Το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, «Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή» (Μ.Ε.Τ.Α.), όπως ονομάστηκε.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης απασχόλησε το πώς θα συγκροτηθεί ένα μαζικό, ριζοσπαστικό, ταξικό ρεύμα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, που θα συμβάλει στον αγωνιστικό, διεκδικητικό και ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων και στην πάλη για την ανατροπή των μνημονίων.

Τον τόνο στις εργασίες της συνδιάσκεψης έδωσαν συνάδελφοι των κλάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καθαρίστριές, σχολικοί φύλακες, καθηγητές.

Το κείμενο θέσεων που υπερψηφίστηκε, προϊόν σύνθεσης απόψεων εκφράζει τη δυναμική της ριζοσπαστικής αριστεράς για ένα ταξικό ανατρεπτικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα παλέψει για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων.

Στις παρεμβάσεις τους εργαζόμενοι του Κόκκινου Δικτύου υπογράμμισαν ότι η διαδικασία της συγκρότησης είχε προβλήματα. Δεν έγινε  μια μεγάλη εξωστρεφής καμπάνια στους χώρους δουλειάς  με περιοδείες και συσκέψεις. Πράγμα που μας δημιουργεί το καθήκον να συνεχίσουμε την προσπάθεια στους χώρους δουλειάς μας.

Επισήμαναν την ανάγκη η νέα παράταξη να συμβάλει αποφασιστικά στο συντονισμό των αγώνων, στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο η κατεύθυνση πρέπει να είναι η διατήρηση, και η οικοδόμηση, κοινών σχημάτων με συνδικαλιστές της Αριστεράς, όταν και εφόσον μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, αγωνιστές συνδικαλιστές που απεγκλωβίζονται από την ΠΑΣΚΕ και δεν έχουν σχέση με την μετεξέλιξη αυτής της παράταξης σε μηχανισμό στήριξης της εργοδοσίας, των κυβερνητικών πολιτικών, των μνημονίων.

Υπογράμμισαν ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα, πρέπει η παράταξη να το υπερασπίσει απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.  

Η συνδιάσκεψη επίσης αποφάσισε, για τα επόμενα βήματα εκτός από τη δουλειά για την επιτυχία της 48ωρης απεργία της ΑΔΕΔΥ, την προετοιμασία των επόμενων βημάτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα κλιμάκωσης.

Ακόμη να προετοιμαστεί η φετινή Πρωτομαγιά με τέτοιο τρόπο ώστε να εκφραστούν και να συντονιστούν σε μία ημερομηνία-σταθμό όλοι οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος. Σε μια μεγάλη διαδήλωση-συγκέντρωση, η οποία θα συσπειρώνει ό,τι κυριολεκτικά κινείται: σωματεία, τοπικές επιτροπές, λαϊκές συνελεύσεις. Μια διαδήλωση εργατική και ταυτόχρονα πολύχρωμη, με μετανάστες, με νεολαίους, με άνεργους, από όλα και για όλα τα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται. Μια διαδήλωση που θα δίνει τον τόνο του κινήματος μέσα στη προεκλογική περίοδο.

Στα ψηφίσματα της συνδιάσκεψης αποφασίστηκε η στήριξη Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού.

Η ίδρυση της ΜΕΤΑ, δημιουργεί καλύτερες δυνατότητες αλλαγής συσχετισμών και ανατροπής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μία ανατροπή που θα ανοίξει τον δρόμο για τον κόσμο της δουλειάς να πάρει πίσω όλα όσα μας πήραν.

*Ο Σωτήρης Μάρταλης είναι εκπαιδευτικός, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΜΕΤΑ