Για να μην ξεχνάμε και για να ξέρουμε το τι ακριβώς ζούμε, γενικά στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού

Πριν από μερικά χρόνια, μας έλεγαν ότι κάθε ρήξη με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΝΑΤΟ, τους ξένους και τους Έλληνες δανειστές και τραπεζίτες θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή.

Πριν από μερικά χρόνια, μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν και μας νουθετούσαν) ότι κάθε σκέψη για επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε τον οικονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα.

Ότι η Ελλάδα θα απομονωνόταν διεθνώς, ότι θα διαλυόταν η οικονομία, ότι θα κατέρρεε το ΑΕΠ και όλοι οι… αξιόπιστοι δείκτες παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας, ότι η χώρα θα έχανε τη διεθνή αξιοπιστία της.

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν και μας νουθετούσαν) ότι αν δεν κάναμε θυσίες και μάλιστα βαριές και μεγάλες, για το ευρώ, η Ελλάδα θα ξέπεφτε στον παρία της Ευρώπης, στο αποτυχημένο κράτος της οικουμένης.

Ότι θα αποβαλλόταν από τη συνθήκη Σένγκεν, ότι θα έμπαιναν απαγορευτικοί, τελωνειακοί έλεγχοι, ότι θα έκλειναν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ότι δεν θα πατούσε το πόδι του στη χώρα, ο τόσο πολύτιμος και πολυθρύλητος τουρίστας για να απολαύσει ήλιο, θάλασσα και ίσως και σεξ, και για να αφήσει τα τόσο ευπρόσδεκτα λεφτουδάκια του, όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο σε λογαριασμούς επιχειρηματιών στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο του… φίλου Γιούνκερ, τις ΗΠΑ ή τα νησιά Κέιμαν.

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν, μας νουθετούσαν και μας προφήτευαν) ότι αν η Ελλάδα τολμούσε να αμφισβητήσει και να πολεμήσει τον νεοφιλελευθερισμό, την κυριαρχία των τραπεζών και της αγοράς πάνω στους πολιτικούς και την πολιτική, την ΤΙΝΑ και την Μέρκελ, θα ξεσπούσαν συγκρούσεις στους δρόμους για ένα καρβέλι ψωμί ή ότι ο λαός, τρομοκρατημένος, θα είχε κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια του, αγωνιώντας βουβός, αμήχανος και μόνος για το αβέβαιο μέλλον του.

Μας προφήτευαν ότι αν η Ελλάδα θα επέστρεφε στη δραχμή, δεν θα υπήρχαν τρόφιμα στα ράφια και φάρμακα στα συρτάρια, ότι θα μοιραζόταν φαΐ με το δελτίο, ότι θα εξανεμίζονταν οι λαϊκές καταθέσεις, ότι δεν θα βρίσκαμε χαρτί τουαλέτας στα σούπερ μάρκετ. Ότι, σε μια τέτοια περίπτωση θα γινόμασταν Βενεζουέλα. Ότι θα είχαμε ανεξέλεγκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας και εξαπάτησης του λαού – μια κανονική ληστεία μέσα σε κλίμα πανικού και φόβου. Ότι θα διαλυόταν η αγορά, τα καταστήματα θα κατέβαζαν ρολά. Ότι η ανεργία θα εκτοξευόταν σε πρωτοφανή ύψη, ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν το μεροκάματο τους. Ότι τα χρέη θα έπνιγαν τα νοικοκυριά και ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι τόσο… παινεμένες στη μικρομεσαία Ελλαδάρα! – θα έβαζαν λουκέτο, η μία πίσω από την άλλη.

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν και μας προφήτευαν) ότι κάθε σκέψη για σύγκρουση με τα θέσφατα της ΕΚΤ και της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, θα απομάκρυνε τους τόσους υπέροχους και καταπληκτικούς επενδυτές, που ήταν πάρα πολύ πρόθυμοι να φέρουν βροχηδόν τα λεφτά τους στην Ψωροκώσταινα, ότι η Ελλάδα θα έχανε (ή έχασε) πάνω από 100 δις ευρώ, ότι όλοι όσοι ήθελαν μια ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική προοπτική για τους εργαζομένους, ήταν «τρελοί», «γραφικοί», «επικίνδυνοι», «εκτός κλίματος» για να θυμηθώ και τους στίχους του Κώστα Τριπολίτη.

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν και μας φοβέριζαν) ότι αν τολμούσαμε να εφαρμόσουμε τη λαϊκή, συντριπτική και εκκωφαντική εντολή του δημοψηφίσματος του 2015, ο Στουρνάρας και τα πρωτοπαλίκαρα του, είχαν έτοιμο ένα «τείχος προστασίας», ώστε η χώρα να μείνει στο ευρώ και να συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, Έλληνες και ξένους. Υπονοούσαν ότι θα κατέβαζαν τανκς και αστυνομία, ότι θα μάζευαν κόσμο από τους δρόμους, ότι θα άνοιγαν μάλλον ξανά οι φυλακές και τα στρατόπεδα για τους απείθαρχους και τους «εκτός κλίματος».

