Το δικαίωμα στην άδεια των κρατουμένων δεν μπορεί να υπόκειται σε καθεστώς «ειδικών» εξαιρέσεων. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να συναρτάται με την αποκήρυξη της ιδεολογίας του κρατούμενου, ένα κριτήριο καθαρά πολιτικό.

 Ανεξαρτήτως των αδικημάτων που του έχουν καταλογιστεί, ο Δ. Κουφοντίνας έχει νόμιμο δικαίωμα να παίρνει τακτικές και έκτακτες άδειες εξόδου από τις φυλακές, όπως όλοι οι ισοβίτες, καθώς ποτέ δεν παραβίασε καμία από τις προϋποθέσεις που αφορούν στον θεσμό της άδειας.



   Κάθε άλλη μεταχείρισή του παραβιάζει την ασφάλεια δικαίου και την αρχή της ισονομίας. Είναι εκδικητική, μεροληπτική και παράνομη. Επιβάλλει καταχρηστικά και αυθαίρετα μία πρόσθετη ποινή σε αυτήν που έχει ήδη επιβληθεί από το δικαστήριο. Και δυστυχώς, τα κρούσματα δικαστικής πολιτικής και ταξικής μεροληψίας  πληθαίνουν κραυγαλέα, όλο και περισσότερο.



    Για την εξέλιξη αυτή δεν ευθύνονται μόνο οι μηχανισμοί του "βαθέως κράτους", οι οποίοι, έχοντας τις προεκτάσεις τους και στη δικαστική λειτουργία,  άσκησαν διαμέσου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου απαράδεκτο πειθαρχικό έλεγχο στους δύο εισαγγελείς που εφάρμοσαν ορθά τον νόμο, κάνοντας θετική εισήγηση υπέρ του δικαιώματος σε άδεια του Δ. Κουφοντίνα.  Ευθύνεται, και μάλιστα πρωτίστως, η κυβέρνηση που, υλοποιώντας τις κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στην πρεσβεία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αποδυναμώσει την δικαστική αυθαιρεσία.  Νομοθετώντας πχ υπέρ της κατάργησης του εισαγγελικού βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου των φυλακών.



   Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την άμεση χορήγηση του νόμιμου δικαιώματος της άδειας στον Δ. Κουφοντίνα. Κανένας κρατούμενος δεν πρέπει να εξωθείται σε απεργίες πείνας, δηλαδή στη διακύβευση της ζωής και της υγείας του, για να διεκδικήσει τα απολύτως προφανή του δικαιώματα.