Τη Δευτέρα 13/4/2020 επιβεβαιώνεται κρούσμα εργαζόμενης στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Galaxy υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είχε να προσέλθει στην εργασία της από την Τετάρτη 8/4.

Η Δομή Φιλοξενίας τίθεται σε «προληπτική καραντίνα» την Πέμπτη 16/4/2020 και την Κυριακή του Πάσχα 19/4/2020 εντοπίζεται η πρώτη θετική στον κορονοϊό φιλοξενούμενη, μία 28χρονη έγκυος, η οποία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ναυπλίου για λόγο άσχετο από τονκορονοϊό.

Το Σάββατο 18/4/2020 καταλήγει κατά τη διακομιδή της με ασθενοφόρο μία γυναίκα 39 ετών από το Κονγκό, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, που διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο.

Μεταγενέστερη ανακοίνωση αναφέρει ότι βρέθηκε αρνητική στον ιό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια άλλη αναφορά για τα αίτια του θανάτου της και ενώ μεσολάβησαν 40 λεπτά μέχρι να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, με περίσσευμα ρατσιστικού λόγου, δημοσιεύουν «εικόνες ντροπής» από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, αποδίδοντας τις αντιδράσεις των φιλοξενούμενων στην επιβολή καραντίνας. https://bit.ly/2RVKZBb

Πέπλο σιωπής για το θάνατο και τις ευθύνες που αναλογούν! Παράλληλα, η πλειοψηφία των ΜΜΕ αυθαίρετα συνδέει το θάνατο της 39χρονης με το κρούσμα κορονοϊού, προσπαθώντας να σπείρει πανικό.

Χτες, 21/04/2020, 150 πρόσφυγες βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Η ΓΓΠΠ θέτει σε καραντίνα ολόκληρη την περιοχή και ανακοινώνει τη δημιουργία υπαίθριου ιατρείου για τους 470 πρόσφυγες του ξενοδοχείου.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας καταγγέλλει την ελλιπή ανταπόκριση από πλευράς κρατικού μηχανισμού τόσο πριν όσο και μετά την επιβεβαίωση κρούσματος εργαζόμενης στο ξενοδοχείο. https://bit.ly/2RWeFhH

Είτε ως εγκληματική αμέλεια είτε ως πολιτική αποτροπής, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται με τρόπο σαφώς διακριτό, με αποτέλεσμα την έκρηξη των κρουσμάτων μεταξύ των φιλοξενουμένων του ξενοδοχείου. Πρώτα η Ριτσωνα και η Μαλακάσα, τώρα και στο Κρανίδι επιβεβαιώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι η καραντίνα ευπαθών ομάδων σε συνθήκες συνωστισμού και εγκλεισμού, είναι καταστροφική. Στα νησιά του Αιγαίου, η φρίκη των hotspot συνεχίζεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα περιστατικά στη ΒΙΑΛ Χίου και το θάνατο 47χρονης προσφύγισσας από το Ιράκ.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙ

•Αποσυμφόρηση τώρα των δομών φιλοξενίας προσφύγων.

•Άμεση μεταφορά σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης σε πόλεις και χωριά.

•Πλήρης πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

•Μαζικά προληπτικά τεστ σε δομές φιλοξενίας προσφύγων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Ετικέτες