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν και μας νουθετούσαν) πως για να κρατήσει η Ελλάδα τη θέση της στον «πολιτισμένο» κόσμο και για να ακολουθήσει πιστά τις προσταγές της ΤΙΝΑ, όφειλε, μεταξύ άλλων, να υποχρηματοδοτήσει έτι περαιτέρω το ούτως ή άλλως αναιμικά χρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας της, να αποστελεχώσει το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ της, να στείλει στην ξενιτιά και τη μετανάστευση τουλάχιστον 18.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές της, να κλείσει κρεβάτια ΜΕΘ, να αφήσει Κέντρα Υγείας να ρημάζουν, να πληρώσει κατά απόλυτη και μοναδική προτεραιότητα τα χρέη της και να τηρήσει αποκλειστικά και μόνο τα pacta sunt servanda με τον Σόιμπλε και όχι τον μέσο Έλληνα συνταξιούχο και μισθωτό, που είδε σύνταξη και μισθό να πετσοκόβονται και να εξαϋλώνονται.

Μας έλεγαν (ή μάλλον, μας διέταζαν) ότι η χώρα που θρηνεί, στις… καλές εποχές και σχεδόν κάθε χρόνο, 8.500-9.000 νεκρούς και τραυματίες από τα τροχαία δυστυχήματα, περίπου 500-600 νεκρούς από πνιγμό και φέτος 92 νεκρούς από επιπλοκές της κοινής γρίπης και έχει το γνωστό γεωγραφικό ανάγλυφο με τα νησιά και τα βουνά, δεν χρειάζεται αποκεντρωμένο σύστημα δημόσιας υγείας, δεν χρειάζεται τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ και άλλες τόσες κλίνες ΜΑΦ (αυξημένης φροντίδας), δεν χρειάζεται περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν χρειάζεται να σκοτίζεται η Ψωροκώσταινα ούτε για τους νεκρούς στους δρόμους, ούτε για τους νεκρούς από πνιγμό, ούτε για τους νεκρούς από την κοινή γρίπη. Δεν χρειάζεται για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη γήρανση του πληθυσμού ή την αθρόα κατανάλωση αντιβιοτικών. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη διαφθορά και την ενορχηστρωμένη σπατάλη τύπου Νοβάρτις ή ΚΕΕΛΠΝΟ…

Και ας συνεχίζει να θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς από τροχαία, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με 10,20,100 κλίνες ΜΕΘ παραπάνω. Και ας συνεχίζει να θρηνεί νεκρούς, από διάφορες επιπλοκές διάφορων παθήσεων επειδή δεν υπάρχουν 10,20,100 παραπάνω κλίνες ΜΑΦ. Και ας συνεχίζει να δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 25.000.000 τουρίστες, αυξάνοντας έτσι τον πληθυσμό της, 2,5 φορές πάνω από τους μόνιμους κατοίκους της.

Ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι τόσο πολύτιμοι τουρίστες χρειάζεται να έχουν την ασφάλεια και την εξασφάλιση ενός αποκεντρωμένου και στιβαρού δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα της πραγματικής ανάγκης. Την ώρα της αρρώστιας, την ώρα της ασθένειας. Την ώρα του ατυχήματος ή της απρόβλεπτης δοκιμασίας της υγείας.

Έτσι σέβεται και εκτιμά, η διεθνώς… αξιόπιστη Ελλάς και τους πολίτες της, και τους επισκέπτες της. Σε εποχές ευρώ και ΤΙΝΑ, όχι δραχμής και… Αρμαγεδδώνα.

Τον εφαρμοσμένο νεοφιλελευθερισμό της τρόικας, των ντόπιων και ξένων αστών, εκπλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια από τις υπουργικές καρέκλες της Διοικητικής Απορρύθμισης και της ανθυγιεινής Υγείας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σπύρος – Άδωνις Γεωργιάδης. Οι τροανικανότεροι της τρόικας. Οι άνθρωποι που δεν θα τους έκλεβε τη δόξα της διάλυσης της δημόσιας υγείας, κανένας Τόμσεν!

Σήμερα, ζούμε τα φρικαλέα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, αυτού του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα ζούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, τι σημαίνει διάλυση των δημοσίων συστημάτων υγείας.

Σήμερα ζούμε τι σημαίνει, πχ, να υπάρχει το… τείχος προστασίας του Στουρνάρα για να σωθούν οι τράπεζες και το ευρώ, που είναι παντελώς τρύπιο και σάπιο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία από την εξάπλωση ενός ιού.

Σήμερα ζούμε, όλα όσα ΘΑ ζούσαμε, ΑΝ πηγαίναμε στη δραχμή και ΑΝ επαληθεύονταν οι ψευδοπροφήτες της νεοφιλελεύθερης ΤΙΝΑ.

