Απουσία ουσιαστικών μέτρων - Αυταρχισμός

Ένα χρόνος από lockdown σε lockdown και ήδη μετράμε πάνω από 7.000 νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού. Η εξάπλωση του covid συνεχίζεται αμείωτη, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, άγγιξε τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως,  συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται για την διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να κρύψει με χυδαία προπαγάνδα και καταστολή τις παραλείψεις, τα αδιέξοδα και τον πανικό της.

Για τη μηδαμινή ενίσχυση του ΕΣΥ, καλύτερη απόδειξη αποτελούν οι καθημερινές καταγγελίες των υγειονομικών, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στα όριά τους. Σε αυτές αποκαλύπτουν τις δραματικές ελλείψεις με τις οποίες δίνουν τη μάχη ενάντια στον covid (καθώς και την αύξηση της λοιπής νοσηρότητας), όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές δομές Υγείας, αλλά συνεχίζει τα προκλητικά δώρα, μετακινώντας σε ιδιωτικές κλινικές γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Απαγορεύσεις

Για την κυβέρνηση, που έχει μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία επιτάχυνσης των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων, μπορούμε μόνο να πηγαινοερχόμαστε για δουλειά, να ψωνίζουμε ηλεκτρονικά ή με sms και να μετράμε τους νεκρούς μας κάθε απόγευμα στις 6. Με περιορισμούς στις ώρες αναψυχής και πρόστιμα (όπως οι γελοιότητες για μετακίνηση μέχρι 2χμ σε «τσιμεντένιες» γειτονιές, εκτός αν αντέχει να φτάσει κάποιος-α από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα με τα πόδια για σωματική άσκηση!), είναι εντελώς ανορθολογικό να υποστηρίζεις ότι καταπολεμάς τον ιό. Αντίθετα, συρρικνώνεις δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες με πρόσχημα τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν για την υπερμετάδοση στους χώρους εργασίας (τελευταίο παράδειγμα  τα αυξανόμενα κρούσματα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος) και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο συνωστισμός στα ΜΜΜ.  Και σε αυτά τα πεδία όμως, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τραγικές.

Η διαβόητη πλατφόρμα για τεστ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού άνοιξε με ένα μήνα καθυστέρηση, τελικά δε διαφέρει σε τίποτα από την υπάρχουσα πλατφόρμα τυχαίας επιλογής που λειτουργούσε ήδη για τον γενικό πληθυσμό. Η απουσία ελέγχων είναι αυτή που έχει εκτινάξει την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας (άρα και τα κρούσματα), σε εργοστάσια, super market κ.α. Το γεγονός αυτό, μαζί με την ελλιπέστατη ιχνηλάτηση και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, έχει φέρει τον ιό μέσα στα σπίτια, με αποτέλεσμα να νοσούν πλέον ολόκληρες οικογένειες.

Τα δρομολόγια των ΜΜΜ, παρά τις εξαγγελίες, παραμένουν ανεπαρκή και το «πάστωμα» των επιβατών συνεχίζεται. H διαδικασία προσλήψεων στα μέσα σταθερής τροχιάς βρίσκεται ακόμα στα μισά της διαδρομής, ενώ οι οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ που θα έπιαναν τιμόνι από το περασμένο φθινόπωρο, αναμένεται τελικά να ξεκινήσουν δρομολόγια εντός Μαρτίου, με το γερασμένο στόλο να μην ανανεώνεται σύντομα. Μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την προμήθεια 800 νέων λεωφορείων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με το Μαξίμου και τα μεγάφωνά του στο δημόσιο διάλογο, οφείλεται στα «κρυφά πάρτι» της νεολαίας και φυσικά στις συγκεντρώσεις. Κάθε κοινωνική-πολιτική διαμαρτυρία ή διεκδίκηση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία, «υπονομεύει την έξοδο από την κρίση» και μεταδίδει τον ιό. Ο Μητσοτάκης, για να υποστηρίξει τα παραπάνω, διαστρέβλωσε στη βουλή ακόμα και τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης. Μετά και την πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Ν. Σμύρνη, που οργανώθηκε ως απάντηση στην ακραία αστυνομική βία, ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία». Προφανώς για να παρακολουθούμε σιωπηλοί-ες να ψηφίζουν στη βουλή τον έναν αντιδραστικό νόμο μετά τον άλλο. Κάλεσε επιπλέον τη νεολαία να μην «εγκλωβίζεται» σε αυτά που διαβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπονοώντας ότι η αλήθεια βρίσκεται στην κατασκευασμένη πραγματικότητα των συστημικών ΜΜΕ, με τα λογοκριμένα πλάνα και τη διαρκή αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Εμβολιασμός

