Στις 27 Ιουλίου 2016 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» στο οποίο εμπεριέχονται το άρθρο 28, που ρυθμίζει θέματα όρων εργασίας εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (διάρκεια των συμβάσεων εργασίας και απολύσεις), και τα άρθρα 30 και 36 που αφορούν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ). Ορισμένα απ’ αυτά είχαν προϋπάρξει στο σχέδιο νόμου για την έρευνα και στο «πολυνομοσχέδιο Μπαλτά» δίχως καμία τύχη.

Με το άρθρο 28 κα­ταρ­γεί­ται η διά­τα­ξη για την ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση του Ν.4254/2014 (νόμος Αρ­βα­νι­τό­που­λου), που επέ­βαλ­λε την υπα­γω­γή των ιδιω­τι­κών εκ­παι­δευ­τι­κών στο Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας και συ­νε­πώς την απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων. Σύμ­φω­να με το άρθρο 28 του προ­τει­νό­με­νου σχε­δί­ου νόμου οι ιδιω­τι­κοί εκ­παι­δευ­τι­κοί «συ­νά­πτουν σύμ­βα­ση ορι­σμέ­νου χρό­νου, η οποία αρ­χί­ζει την ημέρα πα­ρο­χής των υπη­ρε­σιών από τον εκ­παι­δευ­τι­κό και λήγει την 31η Αυ­γού­στου του δεύ­τε­ρου έτους από την πρό­σλη­ψή του. Κατά τη λήξη της διε­τί­ας ο ιδιο­κτή­της μπο­ρεί να κα­ταγ­γεί­λει τη σύμ­βα­ση. Μετά την πά­ρο­δο της διε­τί­ας και εφό­σον η σύμ­βα­ση δεν κα­ταγ­γελ­θεί κατά τα ανω­τέ­ρω, με­τα­τρέ­πε­ται αυ­το­δι­καί­ως σε σύμ­βα­ση αο­ρί­στου χρό­νου». Μ’ άλλα λόγια, μετά τα δύο χρό­νια η σύμ­βα­ση με­τα­τρέ­πε­ται σε αο­ρί­στου, εφό­σον δεν κα­ταγ­γελ­θεί, αλλά ενός των δύο χρό­νων δί­νε­ται το ελεύ­θε­ρο στον ερ­γο­δό­τη να απο­λύ­σει τον ερ­γα­ζό­με­νο. Για τους ιδιω­τι­κούς εκ­παι­δευ­τι­κούς που αγω­νί­ζο­νται είναι πε­ριτ­τή η ερώ­τη­ση ποιοι θα είναι αυτοί που θα απο­λυ­θούν στα δύο χρό­νια. Ορί­ζε­ται ότι: : «Εάν ο ερ­γο­δό­της επι­κα­λεί­ται και απο­δει­κνύ­ει επαρ­κώς αι­τιο­λο­γη­μέ­νη δια­τα­ρα­χή του εκ­παι­δευ­τι­κού κλί­μα­τος στο σχο­λείο λόγω αδυ­να­μί­ας συ­νερ­γα­σί­ας ερ­γο­δό­τη-εκ­παι­δευ­τι­κού», ενώ γί­νε­ται λόγος και για «ανε­πάρ­κεια ως προς την εκτέ­λε­ση των κα­θη­κό­ντων τους».

