Με τη διαδικασία-πώς αλλιώς;-του επείγοντος ξεκίνησε πριν λίγο στη βουλή η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης (απόγευμα Κυριακής 22/5), του νέου σκληρού πακέτου μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως γράφαμε πριν λίγες μέρες, το καινούργιο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης Τσίπρα (που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και κατατέθηκε χθες αργά τη νύχτα) περιλαμβάνει την καταιγίδα έμμεσων φόρων (σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ), τον περίφημο «κόφτη» που από τον Ιούνιο του 2017 θα μπει σε εφαρμογή επιβάλλοντας λιτότητα διαρκείας, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και τις διατάξεις που αφορούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέσω του νέου υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα, το κόστος διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, παρά την 6ετή μνημονιακή λεηλασία, αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Μεταξύ άλλων, για να «αποδεσμευτεί» η δόση της πρώτης «αξιολόγησης» (που θα επιστρέψει στους δανειστές μέσω των δόσεων αποπληρωμής του κρατικού χρέους) προβλέπεται:

- Από 1 Ιουνίου το ΦΠΑ από το 23% πηγαίνει στο 24%. Ανατιμήσεις θα υπάρξουν έτσι σε τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί, εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Από την ίδια ημερομηνία άλλωστε καταργείται και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα εξής νησιά: Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

-Από 1 Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού. Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή και Internet και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

-Αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης σε μπύρα, τσιγάρα, καφέ και καύσιμα. Για παράδειγμα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (επιβάρυνση 6 λεπτών/λίτρο). 

- Αυξάνονται οι συντελεστές για τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο, που επιβάλλεται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που θα αφορά και τα οικόπεδα.

«Κόφτης» δαπανών έως 31 Μαΐου-διαφορετικά «οριζόντιο ψαλίδι»

Μετά τα μεσάνυχτα κατατέθηκε και η τροπολογία που αφορά τον «κόφτη», μηχανισμός που αποτελεί μνημείο απώλειας της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ ακυρώνει την κυβερνητική προπαγάνδα για «μη λήψη επιπλέον μέτρων», πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, οι περικοπές θα είναι έως το 2% του ΑΕΠ κάθε έτους, ανάλογα με το ύψος της απόκλισης έναντι των στόχων. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των κρατικών δαπανών, θα διατηρούνται ως «κάβα» και δεν θα διατίθενται έως την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που θα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, αλλά και θα αποστέλλεται στην Κομισιόν, θα καθορίζονται οι δαπάνες που θα περικοπούν (αν υπάρχει απόκλιση πάνω από 0,25% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, πράγμα εξαιρετικά πιθανό), το αργότερο έως 31 Μαΐου και μάλιστα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Μεταφορά «τεχνογνωσίας» από το νέο σύμμαχο του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, τον Ολάντ…

Εάν παρέλθει αυτή η προθεσμία και δεν έχει εκδοθεί το ΠΔ, «η δημοσιονομική προσαρμογή θα επέρχεται αυτόματα από την 1η Ιουνίου του ιδίου έτους, με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του εκτελούμενου προϋπολογισμού». Η τροπολογία υποδεικνύει τις δαπάνες που θα εξαιρούνται. Ωστόσο, οι κωδικοί που αφορούν μισθούς και συντάξεις, δεν περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα (όπως π.χ. οι δαπάνες για αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων).

«Κόκκινα» δάνεια

Με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα μεταβίβασης «κόκκινων» (αλλά και ενήμερων) δανείων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων στα διάφορα funds, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις

Σε νεοφιλελεύθερο πνεύμα που θα ζήλευαν μέχρι και οι Σαμαροβενιζέλοι, στο σχέδιο νόμου περιγράφεται και το πλαίσιο λειτουργίας της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», που θα έχει διάρκεια 99 χρόνια και δεν θα ανήκει στο Δημόσιο! Πρόκειται για το διαβόητο υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα έχει 4 θυγατρικές και θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κρατική συμμετοχή στις τράπεζες), το ΤΑΙΠΕΔ, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τον νέο φορέα που θα ιδρυθεί και στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις. Για το ποιες ΔΕΚΟ θα αποτελέσουν «προίκα» του Ταμείου-μαμούθ το τοπίο είναι ακόμα θολό, αφού το σχετικό παράρτημα δεν κατατέθηκε στη βουλή.

Το νέο Ταμείο θα διαχειρίζεται το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο, που θα πρέπει να έχει οριστεί μέχρι τον Ιούνιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του Δ.Σ.

Τέλος, στο ίδιο κείμενο που αποτυπώνει την πολιτική ταξικής μεροληψίας, υπερ των δυνάμεων του κεφαλαίου φυσικά, περιλαμβάνονται άρθρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας κ.α., με γνώμονα την ενίσχυση κάθε είδους «επενδυτή».

Μετά τη σφαγή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, έρχεται ακόμα ένα κύμα βάρβαρών μέτρων να επιδεινώσει τον βαρύτατο λογαριασμό, που μεταφέρει την κρίση στις πλάτες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Παρά το κλίμα απογοήτευσης και την ανεπάρκεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, δεν αντιστοιχεί στο κίνημα αντίστασης και την Αριστερά, να ψηφιστεί στα «βουβά», ακόμα ένα μνημονιακό χτύπημα σε βάρος του κόσμου μας.  

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΕ:

Όλοι & Όλες στο Σύνταγμα την Κυριακή στις 5 μμ!

      ΟΧΙ στο Αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο

         Να ακυρωθούν όλα τα Μνημόνια

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ολοκληρώνοντας τη μνημονιακή μετάλλαξή της, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, μάλιστα με την εξευτελιστική για τη Δημοκρατία διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο για τη νέα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τον «κόφτη» μισθών, συντάξεων και δημοσίων δαπανών, που στην ουσία αποτελεί νέο μνημόνιο διαρκείας, αλλά και μοχλό υπονόμευσης της λαϊκής κυριαρχίας.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία, τα αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα, σε παλλαϊκές κινητοποιήσεις τις ημέρες συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και σε αγώνα διαρκείας, για να μην περάσει ο νέος μνημονιακός οδοστρωτήρας φτωχοποίησης του λαού και νέο-αποικιοποίησης της χώρας.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί όλες τις αριστερές, αντιμνημονιακές, προοδευτικές δυνάμεις, σε αγωνιστική συμπόρευση και κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενωτικών, μαζικών λαϊκών και εργατικών αγώνων, για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα, για την ανατροπή της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει και ολόκληρου του μνημονιακού μπλοκ πολιτικών δυνάμεων που τα ψηφίζει ή τα στηρίζει.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, όσον αφορά την Αθήνα, καλεί σε συμμετοχή:

- Το Σάββατο 21/5, στις 12 το μεσημέρι, ραντεβού της ΛΑΕ στο Σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι και πορεία – πικετοφορία μέσω Ερμού στην πλατεία Συντάγματος.

- Την Κυριακή, 22/5, στις 5 το απόγευμα, συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Σημείο συνάντησης ΛΑΕ, Όθωνος & Αμαλίας.

Επίσης, η ΛΑΕ πραγματοποιεί, από σήμερα, ενημερωτική πολιτική καμπάνια, για το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, σε όλη τη χώρα, με εξορμήσεις των μελών και φίλων της σε πλατείες, χώρους εργασίας, εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές κλπ.