Με λίγα λόγια οι τύποι δεν πληρώνουν δεκαετίες τώρα απολύτως τίποτα. Αυτοί λοιπόν οι κύριοι υπόσχονται (να’ ναι καλά οι άνθρωποι για την φιλευσπλαχνία τους) να δώσουν 200 εκατ. ευρώ στο κράτος. Αν τα δώσουν και όταν τα δώσουν (για το δεύτερο μην ορκιστεί κανείς και ειδικά η τρικομματική κυβέρνηση), θα είναι τα πρώτα φορολογικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τους εφοπλιστές, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία!

Οι Έλληνες εργαζόμενοι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δεχτεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Με το νέο μνημόνιο θα έχουν υποστεί συνολικά οικονομικά μέτρα πάνω από 60 δισ. ευρώ σε μια πρωτοφανή ταξική επίθεση από την ελληνική (κυρίως), αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ. Και είναι ξεκάθαρα ταξική η επίθεση, καθώς αυτά τα 60 δισ. των μέτρων τα επιβάλλουν στο λαό οι έχοντες και οι κατέχοντες, εντός και εκτός συνόρων, με τη βοήθεια του πολιτικού προσωπικού, που χρηματοδοτούν τις τελευταίες δεκαετίες, και φυσικά με την προπαγάνδα των δικών τους ΜΜΕ. Αυτά τα 60 δισ. τα πληρώνουν ΟΛΑ οι εργαζόμενοι τούτης της χώρας και όχι η οικονομική ελίτ, που έχει μάθει να ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και να κοινωνικοποιεί τις ζημιές, που η ίδια δημιούργησαν!

Το 0,7% της χώρας, που κατέχει πάνω από το 65% του πλούτου, χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να μεταθέσει τις ευθύνες και το λογαριασμό της κρίσης στους εργαζόμενους. Μια χούφτα πλουτοκρατών κουνάει το δάχτυλο σε εκατομμύρια εργαζομένους και τους επιβάλλει να ζούνε σε συνθήκες Μπαγκλαντές. Σε αυτά τα ΜΜΕ, όμως, δεν ανήκει και δεν πρέπει να ανήκει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων. Το ΑΜΠΕ δεν είναι περιουσία των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μαζί, εκτός από τη μάχη για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, να παλεύουμε και για την αξιοπρέπειά μας και συνολικά για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας.

Το ρεπορτάζ

Επειδή έχω ακούσει πολλές φορές σε συνελεύσεις ότι δεν πρέπει να απαξιώνουμε το «προϊόν» και τη δουλειά μας, σπεύδω να συμφωνήσω απόλυτα, αλλά σε εντελώς διαφορετική βάση. Για να καταλάβετε, σας παραθέτω το τηλεγράφημα, που εστάλη από το οικονομικό τμήμα το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου με τίτλο «Πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ υπόσχονται οι εφοπλιστές στην πολιτεία». Σε αυτό το κείμενο ο συντάκτης και οι προϊστάμενοι που το επιμελήθηκαν (το κείμενο έχει αναπαραχθεί σε όλο το Διαδίκτυο με υπογραφή «ΑΜΠΕ») αναφέρονται τα εξής εξοργιστικά:

«Την υπογραφή συμφωνίας κατανόησης μεταξύ κυβέρνησης και πλοιοκτητών του εμπορικού στόλου ώστε να εξασφαλιστούν, μέσω της καταβολής φόρου φορτίου, επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, το διάστημα 2013-2016, προβλέπει το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, θα συμβάλουν στην προσπάθεια μέσα από φορολογικά έσοδα, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ναυτιλιακή εταιρεία με πλοία υπό ελληνική σημαία, φορολογείται βάσει χωρητικότητας του πλοίου, ενώ η εταιρεία με πλοία που φέρουν ξένη σημαία δεν φορολογείται (νόμος 27/75), καθώς τα όποια κέρδη προέρχονται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσουν το εθνικό νηολόγιο με περισσότερα πλοία, με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να επιταχύνει τις διαδικασίες μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη νηολόγηση των πλοίων και παράλληλα να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας.