Μια τέ­τοια δια­τύ­πω­ση που ανα­φέ­ρε­ται σε «δια­τα­ρα­χή του εκ­παι­δευ­τι­κού κλί­μα­τος» και «αδυ­να­μία συ­νερ­γα­σί­ας ερ­γο­δό­τη-εκ­παι­δευ­τι­κού» δίνει την ευ­και­ρία στους σχο­λάρ­χες να κι­νή­σουν δια­δι­κα­σί­ες από­λυ­σης εκεί­νου του εκ­παι­δευ­τι­κού που κρατά αγω­νι­στι­κή στάση μέσα στο ιδιω­τι­κό σχο­λείο, βα­φτί­ζο­ντας κάθε συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση ως «δια­τά­ρα­ξη του σχο­λι­κού κλί­μα­τος». Ακόμα και εκ­παι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, οι οποί­ες μπο­ρεί να μην είναι αρε­στές στους σχο­λάρ­χες, είναι δυ­να­τόν να κρι­θούν ως «ανε­πάρ­κεια εκτέ­λε­σης κα­θή­κο­ντος». Ακόμη και αν, όπως προ­βλέ­πε­ται, η νο­μι­μό­τη­τα ή κα­τα­χρη­στι­κό­τη­τα των απο­λύ­σε­ων θα ελέγ­χε­ται από τα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης, αυτό δεν εγ­γυά­ται την ακύ­ρω­ση της από­λυ­σης. Υπερ­βο­λι­κές οι δια­κη­ρύ­ξεις της ΟΙΕΛΕ ότι με το νο­μο­σχέ­διο «μπαί­νει τέλος στο όνει­δος των αναι­τιο­λό­γη­των απο­λύ­σε­ων». Ίσως για την ΟΙΕΛΕ οι δι­καιο­λο­γη­μέ­νες απο­λύ­σεις με βάση τις πα­ρα­πά­νω πε­ρι­πτώ­σεις να είναι θε­μι­τές και μην προ­κα­λούν κα­νέ­να όνει­δος.

Το άρθρο 30 ανα­φέ­ρε­ται στα ΚΞΓ και ΦΜΕ. Η πρώτη πα­ρά­γρα­φος, σύμ­φω­να με την οποία οι ερ­γο­δό­τες υπο­χρε­ώ­νο­νται να απο­στέλ­λουν ανα­λυ­τι­κά τα εβδο­μα­διαία προ­γράμ­μα­τα δι­δα­σκα­λί­ας και τις συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας στις διευ­θύν­σεις δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης και αυτές με τη σειρά τους στο ΙΚΑ και τα Σώ­μα­τα Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας, βρί­σκε­ται σε θε­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση, καθώς μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ισχυ­ρό μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης της μαύ­ρης/ανα­σφά­λι­στης ερ­γα­σί­ας-ει­σφο­ρο­δια­φυ­γής, που βα­σι­λεύ­ει στον κλάδο της άτυ­πης ιδιω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης. Στο άρθρο θα έπρε­πε  να προ­βλέ­πε­ται και η απευ­θεί­ας κα­τά­θε­ση των προ­γραμ­μά­των στο Σύ­στη­μα Ερ­γά­νη, ώστε να υπάρ­χει αυ­τό­μα­τη δια­σταύ­ρω­ση στοι­χεί­ων και άρα ισχυ­ρό­τε­ρη πρό­λη­ψη φαι­νο­μέ­νων μαύ­ρης ερ­γα­σί­ας.

Ση­μα­ντι­κή για τους ερ­γα­ζό­με­νους είναι και η πα­ρά­γρα­φος 2 με την οποία ορί­ζε­ται ότι κατά τις ημέ­ρες δια­κο­πών και αρ­γιών οι κα­θη­γη­τές ΦΜΕ και ΚΞΓ δι­καιού­νται τις αντί­στοι­χες απο­δο­χές, χωρίς να εξα­να­γκά­ζο­νται σε ερ­γα­σία, με την πρό­βλε­ψη προ­σαυ­ξη­μέ­νων απο­δο­χών σε πε­ρί­πτω­ση που ερ­γα­στούν Κυ­ρια­κές ή σε ημέ­ρες δια­κο­πών. Οι ημέ­ρες αρ­γιών ορί­ζο­νται από την Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση Δ5/5500/83 του Υπ. Εθν. Παι­δεί­ας  (ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983) και συ­νε­χί­ζουν να ισχύ­ουν μέχρι και σή­με­ρα. Στις αρ­γί­ες ανα­φέ­ρε­ται και η πα­ρά­γρα­φος 3 του άρ­θρου 36, σύμ­φω­να με την οποία «Με υπουρ­γι­κή από­φα­ση κα­θο­ρί­ζο­νται οι ημέ­ρες δια­κο­πών και αρ­γιών όλων των δομών, ιδιω­τι­κών και δη­μο­σί­ων, της μη τυ­πι­κής και άτυ­πης εκ­παί­δευ­σης».

