Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα για την Επιτροπή της GUE/NGL​ και τις προσπάθειές της να φτάσει στη Γάζα, αίτημα που δεν έγινε δεκτό

Εδώ ολόκληρη η παρέμβαση:

"Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή που έκανε άπειρες προσπάθειες για να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα. Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση όμως ότι τους ανέκριναν ακόμα και με όπλα. Αυτή είναι η τακτική του Ισραήλ. Είναι μια τακτική εκφοβισμού κι αν θέλετε και εκφοβισμού των προσώπων που ασχολούνται με το Παλαιστινιακό. Νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα να κάνουμε ενέργειες τέτοιες που να επιτραπεί η πρόσβαση των ευρωβουλευτών στην περιοχή της Γάζας, διότι η άρνηση να μπουν οι ευρωβουλευτές μέσα στη Γάζα για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια το τι συμβαίνει κατά τη δική μου άποψη αποτελεί μια προσβολή στον θεσμό του ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής ένωσης γενικότερα.

Είναι μια τακτική η οποία δεν αφορά μόνο τους Ευρωβουλευτές. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευθεί σε μεγάλες οργανώσεις, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία, όπως είναι το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να εισέλθουν στη γάζα και να κάνουν επιτόπιες έρευνες και να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, από τα συγκρουόμενα μέρη.  

Δε μπορούμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείνουμε τα μάτια μας. Τα ψηφίσματά τα οποία ψηφίζουμε δε βοηθούν. Πρέπει να πιεστεί η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου και άλλων παραβιάσεων και τη δυνατότητα φυσικά να αποδοθεί Δικαιοσύνη στα θύματα - πράγμα το οποίο συμβαίνει από την πλευρά του Ισραήλ το οποίο περιφρονεί με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έτσι δεν αφήνει να υπάρχει η μετάδοση - αν θέλετε - των πραγματικών γεγονότων στον υπόλοιπο κόσμο.

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη έρευνα, αυτό είναι δεδομένο, όπως και για όλες τις παραβιάσεις που συμβαίνουν εκεί από την πλευρά του Ισραήλ. Και σε αυτό θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να ανταποκριθούν και οι αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες μέχρι στιγμής κωφεύουν πάνω σε αυτό. Νομίζω είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στα θύματα. Κάθε μέρα έχουμε θύματα.

Μόλις προχθές σκοτώθηκε ένας νεαρός 17 χρονών σε μια σύγκρουση με πέτρες - από τη δική τους πλευρά και κάποιες βόμβες μολότοφ - και άνοιξαν πυρ και τον σκότωσαν, γεγονός για το οποίο δεν ενημερώθηκε κανείς, και δεν αναφέρεται και στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, διότι θεωρούν ότι μάλλον δεν είναι άξιο προσοχής ένα τέτοιο γεγονός.

Θέλω να πω λοιπόν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι τεράστιος, ότι έχουμε εποικισμούς και εξακολουθούν να υπάρχουν εποικισμοί ακόμη, ότι το τείχος είναι εκεί, ότι σε αυτά δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα."

Ετικέτες