Πετυχημένες ήταν οι σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο δημόσιο, ενάντια στην προσπάθεια απόλυσης των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που ξεκίνησε η κυβέρνηση με το κατάπτυστο non-paper του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανιτάκη.

 Οι εργαζόμενοι έδειξαν τη διάθεση να αντισταθούν παρά το ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ τους αφήνουν ξεκρέμαστους, καλώντας σε τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη και συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Rproject βρέθηκε στις περισσότερες από αυτές τις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν καταλήψεις στις υπηρεσίες των δήμων σε πάρα πολούς δήμους. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η κατάληψη στο κτίριο του Δήμου Αθήνας στη Λιοσίων όπου οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον γνωστό υπηρέτη των μνημονίων, Καμίνη, που και σε αυτές τις κινητοποιήσεις εναντιώνεται και έχει δηλώσει την προθυμία του να στείλει άμεσα τις λίστες με τους υπό απόλυση υπαλλήλους.Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και  πορεία προς το δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, ζητώντας από τον δήμαρχο να αναιρέσει την απόφασή του.

Παρούσα και η βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, που σημείωσε στον χαιρετισμό της:

«Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν δώσει πολλές φορές σπουδαία αγωνιστικά παραδείγματα. Σήμερα, μαζί με άλλους εργαζόμενους που πραγματοποιούν καταλήψεις στο ΥΠΑΑΤ, στο Υπουργείο Υγείας κ.α., ανοίγουν το δρόμο ώστε να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο τέρας. Ξέρετε καλά ότι η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα σημαίνουν απολύσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αυτές αφορούν ορισμένες κατηγορίες ΙΔΑΧ. Γνωρίζετε και για αυτό παλεύετε, ότι αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Τολμούν να ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται για το καλό του ιδιωτικού τομέα, όταν ξέρουμε ότι οι άνεργοι, πάλι με τα δικά τους μεγέθη, ξεπερνούν το 1,5 εκ. Τολμούν να μιλούν για σεβασμό των νόμων, αυτοί που φρόντισαν να καταργήσουν κάθε τι φιλεργατικό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη νομοθεσία. Νόμος είναι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει κάθε κινητοποίησή σας, θα παλέψει μαζί σας και  μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την ανατροπή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, για την ανατροπή των μέτρων τους!»

Μαζικά συμμετείχαν στις καταλήψεις οι εργαζόμενοι σε άλλους δήμους όπως η Νέα Φιλαδέλφεια. Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί κατέλαβαν το δημαρχείο και με μικροφονική καλούσαν τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί και δήλωναν την αποφασιστικότητά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής που εξέφρασε τη συμπαράστασή της. Οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας αύριο από τις 11.00 ως τις 19.00 και καλούν σε συγκέντρωση στις 12.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κατειλλημένα υπουργεία

Καταλήψεις και απεργίες πραγματοποιούνται σε μια σειρά υπουργεία. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η απεργία διαρκεί ήδη τρεις μέρες και με καθημερινές συνελεύσεις αποφασίζεται η συνέχειά της. Το παρών συμπαραστεκόμενοι στους εργαζόμενους έδωσαν βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή και σήμερα. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΑΤ που προς απόλυση είναι 60 εργαζόμενοι, αύριο μετά την καθημερινή τους συνέλευση θα προχωρήσουν επίσης σε πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ θα προσπαθήσουν να είναι κοινή με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας είναι και αυτό κατειλλημένο από τους εργαζόμενους, που αποφάσισαν τη συνέχεια της κινητοποίησης τους παρά την προσπάθεια εκφοβισμού τους το πρωί, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου που τους απείλησε ότι θα καλέσει τα ΜΑΤ για να σπάσει η κατάληψη.

Οι εργαζόμενοι του παραρτήματος του ΥΠΕΚΑ στην Αμαλιάδος συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο από τις 8 το πρωί στα πλαίσια της απεργίας που κήρυξαν με στόχο να μην περάσουν οι απολύσεις στο δημόσιο. Παρ όλο που στο συγκεκριμένο παράρτημα τα μέτρα αφορούν γύρω στους 40 εργαζόμενους, από τη συγκέντρωση πέρασαν πάνω από 100 εργαζόμενοι για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους. Οι εργαζόμενοι σήμερα καθώς και τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την έξοδο της λίστας με τα ονοματα των συναδέλφων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν στο rproject ότι χρειάζονται πιο προωθημένες μορφές αγώνα όπως η κατάληψη του κτιρίου καθώς και η επ αόριστον παραμονή τους στο χώρο, μέχρι να παρθούν πίσω τα μέτρα.  Και εκεί υπήρξε συμπαράσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος κατάληψη των κεντρικών κτιρίων του ΕΚΠΑ, μετά την απόφαση των πρυτανικών αρχών να κλείσει τα Προπύλαια, πραγματοποιούν και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Συνέχεια

Οι κινητοποιήσεις είναι απαραίτητο να συνεχιστούν, να στηριχτούν από την Αριστερά και η συμμετοχή να είναι μαζική. Τόσο στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών που κάλεσε για αύριο το πρωί η ΑΔΕΔΥ, όσο και στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο μετά τις συγκεντρώσεις από σωματεία εργαζομένων του δημοσίου που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, χρειάζεται να εκφραστεί η διάθεση του κόσμου για κινητοποιήσεις διαρκείας με απεργίες και καταλήψεις και να σπάσει στην πράξη η γραφειοκρατική στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ που προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Η προσπάθεια επιβολής του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε και ο δρόμος που έχουμε είναι ένας. Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.