Εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) στις 22 Απρίλη.

Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ενωτικά και ανατρεπτικά, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα αποτελεσματικό ψηφοδέλτιο για μαζική  απάντηση απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που έχουν επιφέρει τα μνημόνια όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Υπάρχουσες δυνάμεις της αριστεράς στο Γεωτεχνικό χώρο μαζί με ανένταχτους αγωνιστές δημιουργήσαμε την παράταξη «Αγωνιστική Μετωπική Παρέμβαση-Ανυπότακτοι Γεωτεχνικοί», με στόχο να σταματήσει η πολυδιάσπαση και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη βαλτωμένη κατάσταση που επικρατεί πολλά χρόνια τώρα στο ΓΕΩΤΕΕ.

Σε ένα ΓΕΩΤΕΕ, που, όπως γράφουμε και στη διακήρυξή μας, «όχι απλά δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αποτραπεί η πραγματικότητα, αλλά συνέβαλε στην υλοποίηση αντιδραστικών αλλαγών:  το σκλαβοπάζαρο των πληρωμένων σεμιναρίων που θα μας εξασφάλιζαν ‘δια βίου προσόντα’, η προώθηση της ιδιωτικής ανταποδοτικής ασφάλισης του ΤΕΑΓΕ,  η εκκωφαντική σιωπή μπροστά σε ζητήματα όπως το 24μηνο, τα 8μηνα, η μείωση των μισθών και αντικειμένων εργασίας στο δημόσιο».

Κατεβαίνουμε με ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ,  για να δώσουμε νόημα στην οργή και την απαξίωση ειδικά για τους νέους συναδέλφους που βλέπουν τις προσδοκίες τους για μία αξιοπρεπή εργασία να διαψεύδονται. Επιχειρούμε η αγανάκτηση να αποκτήσει συλλογική διέξοδο, το ατομικό σιχτίρισμα να μετατραπεί σε συλλογική διεκδίκηση, παρόλο που γνωρίζουμε πολύ καλά τον αντιδραστικό ρόλο που έχει παίξει το ΓΕΩΤΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, τη σχέση του με το ισχύον σύστημα και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς και την ηθελημένη συνδιαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Από την πλευρά μας πιστεύουμε στην ανάγκη σύγκρουσης με αυτόν το ρόλο, αλλά και με τους μηχανισμούς που το έφεραν σε αυτό το σημείο.

Η αγροτική παραγωγή, που θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχει δεχτεί κι αυτή τα μνημονιακά πλήγματα, αλλά και τα πιο μακροχρόνια.

Είναι περισσότερο παρά ποτέ εμφανές πως η πρόσδεση της αγροτικής παραγωγής στις επιταγές της ΚΑΠ και της ΕΕ, ειδικά σε συνθήκες κρίσης δεν έχει βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αλλά αντίθετα δουλεύει προς όφελος των μεγάλων παραγωγών, των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, ενώ έχει αποτελέσει και νέο πεδίο κερδοφορίας για τις τράπεζες. Παράλληλα, έχει εγκλωβίσει τα αγροτικά στρώματα σε μια αδιέξοδη κατεύθυνση που με «κερασάκι» τις επιδοτήσεις της ΕΕ, έχουν αποδυναμωθεί κρίσιμοι κλάδοι παραγωγής, με αποτέλεσμα την αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, οδηγώντας σε συνθήκες μονοκαλλιέργειας και μείωση της διατροφικής επάρκειας, τεράστια κοινωνικοοικονομικά (αύξηση του κόστους παραγωγής, καταστροφή ολόκληρων κλάδων της αγροτικής οικονομίας) και περιβαλλοντικά προβλήματα (νιτρορύπανση υδατικών οριζόντων, μείωση της βιοποικιλότητας, καταστροφή του δασικού πλούτου κ.α.).

Η εργοδοτική ασυδοσία, η επισφάλεια, το δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι εύκολες απολύσεις, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι μισθοί πείνας κυριαρχούν στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για το δημόσιο, οι διαρκείς περικοπές, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση με κύριο στόχο τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, αποτελούν βασική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ.

Χρήσιμες δομές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, όπως το ΙΓΜΕ, το ΕΛΚΕΘΕ κλπ αφήνονται χωρίς πόρους και εργατικό δυναμικό, αφού τέτοιες υπηρεσίες δεν έχουν να προσφέρουν κέρδη για τους λίγους και άρα, εγκαταλείπονται.

Πρόθεση της νέας αγωνιστικής μετωπικής παράταξης που δημιουργήσαμε για να παρέμβουμε στο ΓΕΩΤΕΕ είναι να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές στις 22 Απρίλη, με συλλογικό τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, με αλληλεγγύη και σεβασμό προς τους άλλους κλάδους, χωρίς ανταγωνισμό με κανένα συνάδελφο και καμία συναδέλφισσα.

Πιστεύουμε στη δύναμη και στις δυνατότητες της συσπείρωσης και των αγώνων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική για τη συνολική ανατροπή και θα την οικοδομήσουμε. Πιστεύουμε σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνίας,  χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπων, χωρίς περιβαλλοντικές καταστροφές.

Θα το παλέψουμε, με πρώτο βήμα στις 22 Απρίλη!