Σήμερα μας ζητούν να χειροκροτήσουμε και να εγκρίνουμε τα μέτρα εκείνα, που διατάζουν αυτοί, που κανονικά θα έπρεπε να τους φτύνουμε και να τους φασκελώνουμε στην πρώτη δοθείσα ευκαιρία (δεν καταδικάζω τη βία, από όπου και αν προέρχεται και κυρίως όποιον και αν στοχεύει).

Σήμερα μας προαναγγέλλουν  ότι πχ, τρόφιμα και αγαθά και φάρμακα, ενδεχομένως να υπάρχουν έως τον Ιούνιο. Ενδεχομένως. Δεν το ξέρουν, το υποθέτουν. Σήμερα, διακηρύσσουν ότι επενδύσεις, γιοκ, και τουρισμός, γιοκ, μέχρι νεωτέρας διαταγής – ή… θαυματουργής «απαλλαγής» από τον κορωνοϊό! Σήμερα, μας λένε το πώς θα μας κάνουν… Βενεζουέλα! Με κυβέρνηση, όχι Μαδούρο, αλλά Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!

Σήμερα, με πρόσχημα την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιβάλλουν capital controls στην κατανάλωση και την παραγωγή, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, τα είδη πρώτης ανάγκης – έτσι πρέπει να ερμηνευθούν τα μέτρα ουσιαστικά απαγόρευσης προσέλευσης στα σούπερ μάρκετ. Έσπειραν πανικό και φόβο, σε απόλυτη συνέργεια με τα άθλια ελλαδικά ΜΜΕ, και τώρα δεν μπορούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα!

Σήμερα βάζουν το λουκέτο στις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις και τη μικρομεσαία, ταξική εκμετάλλευση, οι… μεγάλοι της προστάτες! Σήμερα, βγάζουν την αστυνομία στους δρόμους, για να συλλαμβάνει τους απείθαρχους παραβάτες της καραντίνας και της στρατιωτικοποίησης της καθημερινής ζωής.

Σήμερα επιβάλλουν τη διεθνή απομόνωση της χώρας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, κλείνοντας αεροδρόμια, λιμάνια και σύνορα – και χωρίς να έχουμε βγει και από τη Σένγκεν, ε;

Σήμερα, καταστρέφουν και διαλύουν, ισοπεδώνουν και αποσυνθέτουν. Όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, με πρόσχημα την… αξιοπιστία της χώρας και την αποπληρωμή του χρέους. Σήμερα, το κάνουν με την… απειλή του κορωνοϊού.

Σήμερα. Σήμερα συντελούνται, όλα όσα έλεγαν ότι ΘΑ κάνουν και ΘΑ ράνουν οι «τρελοί» ριζοσπάστες και οι «ανίδεοι» αντικαπιταλιστές, αν δεν ακολουθούνταν πιστά οι διαταγές και τα μνημόνια, του ντόπιου και του ξένου, πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.

Και όλα αυτά, γιατί; Επειδή δεν διαθέτει η μικρά και ανέντιμος Ελλάς, τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ και 22.000 επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ. Που ούτως ή άλλως χρειάζεται η χώρα του Μολώχ των τροχαίων, είτε με κορωνοϊό είτε χωρίς κορωνοϊό. Στις καλές και τις κακές εποχές. Με πανδημία, ή χωρίς πανδημία.

Σήμερα, μας ζητούν εθνική ενότητα και ομοψυχία, μπροστά στον κορωνοϊό, όπως την απαιτούσαν από εμάς, μπροστά στην πολυεπίπεδη χρεοκοπία της χώρας και την αργή και επώδυνη πτώχευση της.

Λυπάμαι. Όπως δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, δεν «αρρωσταίνουμε» και δεν μπαίνουμε και σε καραντίνα, όλοι μαζί – το αποδεικνύουν και οι τηλεοπτικές και διαδικτυακές εικόνες και φωτογραφίες για το ποιοι συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή τους, σε βάρος της κοινωνίας, των εργαζομένων και της αποδιάρθρωσης της δημόσιας υγείας. Το αποδεικνύουν οι τηλεοπτικές και διαδικτυακές εικόνες για το ποιοι δίνουν τις διαταγές, για να τις παραβιάσουν και πρώτοι – οι διαταγές είναι για τους άλλους, οι κανόνες, είναι για τους άλλους, τα σύμφωνα σταθερότητας της τραπεζοκρατίας και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι για τους πολλούς μαλάκες, όχι για τους λίγους «έξυπνους».

Από εμένα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ολλανδία, είτε στην ΕΕ, μόνο φάσκελα, αποδοκιμασία και επιμονή στην ανυπακοή. Είτε με πανδημία, είτε χωρίς πανδημία. Επιμονή να θυμόμαστε και να αναδεικνύουμε τα ουσιώδη και τα αυτοκτονικά εγκλήματα και λάθη. Στην εποχή πρώτα της ΤΙΝΑ και μετά του COVID-19. Γιατί η πρώτη εξάπλωσε τόσο τον δεύτερο.

ΦΩΤΟ: Εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού (14/3), αψηφώντας τις απαγορεύσεις των γαλλικών αρχών περί μαζικών συναθροίσεων.

Ετικέτες