Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων το Σάββατο 17/11 μπροστά στα δικαστήρια, αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για τις διαμαρτυρίες κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ. Οι τρεις συλληφθέντες –δύο εργαζόμενοι των ΟΤΑ και ένας δάσκαλος- αναγνωρίστηκαν από το οπτικό υλικό των διαμαρτυριών.

Η μαζική διαμαρτυρία περίπου 1000 εργαζομένων των ΟΤΑ, μελών του ΠΑΜΕ και του Συριζα έλαβε χώρα έξω από το χώρο της ΔΕΘ όπου ο Χανς Φούχτελ συμμετείχε σε συνάντηση στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Δημάρχων, για να συζητήσει την εκχώρηση τομέων της καθαριότητας σε Γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του ότι «για εργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η ίδια δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα». Γύρω στους 100 διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλλαν στο χώρο της ΔΕΘ πλησιάζοντας στο περίπτερο όπου γίνονταν η ελληνογερμανική συνάντηση. Λίγο νωρίτερα την οργή των διαδηλωτών είχε εισπράξει ο Γερμανός Πρόξενος που προσπάθησε να μπει στο χώρο της συνέλευσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι εξαιτίας της στάσης της αστυνομίας, με πολύ μεγάλη δυσκολία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννα Γαϊτάνη κατόρθωσε να μπει στο χώρο της ΔΕΘ και να προσεγγίσει το περίπτερο έξω από το οποίο γίνονταν οι διαμαρτυρίες.

 Οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν, στις 16 του Νοέμβρη, έξω από το Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου, που βρίσκεται υπό κατάληψη από εργαζομένους στους ΟΤΑ, και προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Στη συνέχεια προσήχθη και ένας τρίτος διαδηλωτής, δάσκαλος στο επάγγελμα μέσα στο προαύλιο του σχολείου που υπηρετεί, και οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικης Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννα Γαϊτάνη βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συλληφθέντων.

Στις 9 το πρωί της 17/11 και αφού πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια όπου είχε ήδη συγκεντρωθεί πλήθος συμπαραστατών. Η δίκη, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ορίστηκε αρχικά για τις 12 η ώρα. Παρά την αρχική πρόθεση των αρχών να επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου μόνο των βουλευτών και των δικηγόρων, η μαζική παρέμβαση εκατοντάδων συμπαραστατών εξασφάλισε την είσοδο στην αίθουσα 40 συνδικαλιστών. Τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη αναβλήθηκε για τη Δευτέρα στις 12 η ώρα. Οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους είναι για παράνομη βία, διατάραξη οικιακής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες μιλώντας για δίωξη όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενάντια στις απολύσεις.

Μετά την απελευθέρωση ακολούθησε πορεία έως το Πολυτεχνείο όπου σε λίγες ώρες θα γίνει η διαδήλωση για την εξέγερση της 17 Νοέμβρη. Για τη Δευτέρα οι 5 ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης έχουν προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας ενώ ζητείται από την ΟΛΜΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία ενω το σωματείο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση προκήρυξε και αυτό 24ωρη απεργία. Δεκάδες φορείς βγάζουν ψηφίσματα συμπαράστασης ενώ καλείται νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στις 12 η ώρα τη Δευτέρα στα δικαστήρια. Να είμαστε όλοι εκεί!

Ετικέτες