Η είδηση για την πτώση και ολοκληρωτική καταστροφή του F-16 στην Ανδραβίδα, κυριάρχησε στα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες. Οι περισσότεροι -και ορθώς- στάθηκαν στο γεγονός ότι ο πιλότος κατάφερε να διασωθεί εκτινάσσοντας το κάθισμά του την ώρα που φλεγόταν ο κινητήρας του αεροσκάφους.

Όμως χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κυνικοί, υπάρχουν και άλλες πτυχές της συγκεκριμένης είδησης. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, αλλά και οι… προκάτοχοί του, έχουν στήσει μια ολόκληρη καμπάνια μιλιταρισμού, αντιτουρκισμού και εθνοκεντρισμού με απώτερο σκοπό τη διοχέτευση αλόγιστων και ασύλληπτων ποσών στις πολεμικές βιομηχανίες. Έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί κείμενα, για τα ραφάλ, τις φρεγάτες και τις προκλητικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξοδεύει δισεκατομμύρια στην αγορά τους, τη στιγμή που η κοινωνία σαπίζει στη φτώχεια, την πανδημία και την έλλειψη προοπτικής.

Να το δούμε όμως πιο συγκεκριμένα; Μια απλή «εκπαιδευτική πτήση», όπως αυτή στην οποία παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο πιλότος, κοστίζει περίπου 10.500 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με παλιότερο αφιέρωμα όχι κάποιου αριστεριστή αρθρογράφου, αλλά της Καθημερινής. To Reuters, μάλιστα, ανεβάζει το κόστος σε 23.000 ευρώ ανά ώρα. Η συνολική τιμή ενός F16 κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ έκαστο, χωρίς να υπολογίζονται αναβαθμίσεις και οπλικά συστήματα. Ένας χορός εκατομμυρίων στήνεται γύρω από την περήφανη εθνική θωράκιση, της στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται διαρκώς.

Για να το θέσουμε ακόμη πιο ωμά: Αν το μίνιμουμ κόστος μιας ΜΕΘ είναι περίπου 50.000 ευρώ, τότε το F16 που καταστράφηκε, στη μίνιμουμ τιμή του, ισούται με 400 κλίνες ΜΕΘ. Οι εξισώσεις αυτές δεν είναι μπακαλίστικες αλλά άκρως ρεαλιστικές. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα το πώς θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι πάσης φύσεως μεσάζοντες, τη στιγμή που οι γιατροί βγάζουν κραυγές αγωνίες για την οριακή, αν όχι διαλυμένη, κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Απέναντι στις προκλητικά φιλοπόλεμες πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τα κινήματα και η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να απαντήσουν δυναμικά και ξεκάθαρα: Λεφτά στην κοινωνία για την υπεράσπιση της ζωής και όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς για το πάρτι του θανάτου.  

Ετικέτες

f16