Η Πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί σαν παγκόσμια μέρα των εργατών για να τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να διεκδικούμε κάθε φορά καλύτερους όρους εργασίας και επιβίωσης μέχρι την οριστική απαλλαγή από την εκμετάλλευση.

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πλατεία Haymarket, με αίτημα την μείωση των ωρών εργασίας. Η διαδήλωση ωστόσο κατέληξε με δεκάδες νεκρούς εργάτες

Στις 20 Ιουλίου του 1889 καθιερώνεται ως παγκόσμια ημέρα εργατών στο Παρίσι σε συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς, ενώ από το 1890 τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα συνδικάτα άρχισαν να τιμούν την πρωτομαγιά πράγμα που συμβαίνει και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση στον ελλαδικό χώρο έλαβε χώρα από τους καπνεργάτες το 1888 στη Δράμα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα το εργατικό κίνημα είχε πετύχει τη μείωση των ωρών εργασίας σε 10 την ημέρα, τη δημιουργία ταμείων ασφάλισης που στήριζαν οικονομικά τους εργάτες και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους εργοδότες που όριζαν τις κατώτερες αμοιβές.

Όπως κάθε άλλη χρονιά λοιπόν έτσι και φέτος εμείς οι μαθητές /τριες μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας τιμούμε τους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματά μας και διεκδικούμε ένα σχολείο που μορφώνει όλα τα παιδιά και όχι ένα σχολείο που εξυπηρετεί την αγορά. απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο πολυνομοσχέδιο για τη παιδεία, να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μη πληγούν τα εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα των γονιών μας και των καθηγητών μας.

*μέλος μαθητών-τριών ενάντια στο σύστημα

Ετικέτες