Ζάκυνθος, 15/2/2019

Σε μαζική και απόλυτα διεκδικητική εξελίχθηκε η κινητοποίηση των σωματίων, φορέων και πολιτών την Πέμπτη το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, την  οποία ακολούθησε πορεία και τοποθέτηση  γιγαντοπανό στο κτίριο τη περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου.  

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήρθε σαν αποτέλεσμα επανειλημμένων συσκέψεων και ανταλλαγής ενημέρωσης και προτάσεων μεταξύ του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, του συλλόγου δασκάλων και καθηγητών, συλλόγων γονέων, του συλλόγου συνταξιούχων και του Εργατικού κέντρου Ζακύνθου.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο το νεότερο  στην χώρα και σύγχρονο νοσοκομείο του νησιού να έχει οδηγηθεί σε τόσο σοβαρή υπολειτουργία και ότι είναι διατεθειμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις στο δρόμο, ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούν, μέχρι την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ιδρύματος και ειδικότερα, την επανεκκίνηση της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής.

Η παιδιατρική ουσιαστικά έκλεισε. Η παιδιατρική όμως πρέπει να ξαναλειτουργήσει με άμεσους διορισμούς παιδιάτρων.

Η ΜΕΘ πρέπει επιτέλους να στελεχωθεί και να εκκινήσει τη λειτουργία της. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πρέπει, με επιπλέον στελέχωση, να ικανοποιήσει όλους τους νεφροπαθείς στο νησί.

Πρέπει να σταματήσουν οι αθρόες παραιτήσεις γιατρών μετά τη φτωχοποίηση και την υπερκόπωση στην οποία έχουν  περιέλθει, αλλά και την πρωτοφανή απαξίωση τους από τη διοικητική εξουσία του νοσοκομείου και της προϊστάμενης αρχής του.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου μπορεί - αν θέλει - να εκκινήσει διαδικασία νέων προκηρύξεων παιδιάτρων και, εξειδικευμένων σε λειτουργία ΜΕΘ, γιατρών και νοσηλευτών. Οι  παραπάνω προκηρύξεις πρέπει να γίνουν με ειδικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα, αξιοποιώντας, τόσο το «δυσπρόσιτο και νησιωτικό» χαρακτήρα του νησιού μας, όσο και την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», στην οποία βρισκόμαστε, λόγω σεισμών, ώστε οι γιατροί που θα προσληφθούν και που πιθανά θα προέρχονται εκτός Ζακύνθου, να μείνουν και να εργαστούν στο νησί και αν κάποτε φύγουν να βρεθούν με αυξημένα προσόντα στη διεκδίκηση της επόμενης θέσης προτίμησής τους.                                                                                                                              

Η κυβέρνηση καλείται,  εγκαταλείποντας  τις  καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές στην υγεία, να αποφασίσει για μια γενναία και μόνιμη αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Ζακύνθου, όχι μόνο για να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ, αλλά και ο μαστογράφος, η μέτρηση οστικής πυκνότητας και το παθολογοανατομικό εργαστήριο, αλλά  και  να υποστηριχθεί οικονομικά και στελεχικά η ζωτικής σημασίας λειτουργία τμημάτων και κλινικών.

Τώρα η κοινωνία απαιτεί ό,τι δικαιούται και ότι δεν θα της χαρίσουν αν δεν το διεκδικήσει. Αυτό ….  κάποιοι …. το φοβούνται πολύ!