Η μεγάλη πεζοπορία με το όνομα «323 χιλιόμετρα Οργής και Ανατροπής» αποτελούμενη από δεκάδες μέλη της Κίνησης Ελπίδας Πολιτών ξεκίνησε από το Βόλο το Σάββατο 13 Οκτωβρίου με πάνω από 170 άτομα και σήμερα το μεσημέρι έφτασε στο Σύνταγμα. Εκεί παραβρέθηκαν βουλευτές και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να τους υποδεχτούν.

Τα 170 άτομα, τα οποία έφτασαν σήμερα στο Σύνταγμα μετά από 11 μέρες στο δρόμο για να παραδώσουν το ψήφισμά τους στη Βουλή, περιέγραφαν με συγκίνηση την υποδοχή και την ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία σε διάφορες πόλεις και χωριά απ' όπου περνούσαν. Πολύς κόσμος  τους ακολουθούσε και πορευόταν μαζί τους από τη στιγμή που έμπαιναν μέσα στην πόλη ή το χωριό τους και τους συνόδευαν μέχρι να βγουν από τα όρια της περιοχής τους. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροσωπεία της επιτροπής "Δεν χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε" τους συνόδευσαν στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής τους, από το Πεδίο του Άρεως στο Σύνταγμα.

Οι αγωνιστές οδοιπόροι (άνεργοι, συνταξιούχοι,εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ΑμεΑ, πολύτεκνοι και άλλες κοινωνικές ομάδες) μέσα από μια πορεία 323 χιλιομέτρων, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης που ισοπεδώνει τα κεκτημένα δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις 100 χρόνων και δημιουργεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης, ενώ παράλληλα καλούσαν τους πολίτες να συσπειρωθούν, να συμμετάσχουν και να συμπορευτούν μαζί τους σε αυτή την κινηματική πορεία από το Βόλο μέχρι την Αθήνα με τα πόδια.

Με κεντρικό σύνθημα το «Δεν χρωστάμε - δεν πουλάμε – δεν πληρώνουμε» η πρωτότυπη και αγωνιστική αυτή κινηματική πεζοπορία αντίστασης ενάντια στην φτωχοποίηση του λαού και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ένα καραβάνι που περνούσε από πολλές πόλεις και χωριά μετέφερε σε κατοίκους και φορείς των τοπικών κοινωνιών απ' όπου περνούσε το εξής μήνυμα:

«…Η κοινωνία μας βρίσκεται στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, δεν επιτρέπεται οι πολίτες να αδιαφορούν, δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική…».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Κ. Κόγιας, "δεν ανεχόμαστε την εξαπάτηση από μια κυβέρνηση που πράττει άλλα, από αυτά που υποσχέθηκε. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να πεθαίνει κόσμος γύρω μας και γέροντες να μην έχουν για φάρμακα. Να φύγει η κυβέρνηση, μαζί με τα μηνμόνια, τώρα!".  

Μοναδικό μελανό σημείο της ειρηνικής κινητοποίησης, το μπλόκο των ΜΑΤ στα λουλουδάδικα, ενώ είναι γνωστό ότι ο έλεγχος ταυτοτήτων για όσους μπαίνουν στη βουλή γίνεται πάντα στο φυλάκιο του κτιρίου. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλή, Α. Μεϊκόπουλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Σταθά και Δ. Στρατούλη, τελικά, όλοι οι συμμετέχοντες εισήλθαν στο κοινοβούλιο και παρέδωσαν το ψήφισμά τους. Είναι ενδεικτικό πάντως της αστυνομικής βίας που αντιμετωπίζουν πια, ακόμα και συμβολικές διαμαρτυρίες.

Ετικέτες