Όχι στη διάλυση του Ασφαλιστικού – Όχι στην κατάρρευση του Δημοσίου και στις ιδιωτικοποιήσεις – Αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς – Όχι άλλη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα.

Λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη απεργία στις 12 Νοέμβρη και τη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο, που κατέβασαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο, αποδείχτηκε η σημασία των αγώνων και πως μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις: Η κυβέρνηση είχε τις πρώτες τις απώλειες με τρεις βουλευτές να μην ψηφίζουν απαιτούμενα μέτρα του 3ου Μνημονίου.

Αυτό το πρώτο πλήγμα προήλθε ξεκάθαρα από τη μαχητικότητα των λαϊκών στρωμάτων, μόλις πενήντα μέρες μετά τις εκλογές, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μια διαδικασία «συναίνεσης» των μνημονιακών κομμάτων για να περάσει τα επόμενα δύσκολα νομοσχέδια. Αυτή η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει και σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή οικουμενική.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να περάσουν τα επόμενα σκληρά μέτρα:

Νέος προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, που προβλέπει την αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με ενοποίηση όλων των Ταμείων,  εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό-κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

• Ταυτόχρονα σχεδιάζουν να ψηφίσουν μέχρι το τέλος του χρόνου: νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με νέες περικοπές, νέα «αξιολόγηση», νέο νόμο για τις κρίσεις και ακολουθεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ο περιορισμός στο δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Οι αγώνες μας όμως μπορούν να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πριν από δύο μήνες, μετά τη νίκη Τσίπρα στις εκλογές, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για κυβέρνηση τετραετίας και σταθερότητα. Μετά τη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη, το τοπίο είναι σαφώς διαφορετικό.

Η μαζική κινητοποίηση του κόσμου όχι μόνο αναδεικνύει κυβερνήσεις, αλλά (κυρίως) τις αποσταθεροποιεί. Πολύ περισσότερο τώρα που οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ & ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

(Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 11πμ)

Όχι στη διάλυση του Ασφαλιστικού – Όχι στην κατάρρευση του Δημοσίου και στις ιδιωτικοποιήσεις – Αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς – Όχι άλλη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα.

Ετικέτες