Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για την δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου νεολαίας και εργαζομένων εκφράστηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια με την γέννηση της Πρωτοβουλίας Αγώνα Νέων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Μια πρωτοβουλία η οποία αποτελείται από μαθητές, φοιτητές και νέους.

Η αφορμή κάτω από την οποία δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Αγώνα Νέων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ήταν η απεργία που κήρυξαν οι καθηγητές και ο αγώνας που αποφάσισαν να δώσουν απέναντι στην κυβέρνηση και στην τρόικα οι οποίοι πλέον αποφάσισαν να βάλουν χέρι και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχοντας ξεκινήσει από πέρσι αφήνοντας τους μαθητές χωρίς βιβλία και συνεχίζοντας φέτος αφήνοντας τους μαθητές χωρίς σχολεία.

Με τον νέο νόμο για το ‘’νέο λύκειο’’ προσπαθούν αρχικά να κάνουν την εκπαίδευση προνόμιο των λίγων αλλά και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα καινούργιο, με μακρά πνοή, ευέλικτο, απόλυτα πειθαρχημένο και φθηνό εργατικό δυναμικό κάνοντας ακόμα πιο εύκολα τα κέρδη για τους καπιταλιστές και ακόμα πιο δύσκολη την ζωή της εργατικής τάξης η οποία αναγκάζεται να πουλάει όλο και πιο φθηνά την εργασία της.

Παρά την τεράστια ποικιλία απόψεων ανάμεσα στους νέους που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας και την διαφορετική διαδρομή του καθενός από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η στήριξη του αγώνα των καθηγητών. Μια απόφαση η οποία ήταν καθαρά πολιτική καθώς βάζει ξεκάθαρα την λογική και την αντίληψη ότι η αλληλεγγύη μεταξύ νεολαίας και εργαζομένων, εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων και ανέργων καθώς και όλων των κοινωνικών ομάδων, που τόσο καιρό καταπιέζονται από την τροικανή κυβέρνηση, μαζί με την ανυπακοή αποτελούν τα δικά μας όπλα.

Έτσι από την πρώτη στιγμή μαθητές και νεολαίοι κάθε πρωί περιφρουρούσαν μαζί με τους καθηγητές τους, τους γονείς τους καθώς και άλλους κατοίκους της περιοχής τα σχολεία τους με την κορυφαία στιγμή όταν κάποιος προσπάθησε να σπάσει την κατάληψη ανοίγοντας την αλυσίδα με πριόνι οι μαθητές έβαλαν τα χέρια τους επάνω δηλώνοντας ότι δεν κάνουν πίσω, και δεν έκαναν πίσω! Παράλληλα γίνονταν μοιράσματα των κειμένων της Πρωτοβουλίας Αγώνα Νέων προπαγανδίζοντας τις ιδέες τους και καλώντας όλη την κοινωνία να αντισταθεί ενώ ταυτόχρονα κανονιζόταν πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας.

Συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν μαθητές απ όλες τις τάξεις και απ όλα τα σχολεία της περιοχής. Συνελεύσεις στις οποίες ζυμώνεται στην πράξη η ανάγκη της δημιουργίας ενιαίου μετώπου μεταξύ νεολαίας και εργαζομένων καθώς στις συνελεύσεις έχουν συμμετάσχει η επιτροπή αγώνα των καθηγητών, ο σύλλογος γονέων καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Μέσα σε αυτές τις συνελεύσεις αποφασίστηκε η συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Νέων σε όλες τις πανεκπαιδευτικές πορείες που έγιναν στην Αθήνα καθώς και στην πανεργατική απεργία συγκροτώντας δικό της μπλοκ και έχοντας μια πολύ δυναμική παρουσία. Συνελεύσεις μέσα στις οποίες η πρωτοβουλία νέων υιοθέτησε και τα δικά της αιτήματα από τα οποία δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Τα αιτήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλα από τα εξής: 1) Δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

2) Σχολείο της κριτικής σκέψης και της γνώσης και όχι των εξετάσεων και του ανταγωνισμού.

3) Καμία σκέψη για απόλυση καθηγητών ή σχολικών φυλάκων – Είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια σε κάθε απόλυση.

4) Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας – Οι οπαδοί του ναζισμού και της χούντας είναι εχθροί μας.

5) Όχι στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις σχολείων.

6) Άμεση κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

7) Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρέπεια για όλους και όχι μισθούς πείνας.

8) Όχι στις απολύσεις και στην ανεργία

9) Λεφτά στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στον πολιτισμό και στους εργαζόμενους και όχι στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες και στους μεγαλοκαναλάρχες.

10) Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά. – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

11) Ελευθερία και δικαιοσύνη. 

Καταλήγοντας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον αγώνα και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ανατρεπτικό μέτωπο παιδείας, υγείας και εργασίας χρειάζεται να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά πρωτοβουλίες και ομάδες συντονισμού νεολαίας όπου μαθητές, φοιτητές και νεολαίοι να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τη δράση τους παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις . Στο βαθμό μάλιστα που τέτοιες πρωτοβουλίες πάρουν ευρύτερη διάσταση, χρειάζεται να δημιουργηθεί μία μορφή συντονισμού τους. Με περιφρουρήσεις, αποχές και καταλήψεις προασπίζουμε ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, το δικαίωμά μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η μαχητικότητα των μαθητών, οι καταλήψεις των φοιτητών και τα όνειρά μας για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής κοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου νεολαιίστικου κινήματος που να ανατρέψει τις πολιτικές των μνημονίων και να θέσει τις βάσεις για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής κοινωνίας.

Ετικέτες