Ελβετίας ή των νησιών Κέιμαν, ή το εξωφρενικό κόστος διαμονής και μετακίνησης που ισχύει ακόμη και παρά την πανδημία – η κερδοφορία των καπιταλιστών δεν παθαίνει… covid-19. 

Στα fake news για τον κορωνοϊό και στις fake διαβεβαιώσεις για τον τουρισμό και την προστασία της εργασίας, το μόνο, που δεν είναι fake, είναι η κοινωνική καταστροφή που έρχεται διά χειρός Μωυσή και διά υπογραφών στα κονδύλια Πέτσα σε ΣΔΙΤ συνεργασία με την ιδιωτική, διαφημιστική εταιρεία, που ανέλαβε το delivery ανάμεσα στο Μαξίμου, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα σάιτ και τις εφημερίδες. Θα είναι μια κοινωνική καταστροφή που δεν θα διαφημιστεί από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο. 

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, που πήρε το χρίσμα και τον θώκο, οικογενειακώ δικαίω και ελέω μανούλας, άρχισε τα έργα… πνοής, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Ντούζος, ως Γιωργάκης, γραμματέας του Μαυρογιαλούρου Κωνσταντάρα, στην ταινία,«Υπάρχει και Φιλότιμο» του Σακελλάριου. 

Έργα… πνοής και πεζοδρόμησης για τραπεζοκαθίσματα στο Κέντρο της Αθήνας, στον Μεγάλο Περίπατο όχι του Πέτρου της Άλκης Ζέη, αλλά του Κώστα της Ντόρας. Πάλι για τον τουρισμό εν καιρώ πανδημίας δρα και αποφασίζει ο Κώστας ο Μπακογιάννης. Η Αθήνα δε διδάσκεται από τα παθήματα της Βαρκελώνης και της Πράγας, τον υπερτουρισμό και τη «μονοκαλλιέργεια» της εξάρτησης από την τουριστική κινητικότητα, επισκεψιμότητα και κυρίως δαπανηρότητα – αν δεν έχουν οι Ευρωπαίοι και οι τουρίστες, γενικά, δεν θα ξοδέψουν και ειδικά και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αν δεν έχεις, δεν δαπανάς. Και η Ευρώπη των τραπεζών τροφίμων, των συσσιτίων και των κουπονιών διαβίωσης αρχίζει να μην έχει – ειδικά η πολυθρύλητη μεσαία τάξη της και οι εξίσου πολύτιμοι τουριστικά, συνταξιούχοι της, της «καλής», κεϋνσιανής περιόδου. 

Πολύ πραγματικές, πολύ αληθινές, πολύ δραματικές, πολύ ταξικές καταστάσεις σε fake περιτύλιγμα με θέα την Καλντέρα ή τα ανύπαρκτα σάιτ που σιτίζονται στου Πέτσα με εντολή Μητσοτάκη. 

Η κοινωνική καταστροφή που ανατέλλει, και το εγχειρίδιο διαχείρισης της με κάποιο φαντεζί όνομα, καμουφλάζ του μνημονιακού του περιεχομένου, δεν θα είναι fake news, ούτε ειδυλλιακές καταστάσεις όπως το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. 

 

Ετικέτες