Στις εκλογές που πραγματοποιούνται για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στις 11 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αυτήν την φορά κοινή εκλογική κάθοδος με το ψηφοδέλτιο «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» δύο προ υπαρχόντων σχημάτων.

Το όνομα που αποφασίστηκε είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε και στους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η κοινή δράση σχημάτων που αναφέρονται στην αριστερά από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αποτελεί μια θετική εξέλιξη που εμφανίζεται πλέον σε μια σειρά από χώρους. Η κοινή πρόταση βοηθάει να σταματήσει το διαλυτικό φαινόμενο του πολυκερματισμού, ενώ δίνει μια υπαρκτή ρεαλιστική πρόταση για τους εργαζόμενους που έχει την δυνατότητα να επηρεάσει καταστάσεις και να  εκφραστεί εκλογικά στα Διοικητικά Συμβούλια.

Στις εκλογές αυτές ο μεγάλος αντίπαλος είναι η αποχή, μιας και το ΓΕΩΤΕΕ έχει απαξιωθεί στα μάτια των Γεωτεχνικών λόγω του ότι οι βασικές παρατάξεις του που έχουν την πλειοψηφία στο Επιμελητήριο αποτελούν εκφραστές της Κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων ισχυρών οικονομικών παραγόντων του κλάδου. Οι πολιτικές αυτές επί σειρά ετών χτυπούν τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματά των γεωτεχνικών, που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε φτηνή εργατική δύναμη τόσο στο δημόσιο όσο και στις εταιρείες, ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις. 

Το παράδειγμα των Γεωργικών Συμβούλων είναι χαρακτηριστικό όπου ακόμα και η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας πήρε θέση ενάντια στον θεσμό, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια νέα αγορά για τους «ημετέρους»  και την χρηματοδότησή τους με δημόσιο και κοινοτικό χρήμα. Τα πτυχία αντικαθιστούνται με πιστοποιήσεις και οι γεωτεχνικοί πρέπει να ενταχθούν σε εταιρεία. Είναι παρόμοιο με το να απαγόρευαν σε ένα γιατρό, ένα δικηγόρο ή ένα μηχανικό να εργάζεται στο γραφείο του και να του επέβαλλαν υποχρεωτικά την ένταξή του σε μια εταιρεία, είτε ως αφεντικό είτε ως υπάλληλο.

Το ΓΕΩΤΕΕ που θα έπρεπε να προασπίσει τα δικαιώματα των γεωτεχνικών, υποστήριξε και εισηγήθηκε αυτόν τον θεσμό. 

Ελπίζουμε οι Γεωτεχνικοί σε αυτές τις εκλογές να δείξουν ότι μπορούν να αντιδράσουν, έχουν πλέον εκλογικά μια τέτοια δυνατότητα.

*Υποψήφιος για ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες