Στο κάτεργο των εγκαταστάσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν και απείχαν από τις εργασίες τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και στη καταπάτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Μετά την δέ­σμευ­ση της ερ­γο­δο­σί­ας να ικα­νο­ποι­ή­σει ση­μα­ντι­κά αι­τή­μα­τα των ερ­γα­ζό­με­νων, όπως το να ανα­γνω­ρι­στεί ως βαρύ και αν­θυ­γιει­νό το επάγ­γελ­μα των λι­με­νερ­γα­τών, ξε­κί­νη­σε να λει­τουρ­γεί και πάλι η προ­βλή­τα της Cosco.

Έληξε η απερ­γία στην προ­βλή­τα της Cosco, η οποία από τις 12 το με­ση­μέ­ρι ξε­κί­νη­σε να λει­τουρ­γεί και πάλι, μετά την δέ­σμευ­ση της ερ­γο­δο­σί­ας να ικα­νο­ποι­ή­σει ση­μα­ντι­κά αι­τή­μα­τα των απερ­γών.

Ύστε­ρα από αί­τη­μα των ερ­γα­ζο­μέ­νων για γρα­πτές δε­σμεύ­σεις συ­ντά­χτη­κε κεί­με­νο με τη σύμ­φω­νη γνώμη όλων των εμπλε­κο­μέ­νων:

  • Όσοι ερ­γα­ζό­με­νοι έχουν την προ­βλε­πό­με­νη πι­στο­ποί­η­ση θα ανα­γνω­ρι­στούν ως λι­με­νερ­γά­τες και θα εντα­χθούν στα βαρέα και αν­θυ­γιει­νά. Για τους υπό­λοι­πους συμ­φω­νή­θη­κε να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν, μέχρι τον Σε­πτέμ­βριο, επι­μορ­φω­τι­κά σε­μι­νά­ρια ώστε να πά­ρουν πι­στο­ποί­η­ση και να δη­λω­θούν και αυτοί ως λι­με­νερ­γά­τες.
  • Η σύν­θε­ση της ομά­δας ερ­γα­σί­ας σε κάθε γε­ρα­νο­γέ­φυ­ρα (η «πόστα») συμ­φω­νή­θη­κε να είναι 4με­λής και σε καμία πε­ρί­πτω­ση με λι­γό­τε­ρα άτομα και εφό­σον υπάρ­χει αυ­ξη­μέ­νη ερ­γα­σία να προ­στί­θε­ται ακόμα ένα άτομο. Η εκτί­μη­ση για το εάν υπάρ­χει αυ­ξη­μέ­νη ερ­γα­σία που δι­καιο­λο­γεί το πέμ­πτο άτομο θα γί­νε­ται από την «Δια­κί­νη­ση», η οποία μι­σθώ­νει τους ερ­γα­ζό­με­νους και τη ΣΕΠ ΑΕ, τη θυ­γα­τρι­κή της Cosco, που δια­χει­ρί­ζε­ται τη προ­βλή­τα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ του Πει­ραιά.
  • Θα γίνει εκ­παί­δευ­ση για την κα­βο­δε­σία.
  • Ει­δι­κά, για τα μι­σθο­λο­γι­κά θέ­μα­τα συμ­φω­νή­θη­κε να ξε­κι­νή­σει, από την Δευ­τέ­ρα, διά­λο­γος, για να κα­θο­ρι­στεί το ύψος των αυ­ξή­σε­ων.
  • Για τη με­τα­φο­ρά τραυ­μα­τιών: Συμ­φω­νή­θη­κε να υπάρ­χει, μό­νι­μα, ει­δι­κά εκ­παι­δευ­μέ­νη ομάδα του Ελ­λη­νι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού και θα αξιο­λο­γεί κάθε πε­ρι­στα­τι­κό ώστε να απο­φα­σί­ζε­ται εάν ο τραυ­μα­τι­σμέ­νος θα με­τα­φέ­ρε­ται με ιδιω­τι­κό αυ­το­κί­νη­το ή χρή­ζει ασθε­νο­φό­ρου.
  • Θα συ­γκρο­τη­θεί επι­χει­ρη­σια­κή επι­τρο­πή των ερ­γα­ζό­με­νων, η οποία θα συ­ζη­τά­ει ανά 15ν­θη­με­ρο όλα τα θέ­μα­τα, που ανα­κύ­πτουν με την ΣΕΠ αλλά και την «Δια­κί­νη­ση».

Συν­δι­κα­λι­στές θε­ω­ρού­σαν ως ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κή κα­τά­κτη­ση το γε­γο­νός ότι πλέον εμπλέ­κε­ται και επί­ση­μα η ΣΕΠ στα ερ­γα­σια­κά ζη­τή­μα­τα.

Επί­σης, κα­το­χυ­ρώ­θη­κε εγ­γρά­φως ότι θα δοθεί ει­δι­κό επί­δο­μα στους ενα­ε­ρί­τες και σε όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους θα δοθεί το επί­δο­μα επι­κιν­δυ­νό­τη­τας.

Πα­ράλ­λη­λα, θα ξε­κι­νή­σει διά­λο­γος για την υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας.

Τέλος, ανα­λή­φθη­κε δέ­σμευ­ση ότι θα υπάρ­ξει καμία από­λυ­ση ερ­γα­ζό­με­νου για την συμ­με­το­χή του στην απερ­γία και πως δεν θα πα­ρε­μπο­δι­στούν οι δια­δι­κα­σί­ες, που ξε­κι­νούν οι ερ­γα­ζό­με­νοι για την σύ­στα­ση σω­μα­τεί­ου.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί πως πρό­κει­ται για την πρώτη κι­νη­το­ποί­η­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων Cosco για την  κα­ταγ­γε­λία των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων.

πηγή: efsyn.​gr

ΑΝΑ­ΚΟΙ­ΝΩ­ΣΗ ΜΕ­ΤΑ-18/7

Στο κά­τερ­γο των εγκα­τα­στά­σε­ων της COSCO στο λι­μά­νι του Πει­ραιά, οι ερ­γα­ζό­με­νοι ξε­ση­κώ­θη­καν και απέ­χουν από τις ερ­γα­σί­ες τους, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι ενά­ντια στις με­σαιω­νι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και στη κα­τα­πά­τη­ση των ερ­γα­σια­κών και συν­δι­κα­λι­στι­κών τους δι­καιω­μά­των.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι, σπά­ζο­ντας το κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας που έχει επι­βάλ­λει η ερ­γο­δο­σία, διεκ­δι­κούν:

-Να στα­μα­τή­σει η κα­τα­στρα­τή­γη­ση στοι­χειω­δών ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των.

-Ου­σια­στι­κές αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς πεί­νας και

-Μέ­τρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας.

Ταυ­τό­χρο­να, με την κι­νη­το­ποί­η­ση αυτή κα­τέρ­ρευ­σε και ο μύθος που καλ­λιερ­γού­σε η κυ­βέρ­νη­ση για την COSCO.

Η κι­νη­το­ποί­η­ση αυτή των ερ­γα­ζο­μέ­νων έχει τη στή­ρι­ξη όλης της ερ­γα­τι­κής τάξης, που αντι­με­τω­πί­ζει σή­με­ρα την ερ­γο­δο­τι­κή επί­θε­ση και υφί­στα­ται τις συ­νέ­πειες της κα­πι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην COSCO δεί­χνουν το δρόμο που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει όλη η ερ­γα­τι­κή τάξη απέ­να­ντι στον ερ­γα­σια­κό με­σαί­ω­να, που έχει επι­βάλ­λει στους χώ­ρους δου­λειάς η ερ­γο­δο­σία με την κά­λυ­ψη της μνη­μο­νια­κής συ­γκυ­βέρ­νη­σης.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους, τα συν­δι­κά­τα να εκ­φρά­σουν έμπρα­κτα την τα­ξι­κή αλ­λη­λεγ­γύη τους στους αγω­νι­ζό­με­νους Ερ­γα­ζό­με­νους της COSCO.

Να αγω­νι­στούν για την απο­κα­τά­στα­ση και διεύ­ρυν­ση των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των που επλή­γη­σαν την πε­ρί­ο­δο των μνη­μο­νί­ων.

Νίκη στους Ερ­γα­ζό­με­νους της COSCO

Ετικέτες