ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΟΠΥΥ (ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εκλογές για το σωματείο μας στις 13 Δεκέμβρη γίνονται σε μια δραματική συγκυρία. Ο ΕΟΠΠΥ απειλείται με ξαφνικό θάνατο και  εμείς με διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να καλύψει  το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό, που είναι η υγεία, οδηγείται στην κατάρρευση και τη διάλυση, από τη συγκυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο υπουργό – τηλεπωλητή Γεωργιάδη.

Υπάρχουν φήμες ακόμα και για κλείσιμο – «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ κατά το πρότυπο της ΕΡΤ και τη μετατροπή του Οργανισμού από πάροχο, σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Σίγουρα πάντως από την κυβέρνηση υπάρχει προσανατολισμός  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ελαχιστοποιηθούν οι παροχές από τον ΕΟΠΥΥ και να καταργηθούν πολλά ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και όσα απομείνουν στην ουσία θα λειτουργούν ως υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας.

Η συγκυβέρνηση θέλει να παραδώσει ολοκληρωτικά την πρωτοβάθμια υγεία στους ιδιώτες και να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν είτε τη συμμετοχή τους, για να κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, είτε να πληρώνουν κατευθείαν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Όσοι και όσες μπορούν βέβαια. Για τους υπόλοιπους, την πλειοψηφία της κοινωνίας, τους άνεργους και ανασφάλιστους, θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες δημόσιες μονάδες υγείας και νοσοκομεία, που θα εξυπηρετούν μετά από ποιος ξέρει τι αναμονή.  Είναι ξεκάθαρο ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι κλινικάρχες και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Οι θέσεις εργασίας μας απειλούνται, καθώς τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ διαρρέουν ότι οι επόμενες 12.500 «κινητικότητες»-απολύσεις θα είναι από τον ΕΟΠΥΥ, τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ.

Η επίθεση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παίρνει πρωτόγνωρες μορφές.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στο σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του, στο όνομα της κρίσης και του χρέους, επιχειρούν την πιο βίαιη καπιταλιστική αναδιάρθρωση προς όφελος τους και σε βάρος της εργασίας. Τα δημοσιονομικά ελλείματα και το χρέος αποτελούν τα προσχήματα  για να περάσουν αυτά τα σκληρά μέτρα.

Η διάλυση του κράτους πρόνοιας και η απευθείας υπαγωγή στο κεφάλαιο και στη λογική του κέρδους όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση κλπ.), η βίαιη εσωτερική υποτίμηση, η απορρύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανισότητας και της φτώχειας, είναι συνέπειες της βαρβαρότητας του συστήματος, που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Υπάρχουν πλέον πάνω από  3 εκ. φτωχοί και ανασφάλιστοι και άνθρωποι πεθαίνουν πάλι στην εποχή μας από μαγκάλια!

Η συγκυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιοπεριορίζουν και καταργούν το κοινωνικό κράτος, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, ιδιωτικοποιούν κάθε τι  δημόσιο, αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανεργία (σχεδόν 2 εκ. άνθρωποι), η κατάργηση του εργατικού δικαίου, ο περιορισμός των συλλογικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, η ανοιχτή δράση των νεοναζιστικών οργανώσεων οδηγούν τη χώρα πολλές δεκαετίες πριν.

Οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες του δημοσίου βρίσκονται στο στόχαστροτων μνημονιακών επιθέσεων. Οι απολύσεις, οι «διαθεσιμότητες», οι υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις σηματοδοτούν τη μείωση του δημοσίου τομέα με την κατάργηση της μονιμότητας, αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι αγώνες των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της χώρας, παρά την επιμέρους και αποσπασματική τακτική που ακολούθησαν οι ηγεσίες των περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε για να αποκρούσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Από τη μεγάλη απεργία στις 5 Μάη 2010 και τις 24ωρες του Μαΐου – Ιουνίου 2011 με τους αγανακτισμένους και από τον Οκτώβρη των δημοσίων υπαλλήλων με τις καταλήψεις και τις 48ωρες, μέχρι τις μεγάλες συγκεντρώσεις του Φλεβάρη του 2012, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν, διαδήλωσαν και έδειξαν τη διάθεση τους να παλέψουν.  Η δύναμη των αγώνων μας έδιωξε δύο πρωθυπουργούς  (Παπανδρέου, Παπαδήμο). Και οι αντιστάσεις συνεχίστηκαν  με την ΕΡΤ, με την πολυήμερη απεργία της ΟΛΜΕ και των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και με τους διοικητικούς των ΑΕΙ και τις 13 εβδομάδες ηρωικής απεργίας.

