Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώτριες εμφανίστηκαν στις πλατείες και στους δρόμους μεγάλων και μικρότερων πόλεων στο Ισπανικό Κράτος την 8η Μάρτη.

Το κίνημα φέτος αποφάσισε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να μιλήσει για  φεμινιστική εξέγερση αντί για φεμινιστική απεργία. Έτσι στις περισσότερες πόλεις και Αυτονομίες δεν πραγματοποιήθηκε φεμινιστική απεργία λόγω των διαφορετικών απόψεων που δίχασαν  το φεμινιστικό κίνημα κυρίως  στην Μαδρίτη γύρω από το ζήτημα της πορνείας ή σεξεργασίας. Η αστυνομία κάνει λόγο για 120,000 διαδηλώτριες στη Μαδρίτη όμως οι διοργανώτριες μιλούν για πολύ περισσότερες. Τα συνθήματα επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν την οικιακή εργασία και τη ματσό βία. To κίνημα δεν ξεχνά την υπόθεση βιασμού Λα Μανάδα και το αίτημα για ασφάλεια στις τοπικές γιορτές κάθε είδους.  Για παράδειγμα ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Χώρα ήταν το «Μόνη , μεθυσμένη θέλω να φτάσω σπίτι» (Sola, borracha, quiero llegar a casa).  Άλλα συνθήματα στρέφονταν κατά του ακροδεξιού κόμματος VOX που πολύ συχνά επιτίθεται στα δικαιώματα των γυναικών με χυδαίο τρόπο. Το συγκεκριμένο κόμμα  οργάνωσε συγκέντρωση την 8η Μάρτη ενάντια στο φεμινισμό, διαβάζοντας το δικό του σεξιστικό μανιφέστο στο οποίο μιλούσε για άλλη μια φορά για «πόλεμο του φύλου» καθώς και για τα  κινήματα της Άκρας Αριστεράς που δεν εκπροσωπούν καμία γυναίκα.

Φεμινιστική Απεργία στην Καταλονία

Η 8η Μάρτη στην Καταλονία ήταν μια απεργιακή ημέρα. Αυτή ήταν η απόφαση του Φεμινιστικού Συντονισμού που δεν ακολούθησε τις αποφάσεις της Μαδρίτης. Στην Καταλονία πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας την Παρασκευή 7 Μαρτίου κυρίως στο δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση. Στα πανεπιστήμια η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 72,44%. Στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 13,000 φοιτήτριες φωνάζοντας «ενάντια στη ματσό βία, την πατριαρχική δικαιοσύνη και την καπιταλιστική καταπίεση». Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας (δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία διαθέσιμα) η απεργιακή διαδήλωση της Κυριακής ξεπέρασε τις 200,000 κόσμου.

Ανταπόκριση από την πόλη Κάδις στην Ανδαλουσία

Στην Ανδαλουσία τα ποσοστά συμμετοχής στη διαδήλωση ήταν αυξημένα σε πολλές πόλεις. Στην πόλη Κάδις έγινε μια πολύ μαχητική διαδήλωση που κατέληξε σε καρναβαλική συγκέντρωση αφού η 8η Μάρτη συνέπεσε με τον εορτασμό του καρναβαλιού στην πόλη. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό του ανδαλουσιανού φεμινιστικού συντονισμού με κεντρικό σύνθημα «Ανδαλουσιανές ξεσηκωθείτε, η γη και η ελευθερία μας ανήκουν».  Στη διαδήλωση συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλες,  συλλογικότητες όπως  η κίνηση προσφυγισσών και μεταναστριών, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, άσυλο και ανοιχτά σύνορα. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και εν μέσω τραγουδιών και συνθημάτων πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με μια από τις  απεργιακές  συγκεντρώσεις στην Ελβετία. Οι φεμινίστριες της Λωζάνης  και μέλη της Συνέλευσης εργαζομένων γυναικών στο δημόσιο τομέα χαιρέτησαν τη συγκέντρωση των γυναικών στο Κάδις και εξέφρασαν τη αλληλεγγύη τους στο φεμινιστικό σκοπό.

*Φωτογραφία Eulogio Garcia Romero

Ετικέτες