Η ναυτιλία, από το 2000 μέχρι το 2011, συνεισέφερε συνολικά 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών (στοιχεία από αδημοσίευτη μελέτη ελληνικού ερευνητικού ινστιτούτου), ωστόσο περίπου το ήμισυ των χρημάτων αυτών επανεξήχθη στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο πλαίσιο πολιτικής που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ικανές, ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να πληρώνουν στην Ελλάδα, για παρεχόμενες υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι τα 154 δισ. ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελούν το μισό σχεδόν του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας και ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από τους συνολικούς πόρους που έχουν διατεθεί από την ΕΕ στην Ελλάδα για την περίοδο 2000-2013 και οι οποίοι ανέρχονται σε 46 δισ. ευρώ».

Αυτό είναι το «ρεπορτάζ». Πέρα από το προφανές γεγονός -ακόμη και για ρεπορτάζ σε σχολική εφημερίδα- πως δεν είναι δυνατόν να στηρίζεις τις πληροφορίες σου σε «στοιχεία από αδημοσίευτη μελέτη ελληνικού ερευνητικού ινστιτούτου», οφείλω για την προσωπική μου αξιοπρέπεια και φυσική υγεία, καθώς λίγο έλειψε το ρεπορτάζ αυτό να με στείλει στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, να αντιπαραθέσω κάποια στοιχεία, από συγκεκριμένες πηγές, που είναι προσβάσιμες σε όλους και όλες, αρκεί να παιδευτείς για κάνα μισάωρο στο Ίντερνετ. Χωρίς, λοιπόν, να κάνω χρήση «στοιχείων από αδημοσίευτη μελέτη ελληνικού ερευνητικού ινστιτούτου» (πιθανολογώ ότι αν υπάρχει το συγκεκριμένο ινστιτούτο, το χρηματοδοτούν με χαρά οι Έλληνες εφοπλιστές) πρέπει να αντιπαρατεθώ στα «στοιχεία» του ρεπορτάζ, σε μια προσπάθεια για να αποδείξω ότι ως εργαζόμενοι/ες σε δημόσιο ΜΜΕ, οφείλουμε να ξεχωρίζουμε την προπαγάνδα από την πληροφορία και την είδηση από το κατασκεύασμα. Απλώς να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να εξυπηρετούμε, έστω και μη ηθελημένα, συγκεκριμένα συμφέροντα. Ειδικά σε μια περίοδο, που χιλιάδες απελπισμένοι/ες πηδούν από τα παράθυρα και η μισή χώρα είναι άνεργη και ανήμπορη να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες για την επιβίωσή της.

Η αλήθεια

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, για τους «πατριώτες» εφοπλιστές τα εξής εντυπωσιακά. Και αυτά τα στοιχεία δεν προκύπτουν από την κάποια αναρχοκομουνιστική πηγή, αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση! Συγκεκριμένα η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αποστείλει από τις 17 Αυγούστου έγγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, με το οποίο θέτει συνολικά 35 κρίσιμα ερωτήματα, με στόχο να διερευνήσει την ύπαρξη κρατικών μέτρων προς όφελος των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και, στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων μέτρων, να ελέγξει κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με την εσωτερική αγορά.

