Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τα δικαιώματα των μεταναστών, η αλληλεγγύη των φτωχών από όπου και αν κατάγονται, είναι από τα θέματα που επιβάλλεται να είναι στην προεκλογική ατζέντα της Αριστεράς.

Ιδιαίτερα τώρα που πάρθηκε πίσω το αυτονόητο δικαίωμα των μεταναστών που ήταν οι επί μακρόν διαμένοντες να ψηφίζουν. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τις περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαμένουν Έλληνες και μετανάστες και όπου η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να σπείρει το φασιστικό της δηλητήριο. Σε όλες τις περιοδείες που έχουν γίνει στην Αθήνα, γίνεται με χαρά η διαπίστωση ότι παρά την ακροδεξιά προπαγάνδα οι κάτοικοι δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν από τους μετανάστες, αλλά προβάλλουν και αγωνιούν για τα πραγματικά προβλήματα, την ανεργία, τη φτώχεια, τις συνθήκες εργασίας, το μισθό κ.λπ. Ακολουθούν οι δηλώσεις υποψήφιων διαμερισματικών συμβούλων σχετικά με το θέμα. 

Βάσω Ακριβού, υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο 6ο Διαμέρισμα, εργάτρια από τα 15 της και χρόνια άνεργη: Στις 28 Απρίλη έγινε μια πολύ πετυχημένη και πολυπληθής περιοδεία με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε την περιοχή. Για χρόνια αυτές οι περιοχές ήταν εγκαταλελειμμένες από την Αριστερά, παρατημένες από τις δημοτικές αρχές. Πάνω στο έδαφος της υποβάθμισης οι φασίστες τα τελευταία χρόνια επιχείρησαν να πατήσουν πόδι. Αυτή η εξέλιξη μας έχει κινητοποιήσει εδώ και καιρό. Οι περιοδείες σε αυτές τις περιοχές, ανεξάρτητα από τις εκλογές, είναι απαραίτητες για να συζητάμε με τους κατοίκους, για να μεταφέρουμε το πολύ πετυχημένο σύνθημα: «Λαέ, θυμήσου, ο λόγος που πεινάς, δεν είναι οι μετανάστες, αλλά ο Σαμαράς».

Εφη Γαρίδη, υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο 4ο Διαμέρισμα, εκπαιδευτικός, συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό»: Ο Κολωνός και τα Σεπόλια είναι περιοχές με πλούσια αντιρατσιστική δράση. Υπάρχει πάντα μαζική απάντηση σε κάθε εμφάνιση των φασιστών. Το ζήτημα είναι να μην τους αφήνεις ζωτικό χώρο, διαδίδοντας μηνύματα αλληλεγγύης, αγώνα, ελπίδας ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε για τη ζωή μας, και όχι μίσους. Το Σάββατο 3/5 το πρωί, τοπικές αντιρατσιστικές συλλογικότητες ετοιμάζουμε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία ως απάντηση στην εμφάνιση της Χ.Α. στη γειτονιά εν όψει εκλογών. Επίσης την Κυριακή 4/5 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα επισκεφθεί το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών που βρίσκεται στον Κολωνό και θα συνομιλήσει με μετανάστες και εθελοντές. 

Ντμίτρι Πιβοβάροβ (Τζήμας), υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος στο 7ο Διαμέρισμα, μετανάστης και φοιτητής: Στο 7ο Διαμέρισμα μένουν πολλές οικογένειες μεταναστών, με τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία, να παίζουν στα ίδια γήπεδα και να είναι φίλοι με τα παιδιά των Ελλήνων. Είμαι από τους λίγους τυχερούς που κατάφεραν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και η υποψηφιότητά μου είναι ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι και οι μετανάστες πρέπει να έχουν φωνή και λόγο στη χώρα που ζουν. Ως νέοι του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουμε μια αντιρατσιστική εκδήλωση την Κυριακή στις 11 Μάη που θα περιλαμβάνει ομιλίες, αντιφασιστικό τουρνουά μπάσκετ και συναυλία με μουσικά συγκροτήματα.