Μπροστά στην παταγώδη αποτυχία τους, οι κυβερνώντες έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον καλό καιρό της άνοιξης και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, που όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, συνεχίζεται με σοβαρές καθυστερήσεις. Οι συμφωνημένες παρτίδες δεν έχουν ακόμα παραληφθεί και η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιριών βρίσκεται στο απυρόβλητο. Κάθε σκέψη για να σπάσει η περίφημη «πατέντα» των εμβολίων έχει εξοβελιστεί από τη συζήτηση ως «τρέλα», παρόλο που συνολικά οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Airfinity, χορήγησαν στις φαρμακευτικές περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Έτσι βέβαια χάνεται πολύτιμος χρόνος, με μοναδικά θύματα τους φτωχούς και όσους έχουν ανάγκη άμεσου εμβολιασμού (ευπαθείς ομάδες, πρόσφυγες, φυλακισμένοι), σε αντίθεση με τους πλούσιους που εμβολιάζονται στο Ντουμπάι και διάφορα κυβερνητικά στελέχη και λοιπούς αξιωματούχους που παραβιάζουν ξεδιάντροπα την προτεραιότητα των εμβολιασμών.

Ενώ όμως η κυβέρνηση των «αρίστων» δεν ψελλίζει λέξη στα ευρωπαϊκά συμβούλια για το αίσχος με τα εμβόλια, δίνει λυσσαλέα μάχη στις Βρυξέλες για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», με το βλέμμα στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας και του κλάδου των μεταφορών. Στην κυβέρνηση μάλιστα εξετάζουν να επεκτείνουν τον κάθετο εμβολιασμό, ανεξαρτήτως δηλαδή ηλικίας, πέρα από τα μικρά νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους και στα νησιά έως 15.000 κατοίκους, με έμφαση στις Κυκλάδες, ώστε να ανάψουν το συντομότερο οι μηχανές της τουριστικής σεζόν. Τι και αν «βράζουν» τα αστικά κέντρα με χιλιάδες κρούσματα, πρέπει να είναι όλα έτοιμα για τα δοκιμαστικά ταξίδια των επισκεπτών από το Ισραήλ τον Απρίλιο και για τους λοιπούς τουρίστες από τον Μάϊο.

Ακόμα και τα πολυδιαφημισμένα μέτρα «στήριξης της εργασίας», δεν είναι τίποτε άλλο από απαλλαγή των αφεντικών από την υποχρέωση καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Απανωτές κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις και επιδόματα πείνας 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Υπερεργασία μέσω τηλεργασίας ή μη, για όσους ακόμα έχουν δουλειά.

«Ως εδώ»

Αυτή η ανοιχτά ταξική πολιτική, που φέρνει θάνατο, φτώχεια και καταστολή για τους πολλούς, είναι που υποκινεί τις εκρήξεις οργής και τις μαζικές κινητοποιήσεις που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, στο κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις. Μια κοινωνία κουρασμένη από τα συσσωρευμένα προβλήματα και τον αυταρχισμό, αμφισβητεί δυναμικά το κυβερνητικό αφήγημα και φωνάζει «Ως Εδώ» σε αυτούς που της στερούν τη ζωή, τη δουλειά, τις σπουδές, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ενημέρωση, το δημόσιο χώρο. Επόμενο ραντεβού το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία, την Τετάρτη 17/3, στο  Σύνταγμα (18.30).

Αυτές οι ελπιδοφόρες ανάσες ελευθερίας, που ομορφαίνουν τις δύσκολες μέρες μας και ενισχύουν το ηθικό του κόσμου μας, μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις πρώτες χοντρές ψιχάλες της καταιγίδας που έρχεται για να αλλάξει τη φορά του ανέμου. Ήδη εξάλλου ο φόβος έχει αρχίσει να αλλάζει στρατόπεδο.

Ετικέτες