Τέλος, η πα­ρά­γρα­φος 3 του άρ­θρου 30 κα­θο­ρί­ζει το εβδο­μα­διαίο ωρά­ριο πλή­ρους δι­δα­κτι­κής απα­σχό­λη­σης στα φρο­ντι­στή­ρια και τα κέ­ντρα ξένων γλωσ­σών στις 21 δι­δα­κτι­κές ώρες. Η συ­μπλή­ρω­ση πλή­ρους εβδο­μα­διαί­ου ωρα­ρί­ου αντι­στοι­χεί σε εί­κο­σι πέντε (25) έν­ση­μα μη­νιαί­ως, ανε­ξαρ­τή­τως της κα­τα­νο­μής των δι­δα­κτι­κών ωρών μέσα στην εβδο­μά­δα. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, ενώ θε­σπί­ζε­ται το πλή­ρες ωρά­ριο ερ­γα­σί­ας για τους εκ­παι­δευ­τι­κούς, αυ­ξά­νο­νται οι ώρες δι­δα­σκα­λί­ας για τους κα­θη­γη­τές ξένων γλωσ­σών από τις 18 στις 21. Το πλή­ρες ωρά­ριο για τα ΚΞΓ ήταν οι 18 ώρες κι αυτό απο­τε­λεί κα­τά­κτη­ση του κλά­δου που υπήρ­χε σε όλες στις Σ.Σ.Ε. που υπέ­γρα­φαν ερ­γο­δο­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις (Europalso, Palso, Όμη­ρος) και ΟΙΕ­ΛΕ-σω­μα­τείο «Βύρων». Πρό­κει­ται για μια υπο­χώ­ρη­ση και είναι άκρως προ­βλη­μα­τι­κό το ότι δεν ανα­φέ­ρε­ται στην δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση. Η θέ­σπι­ση των 21 ωρών και για τα ΚΞΓ θα συμ­βάλ­λει στην αύ­ξη­ση της ανερ­γί­ας και υπο­α­πα­σχό­λη­σης στον κλάδο των κα­θη­γη­τών ξένης γλώσ­σας.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι ιδιω­τι­κοί εκ­παι­δευ­τι­κοί γνω­ρί­ζουν ότι παρά τις σε ση­μα­ντι­κό βαθμό θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, τί­πο­τα από όλα αυτά δεν μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί χωρίς τη στε­λέ­χω­ση των ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών του τμή­μα­τος ιδιω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης και των δ/νσεων δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης, ώστε να υπάρ­χει απο­τε­λε­σμα­τι­κός έλεγ­χος των χώρων ερ­γα­σί­ας και των συμ­βά­σε­ων για την προ­στα­σία των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Ταυ­τό­χρο­να, απαι­τεί­ται η  κα­τάρ­γη­ση των γε­νι­κευ­μέ­νων συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρό­νου στον κλάδο και η αντι­κα­τά­στα­σή τους με αο­ρί­στου, με την υπα­γω­γή όλων των δομών της ιδιω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης στην αυ­στη­ρή επο­πτεία του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Ασφα­λώς χωρίς την ορ­γά­νω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα σω­μα­τεία τους και τη συλ­λο­γι­κή αντί­στα­ση, η θέ­σπι­ση της τρο­πο­λο­γί­ας δεν θα βάλει από μόνη της τέλος στην ερ­γο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία των ερ­γο­δο­τών.

Το νο­μο­σχέ­διο ψη­φί­στη­κε στη Βουλή στις 31 Αυ­γού­στου.

*ερ­γα­ζό­με­νος στην ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση

Ετικέτες