Οι συνδιασκέψεις κομμάτων και οργανώσεων είναι συνήθως το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης διαδικασίας πολιτικών συζητήσεων, γόνιμων αντιπαραθέσεων, ακόμα και συγκρούσεων αλλά πάνω σε πραγματικά πολιτικά επίδικα. Αν αυτός είναι θεωρητικά ο κανόνας, η Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον η εξαίρεση.

Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 19-22/12/13 αφού είχε προηγηθεί αφενός ένα μεγάλο διάστημα συζητήσεων του συντονιστικού  και αφετέρου περίπου ένας μήνας «προσυνδιασκεψιακού διαλόγου» στις οργανώσεις μελών  των νέων. Τοπικές που όλως παραδόξως μαζικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά δυστυχώς όχι λόγω της εμπλοκής τους σε παρεμβάσεις σε γειτονιές, σε κινητοποιήσεις ή σε αγώνες. Άλλωστε ο μεγάλος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων, διεξάχθηκε όσο οι τοπικές των νέων διαφωνούσαν στο εσωτερικό τους ή και μεταξύ τους σχετικά με τον εκλογικό κανονισμό, το μέτρο, τις λίστες κλπ. Αντίθετα οι τοπικές αύξησαν τα μέλη τους λόγω των μαζικών εγγραφών που υπήρξαν από το κόμμα στη νεολαία ή και μεταξύ τοπικών  με σκοπό το να «βγαίνουν τα νούμερα», να «βγάλουμε τους αντιπροσώπους μας», να «μη χάσουμε την πλειοψηφία».

Η τεράστια προυπάρχουσα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων στη Νεολαία ΣΥΝ, των Χρονοπουλικών και των Καραμανικών, κορυφώθηκε στη συνδιάσκεψη. Ήδη από την έναρξη των συζητήσεων στο συντονιστικό είχε γίνει σαφές ότι αυτό που θα καθόριζε την πολιτική και οργανωτική  συζήτηση δεν ήταν η πραγματική ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί και να εμπνεύσει τη νεολαία. Αν γενικά ισχύει η παραδοχή ότι οι οργανωτικές διαφωνίες έχουν τη βάση τους σε πολιτικές διαμάχες και διαφορετικές παραδόσεις, εδώ ξανά η περίπτωση της συνδιάσκεψης των Νέων ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την εξαίρεση. Παραμένει άξιο απορίας το πως το πολιτικό κείμενο βάσης καθώς και το σχέδιο αρχών συμφωνήθηκαν  πολύ γρήγορα αλλά αντίθετα, ξοδέψαμε τον υπόλοιπο χρόνο στο να συζητάμε για τον εκλογικό κανονισμό της συνδιάσκεψης και συγκεκριμένα  για το αν το μέτρο θα ήταν 1προς 4 ή 1 προς 2 ή για το ποσοστό σταυροδοσίας κλπ.

Σε όλα τα παραπάνω, η Αριστερή πλατφόρμα στάθηκε ξεκάθαρα και πολιτικά από την αρχή. Από την αρχή διεκδικήσαμε το δικαίωμα στην πολυτασικότητα αλλά και στη δημοκρατία μέσω αφενός του κατεβάσματος εναλλακτικού πολιτικού κειμένου και αφετέρου μέσω του δικαιώματος στις λίστες. Τις μέρες της συνδιάσκεψης η Αριστερή Πλατφόρμα με ανακοίνωση της επεσήμανε πόσο κακό έκανε στη συζήτηση η γραφειοκρατική κόντρα στους κόλπους της νεολαίας ΣΥΝ, και δε φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Μετά το τέλος της συνδιάσκεψης, ερχόμαστε να πούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ανοίξαμε το δρόμο και στο κομμάτι της νεολαίας ΣΥΝ που από εδώ και πέρα θα εμφανίζεται ως «Αριστερή Κίνηση», το οποίο ενώ μέχρι την προηγούμενη μέρα διαφωνούσε με το κατέβασμα λιστών, στη συνδιάσκεψη κάλεσε ανοιχτά στη δημιουργία τάσης, έβγαλε κείμενο παρουσίασής της και εν τέλει κατέβηκε με λίστα. Άλλωστε ήταν τρανταχτή η ανάγκη κάλυψης με έναν πιο πολιτικό τρόπο όλων των διαφωνιών που μέχρι τώρα είχαν εκφραστεί μονάχα πάνω στα οργανωτικά.

Φυσικά από τη δεύτερη μέρα κιόλας δε θα μπορούσε να λείψει και το ζήτημα των συνιστωσών που άνοιξε από την «Αριστερή Κίνηση» σα λαϊκό δικαστήριο απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό». Το αντεπιχείρημα της ύπαρξης αριστίδην στο ΚΣ εκ μέρους των συνιστωσών ήταν αυτό της δημοκρατίας. Επιχειρηματολογήθηκε δηλαδή ότι είναι δημοκρατική μια διαδικασία που μειώνει την εκπροσώπηση μιας συνιστώσας επειδή δεν έχει το οργανωτικό μέγεθος να εκλέξει τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων με τη νεολαία ΣΥΝ! Η ψηφοφορία για το ζήτημα έληξε υπέρ των αριστίδην αλλά θα θέλαμε να ξαναθυμίσουμε εδώ κάποια πράγματα: Ότι οι συνιστώσες είναι οργανώσεις με ιστορία, είναι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύουν για τις ιδέες και την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίζονται τις ριζοσπαστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας σε αυτή τη μεταβατική φάση που βρισκόμαστε να έχουμε ισότιμο λόγο στα όργανα της νεολαίας, και να υπερασπιστούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μας.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί και το εξής. Μοιάζει πολύ εύκολα δημοκρατική και ριζοσπαστική μια πρόταση που έχει να κάνει είτε με την εκπροσώπηση περισσότερων στο σώμα της συνδιάσκεψης είτε με την μη ύπαρξη αριστίδην στο ΚΣ. Δεν είναι όμως. Και δεν είναι, ειδικά τη στιγμή που δε συνοδεύεται από ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πλαίσιο, και ένα μαχητικό πρόγραμμα για τη νεολαία, κάτι που το τονίσαμε εξ αρχής. Για εμάς ριζοσπαστική είναι εκτός από την αντιπροσώπευση όλων στα όργανα (ακόμα και όσων με «δημοκρατικές» ή «πλειοψηφικές» διαδικασίες δεν τα κατάφεραν να βρίσκονται σε αυτά) μια πολιτική που μιλάει για διαγραφή του χρέους, ακύρωση των μνημονίων, φορολογία των πλουσίων, καμιά θυσία για το ευρώ. Και δυστυχώς τέτοιες προτάσεις δεν ακούστηκαν τις μέρες της συνδιάσκεψης.

Η έλλειψη πραγματικά πολιτικής συζήτησης ήταν αυτό που κυριάρχησε μαζί με την ανυπαρξία προτάσεων για το πώς πραγματικά θα οργανώσουμε την νεολαία από την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την Κυριακή, τις ώρες ψήφισης των κειμένων και κυρίως των τροπολογιών ήταν τότε όπου η κουβέντα έλαβε τα πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Άραγε αν η σύνθεση του σώματος ήταν διαφορετική, αν συμμετείχαν σε αυτή κομμάτια της κοινωνίας στα οποία θα έπρεπε να αναφερόμαστε, όπως εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες, θα κάναμε την ίδια συζήτηση; Άραγε πόσο ενδιαφέρει τον νέο άνεργο, ή τον νέο επισφαλώς εργαζόμενο που εκτός από τα 400 ευρώ και μαύρα, δεν πήρε φέτος δώρο Χριστουγέννων η όλη κουβέντα που έγινε στη συνδιάσκεψη; Σίγουρα καθόλου.

Περνώντας στις ψηφοφορίες των κειμένων, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Πολιτική Διακήρυξη (κείμενο συντονιστικού) και  ομόφωνα το σχέδιο αρχών λειτουργίας, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει κατά στο πρώτο και λευκό στο δεύτερο. Σαν Αριστερή Πλατφόρμα από την αρχή της όλης διαδικασίας είχαμε υποστηρίξει την ανάγκη για κοινές δράσεις με το κόμμα για λόγους που έχουν εξηγηθεί διεξοδικά και γι αυτό κατεβάσαμε τροπολογία επί του κειμένου βάσης που περίεγραφε καλύτερα τις κοινές διαδικασίες νεολαίας και κόμματος. Επιπλέον κατεβάσαμε σαν Κόκκινο Δίκτυο τροπολογία για την κυβέρνηση της Αριστεράς καθώς και ψήφισμα για τα μέτρα για τη νεολαία, και αλληλεγγύης στο Θανάση Κούρκουλα.

Η ψηφοφορία για το κεντρικό Συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από 71 μέλη (67 εκλεγμένα και 4 αριστίνδην), είχε τα παρακάτω αποτελέσματα:

1) Ιδρυτική Διακήρυξη-Ανασύνθεση 47,43%, 32 έδρες, 231 ψήφους

2) Αριστερή Πλατφόρμα Νεολαίας 15,2%, 10 έδρες, 74 ψήφους

3) Αριστερή Κίνηση 35,11%, 24 έδρες, 171 ψήφους

4) Κομμουνιστική Πλατφόρμα 2,26%, 1 έδρα, 11 ψήφους.

Το Κόκκινο Δίκτυο εκπρoσωπείται στο Κ.Σ με 4 από τα 10 άτομα.

Όπως και να έχει θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις του Κ.Δ. πολιτικοποίησαν τη συζήτηση στο βαθμό του εφικτού. Σαν οι πιο πολιτικές χαρακτηρίστηκαν και οι τοποθετήσεις όλων των συντρόφων του Κ.Δ. αφού δεν έπεσαν στη γνώστη κόντρα για τα οργανωτικά ανάμεσα στις δύο τάσεις της νεολαίας ΣΥΝ αλλά είχαν σοβαρή ανάλυση για την περίοδο και πολιτικά επιχειρήματα, και στάθηκαν στο μεγάλο διακύβευμα του πως θα καταφέρουμε να οργανώσουμε (και όχι απλά να εκφράσουμε) τη νεολαία στο σήμερα, τι σημαίνει κυβέρνηση της αριστεράς και με ποιες συμμαχίες, ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει μια τέτοια κυβέρνηση για τη νεολαία κλπ.  Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η κόντρα που κορυφώθηκε τις μέρες της συνδιάσκεψης, απογοήτευσε αρκετούς νέους ανθρώπους που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά η γνώμη τους, έτσι ώστε να ξαναεμπνευστούν και να νιώθουν ότι αξίζει να είναι οργανωμένοι στην αριστερά.

Παραμένει στοίχημα το πώς από την επόμενη μέρα θα καταφέρουμε να οργανώσουμε τον κόσμο της νεολαία που πλήττεται. Δυστυχώς αποτελεί ακόμα και ανοιχτή συζήτηση καθώς δεν κουβεντιάστηκε τις μέρες της συνδιάσκεψης αυτό που πραγματικά θα έπρεπε.  Το σύνθημα της συνδιάσκεψης : «Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, αντιστεκόμαστε, οργανωνόμαστε, νικάμε» είναι ακόμα ένα στοίχημα προς κατάκτηση. Οι δυνάμεις του Κόκκινου Δικτύου θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ετικέτες