Για την αποστολή απαντήσεων τέθηκε προθεσμία 20 ημερών –η οποία ασφαλώς παρήλθε– για να σταλούν και να ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν θα κινηθεί νομική διαδικασία εις βάρος της χώρας μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει αμέσως τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, οι οποίες αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο προκειμένου να μην παραπεμφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Και ποιες είναι αυτές οι φοροαπαλλαγές των ανοιχτοχέρηδων εφοπλιστών, που αποφάσισαν να δώσουν στην Πολιτεία 200 εκατ. ευρώ, συγκινημένοι από το δράμα του ελληνικού λαού;

* Το ποσό, που πληρώνουν ως φόρο οι εφοπλιστές, είναι μικρότερο ακόμα κι από το ποσό που πληρώνουν οι μετανάστες για παράβολα προσωρινής παραμονής τους στη χώρα (55 εκατ. ευρώ οι πλούσιοι μετανάστες, 11 εκατ. ευρώ οι φιλάνθρωποι εφοπλιστές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του παρελθόντος έτους)! Δηλαδή, εκεί που έδιναν ψίχουλα, συγκινήθηκαν τόσο πολύ, ώστε αποφάσισαν και μια φορά να μας κάνουν και το τραπέζι, αφήνοντάς μας μετά να ψοφήσουμε στην πείνα με την ησυχία μας.

* Μέσα στο 2012, οι εφοπλιστές δαπάνησαν πάνω από 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων, αγοράζοντας από τη «δευτερογενή αγορά» 111 ποντοπόρα πλοία, σπάζοντας παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους.

* Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο «Allied Shipbroking Inc», οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι πρώτοι στον κόσμο, τόσο σε έσοδα όσο και σε παραγγελίες για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, ειδικά για μεταφορά φυσικού αερίου, τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας και αξίζουν πολλά δισ.

*Μάλιστα ΚΑΝΕΝΑ από αυτά τα πλοία δεν θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα, όπως και τα εκατοντάδες άλλα πλοία των τελευταίων χρόνων, κι έτσι δεν θα δοθεί ούτε ένα μεροκάματο στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας και στους «τεμπέληδες» εργαζόμενους...

*Στην Ελλάδα οι νόμοι ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται, όπως ουρλιάζουν και διαρρηγνύουν τα ταγιεράκια Σανέλ και τα πανάκριβα κουστούμια τους, κάθε μέρα τα «παπαγαλάκια» από όλα (σχεδόν) τα ΜΜΕ. Υπάρχει, όμως, ένας νόμος, που τηρείται με ευλάβεια Ισπανού ιεροεξεταστή από το 1975. Πρόκειται για το νόμο 27/1975 «Περί φορολογίας πλοίων κ.λπ.», ο οποίος στα 30 άρθρα του περιλαμβάνει περίπου 60 φοροαπαλλαγές για τους -δύσμοιρους και χτυπημένους από την σοβιετική ελληνική οικονομία- εφοπλιστές. Αυτός ο υπέροχος νόμος, αγγελικά πλασμένος για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ουσιαστικά τους απαλλάσσει από κάθε φορολογία! Για την ακρίβεια, πληρώνουν ένα συμβολικό «παράβολο» βάσει της χωρητικότητας του πλοίου τους. Αν, για παράδειγμα, ένας εφοπλιστής διαθέτει πλοίο 20 ή 30 χιλιάδων κόρων, ηλικίας έως 4 χρόνων, τότε ο αβάσταχτος φόρος που θα πληρώσει είναι της τάξης των 5.300 δολαρίων! Δηλαδή οι «πατριώτες» αυτοί, είτε κερδίσουν 100 ευρώ από αυτό το πλοίο είτε κερδίσουν 10 δισ. ευρώ, θα πληρώσουν 5.300 δολάρια. Αλλά κι αυτό ακόμη δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς με άλλες διατάξεις (άρθρα 7, 8, 9 κ.λπ.), ακόμα και το αστείο αυτό ποσό, είτε μειώνεται στο μισό είτε εντέχνως εξαφανίζεται...

* Το άρθρο 2 είναι σαφέστατο: «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος (σ.σ.: τα 5.300 δολάρια, δηλαδή) εξαντλεί πάσαν υποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, καθ’ όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων»!