Δυστυχώς οι αγώνες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αποσπασματικοί, χωρίς συντονισμό. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν οργάνωναν τους αγώνες και δεν πάλεψαν με ένα σχέδιο ανατροπής των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Κινήθηκαν με τη λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Όμως τώρα πια οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούμε ότι ο αγώνας απέναντι στα μνημονιακά μέτρα πρέπει να είναι κοινός για όλους και με διάρκεια. Ένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας.  Χρειάζεται συντονισμός και αγώνας με πολιτική απεργία διάρκειας για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θα επιδιώξει να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές.

Οι τριάντα περίπου γενικές απεργίες, οι συγκεντρώσεις εκατομμυρίων στις πλατείες, η ανατροπή δύο κυβερνήσεων μπορεί να μην οδήγησαν σε οικονομικές νίκες, ωστόσο ροκάνισαν την κοινωνική βάση των κομμάτων που τις στήριζαν.

Η κατάσταση της αδράνειας και του συμβιβασμού δεν μπορεί να συνεχιστεί.Η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας στο  σωματείο υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν διάθεση να συγκρουστούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης.

Από μόνοι τους μερικοί συνδικαλιστές, χωρίς την ουσιαστική  συμμετοχή των εργαζομένων, προχώρησαν στις αλλαγές στο καταστατικό του συλλόγου του ΟΠΑΔ, όχι τόσο για να διευρύνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, όσο να διαφυλάξουν κάποιες θέσεις στην επόμενη μέρα. Θέσεις στο συνδικάτο που όμως έρχονται σε αντίφαση με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.  

Πρέπει  να πούμε όχι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι αγώνες θέλουν συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, με συνελεύσεις και αποφάσεις που θα παίρνονται δημοκρατικά και ανοιχτά και όχι από μικρές μειοψηφίες πίσω από κλειστές πόρτες.

Δυστυχώς κάποιοι συνδικαλιστές έχουν μεγάλη εμπλοκή από το παρελθόν με τις ηγεσίες εκείνες που ταυτίστηκαν με τον Κουτρουμάνη. Σήμερα βέβαια πολλοί από αυτούς εμφανίζονται στα λόγια όψιμοι αγωνιστές και επαναστάτες, αλλά ακόμα αναμένουμε τις πράξεις…

Οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ, για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του, των υπηρεσιών του και για να μη γίνουν απολύσεις.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα συρρικνώνονται, θα καταργούνται. Έχουμε χρέος να οργανώσουμε την πιο πλατιά, ενωτική, μαζική αντίσταση για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις ασκούν.

Με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ για ένα εργατικό κίνημα αγώνα, αντίστασης και ανατροπής.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·         Όχι στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ – Όχι στις απολύσεις

·         Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες

·         Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες

·         Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες

·         Διαγραφή του χρέους – Εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών

·         Όχι στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς

·         Καμιά θυσία για το ευρώ και την Ε.Ε.

·         Δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

·         Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα

·         Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες

 Στις εκλογές για τον σύλλογο εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ, για να αγωνιστούμε σε ταξική βάση και με συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ – ψηφοδέλτιο ανατροπής

1.      Ντοβίνος Γεώργιος,  ΤΜΥ Πατησίων

2.      Ρέζου Γεωργία,  ΠΕ.ΔΙ. Αχαΐας

3.      Ρίζου Βασιλική-Αικατερίνη,  ΚΥ


ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

Στις 13 Δεκέμβρη στηρίζουμε – ψηφίζουμε: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τηλ. επικοινωνίας: 6937 268375 - 6972486249

Ετικέτες