Περίπου στις 10 του Γενάρη η «Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ», εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Χίλτον, ανακοίνωσε στους 350 περίπου εργαζόμενους σε αυτό ότι στις 31 του Γενάρη θα έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Και ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να υπογράψουν την εθελούσια έξοδο από την εταιρεία. Βλέπετε η εταιρεία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το νόμο Χατζηδάκη που έχει αφαιρέσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα προσφυγής στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να γλιτώσει από τα δικαιώματα χρόνων που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι στο Χίλτον και να μειώσει τις θέσεις εργασίας με αντικατάσταση μάλιστα των παλιών εργαζομένων.

Αντικατάσταση με πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους που θα δουλέψουν είτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-βίλες πολυτελείας με Mall και εστιατόρια που θα αντικαταστήσουν το Χίλτον της Αθήνας, είτε προσωπικό που θα στελεχώσει το νέο ξενοδοχείο «Χίλτον» που θα λειτουργήσει κάποια στιγμή στις νότιες παραλίες της Αθήνας. Αντικατάσταση των εργαζομένων που είναι μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού με ασυνδικάλιστους εργαζόμενους. Για να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους μετά τα κέρδη που έβγαλαν ακόμη και στην διάρκεια της πανδημίας. 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να μείνουν ενωμένοι και με μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν τη Δευτέρα 17 και την Παρασκευή 21 Γενάρη, έξω από το ξενοδοχείο και το Υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα, να δείξουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να τους στείλουν στο ταμείο ανεργίας ή να μειώσουν το μισθό τους, καθώς η εταιρεία διαμήνυσε ότι όποιος δε δεχθεί την εθελούσια έξοδο-απόλυση θα πάρει μόλις το 40% του μισθού του κι αν αυτός είναι κατώτερος του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού θα δίνει 663 ευρώ.

Ήταν πολύ σημαντική στις κινητοποιήσεις η παρουσία πολλών συμπαραστατών εργαζομένων σε άλλα μεγάλα ξενοδοχεία που έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Η αλληλεγγύη θα είναι καθοριστικός κρίκος για να αντέξουν οι εργαζόμενοι ώστε να υπάρξει μαζική αντίσταση στα σχέδια της εργοδοσίας. Αντίσταση που μπορεί να κάνει εφικτά τα αιτήματα των εργαζομένων και του Συνδικάτου. Μπορεί να κάνει εφικτό το να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην πέσει τσεκούρι στους μισθούς.

Ετικέτες