*Για αυτό το λόγο όταν (δήθεν) ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε επαφές με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων, οι εφοπλιστές έσπευσαν να επαναφέρουν την «τάξη». Με επιστολή του, ο πρόεδρος των εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, με ημερομηνία 14/12/2011, απαιτεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και από το ελληνικό κράτος να εξαιρεθούν οι καταθέσεις των εφοπλιστών από τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Με την ίδια επιστολή έστειλαν και το νομικό κείμενο, μπας και γίνει καμιά αναποδιά.

*Και δεν είναι μόνο ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από κάθε μορφής φόρο εισοδήματος. Απαλλάσσονται από κάθε μορφής φόρο, γενικώς! Όσοι διαβάσουν απλά το νόμο και δεν στηρίζονται σε «στοιχεία από αδημοσίευτη μελέτη ελληνικού ερευνητικού ινστιτούτου», θα μάθουν τα εξής ωραία:

Οι Έλληνες εφοπλιστές:

1) Απαλλάσσονται από τα κέρδη αν πουλήσουν ένα πλοίο.

2) Απαλλάσσονται από τα έσοδα αν εισπράξουν ασφαλιστική αποζημίωση για ένα πλοίο.

3) Απαλλάσσονται από τα κέρδη των ναυτιλιακών τους επιχειρήσεων.

4) Απαλλάσσονται ακόμα και από τα παράβολα για τα έγγραφα με τα οποία διανέμουν τα κέρδη τους.

5) Απαλλάσσονται μέχρι και από φόρο κληρονομιάς, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 29, οι εφοπλιστές έχουν επιτύχει την «απαλλαγήν εκ του φόρου κληρονομιών επί πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων, καλύπτουσαι εφεξής άπαντα τα άνω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητος πλοία»!

Με λίγα λόγια οι τύποι δεν πληρώνουν δεκαετίες τώρα απολύτως τίποτα. Και φθάνουν στο σημείο να εξαιρούν τα αμέτρητα σπίτια τους από κάθε είδους χαράτσι ή άλλη φορολογία, που πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ενώ ακόμη και τα πάρτι που κάνουν, τα εντάσσουν στον εφοδιασμό των πλοίων τους, ώστε ακόμη και για τις σαμπάνιες και τους αστακούς που τρώνε με τους φίλους τους ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ!!!

Αυτοί λοιπόν οι κύριοι υπόσχονται (να’ ναι καλά οι άνθρωποι για την φιλευσπλαχνία τους) να δώσουν 200 εκατ. ευρώ στο κράτος. Αν τα δώσουν και όταν τα δώσουν (για το δεύτερο μην ορκιστεί κανείς και ειδικά η τρικομματική κυβέρνηση), θα είναι τα πρώτα φορολογικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τους εφοπλιστές, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία! Τόσο καλά...

Και εμείς αναπαράγουμε στο ΑΜΠΕ ότι «η ναυτιλία, από το 2000 μέχρι το 2011, συνεισέφερε συνολικά 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών». Δηλαδή ομολογούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βγάλει 154 δισ. ευρώ και γκρινιάζουν ότι τα μισά από αυτά έφυγαν στο εξωτερικό γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν τους διευκολύνει! Και εμείς το αναπαράγουμε άκριτα, την ώρα που γνωστοί αριστεριστές και αναρχικοί, όπως ο Γιούνκερ και η Μέρκελ, δηλώνουν διαρκώς τους τελευταίους μήνες ότι θλίβονται που πληρώνουν την κρίση στην Ελλάδα μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, την ώρα που οι πλούσιοι κάνουν πάρτι. Βέβαια αυτοί δεν ξέρουν. Εμείς ξέρουμε καλύτερα και καλά θα κάνουν να το βουλώσουν επιτέλους! Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία από αδημοσίευτη μελέτη ελληνικού ερευνητικού ινστιτούτου. Φανταστείτε να δημοσιευτεί κιόλας αυτή μελέτη τι έχει να γίνει...

Μετά ντροπής,
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Ετικέτες