Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Πολλοί/-ες, ρωτάνε: «Γιατί να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ;». Όπως, εντέχνως, διαχέεται, «όλοι ίδιοι είναι», και άρα «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», όπως πάλι σκόπιμα καλλιεργείται.

Προφανώς είμαι ο τελευταίος που θα υποστήριζα ότι, μόνο, με την ψήφο μας, μπορεί να αλλάξει ριζικά η ζωή μας. «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο ή έστω τις ζωές μας θα ήταν παράνομες». Αυτό είναι απολύτως σωστό!

Παρ’ όλα αυτά, οι εκλογές έχουν πολιτική σημασία. Ειδικά, οι Εθνικές Εκλογές, οι οποίες αποτελούν ένα πραγματικό διακύβευμα για το αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αν θα συναινέσουμε στο μαύρο εργασιακό μέλλον, αν θα σκύβουμε το κεφάλι στην καταστολή των ελευθεριών μας, αν θα επιλέξουμε για τη νέα γενιά τον «μονόδρομο» των 400 ευρώ, αν θα αφήσουμε την «Χρυσή Αυγή» να πάρει κεφάλι σε μια χώρα με την πιο πλούσια αντιστασιακή και αντιφασιστική παράδοση σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αν, αν, αν, αν…...

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποιες αστοχίες, αυτό δεν σημαίνει ότι «όλοι είμαστε ίδιοι». Ίσως, τελικά, να μην είναι η καλύτερη επιλογή, είναι όμως η μόνη λύση, για να μπει φρένο στις μέχρι τώρα καταστροφικές πολιτικές. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με κανένα τρόπο δεν αποτελεί μια αυθαίρετη και εκ των προτέρων καταδικασμένη πρωτοβουλία.

Θα πω, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, για ποιο λόγο προτείνω τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ:

1)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που ως κυβέρνηση θα βάλει φρένο στον κατήφορο. Που δεν θα κινδυνεύει κανένας να του πάρουν το σπίτι και να του κόψουν το ρεύμα.

2)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα υπερασπίζεται με σθένος τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Την ανάγκη να επανακτήσουμε τον ελεύθερο χρόνο που μας κλέβουν λόγω της συνεχούς αναζήτησης εργασίας και της ανεργίας και αναγκάζουν, όσους/-ες έχουν ακόμη εργασία, να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για μισθούς αναξιοπρεπείς.

3)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα αναδεικνύει τις αιτίες εξέγερσης της νεολαίας, εκφράζοντας τον θυμό και την αγανάκτησή της σε όλα όσα την καταπιέζουν: στους ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών που της επιβάλλουν, στο κυνήγι των βαθμών, στο συνεχές τρέξιμο για ένα αβέβαιο επαγγελματικά μέλλον.

4)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα εναντιώνεται στην υποβάθμιση της ζωής μας, στην πολιτιστική υποβάθμιση, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στα εμπορικά κέντρα, σε όλους αυτούς που αγνοούν επιδεικτικά τη βεβαιωμένη αλλαγή του κλίματος.

5)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά, η οποία θα υπερασπίζεται με συνέπεια τα δημόσια αγαθά (την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τους κοινωφελείς οργανισμούς) ενάντια στον βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, και που όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να αγοράσει τη μόρφωσή του, την υγεία του, την ψυχαγωγία του, ενώ όσοι δεν έχουν, οι πολλοί, θα πεθαίνουν.

6)Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα αναδεικνύει τις κοινωνικές αξίες και τις χαρές της ζωής που μας στερούν, όπως την ψυχαγωγία, τη μόρφωση, την ανθρώπινη επαφή, τον χρόνο να βλεπόμαστε, τη διασκέδαση, τον έρωτα.

Προτείνω να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή επιδιώκει να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή: στους μισθωτούς, στους άνεργους, στους αγρότες, στις γυναίκες, στους νέους, στους ηλικιωμένους, στους μετανάστες, στις μειονότητες, στους άστεγους, στους ναρκομανείς, στους κρατούμενους, στους διαφορετικούς, σε αυτούς που αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Δηλαδή, στους «από κάτω».

Προτείνω να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι μια ανήσυχη Αριστερά, ανοιχτή, δημοκρατική, πλουραλιστική, με τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες της, αλλά και με τις συνθέσεις της, και δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα, όπου επικρατεί η σιγή νεκροταφείου. Γιατί, κάθε ένας και κάθε μία στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μια γνώμη και την εκφράζει και αυτό λέγεται δημοκρατία.

Τέλος, προτείνω να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25-1-2015, βοηθά την κοινωνία να αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις, με την προϋπόθεση να συμμετάσχουμε ενεργά και να ελέγχουμε την εκάστοτε εξουσία, μέσα από θεσμούς δικούς μας, όπως είναι οι λαϊκές συνελεύσεις. Επειδή, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως γραμμή άμυνας υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, ενάντια στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, η οποία επιχειρείται μέσω της καλλιέργειας του φόβου, του ατομισμού, της επικυριαρχίας του χρήματος, καθώς επίσης με την απαξίωση της συλλογικής συνείδησης και την ανοχή σε κάθε είδους αυθαιρεσία, με τον ευτελισμό της ποιότητας ζωής εξαιτίας και της τηλεοπτικής υποκουλτούρας.

Υπό αυτή την έννοια, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη γιατί θα απελευθερώσει τις κοινωνικές δυνάμεις που, σήμερα, ασφυκτιούν και θα γίνει αισθητή σε όλη την Ευρώπη, ανοίγοντας ένα ντόμινο αλλαγών ενάντια στις μέχρι τώρα καταστροφικές συνέπειες της ζωής μας.

Ετικέτες