Ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν για τη θεραπεία μας - ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ καλούν σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Τετάρτη 24 Ιούλη.

Δεν φτάνει που κλείσανε τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, δεν φτάνει που οδηγούν σε αργό θάνατο κι άλλα νοσοκομεία με τη μετακίνηση προσωπικού και τα οργανογράμματα, δεν φτάνει που πληρώνουμε πανάκριβα ακόμη και απλές εξετάσεις, που θα μπορούσαν να γίνονται στα εργαστήρια του ΙΚΑ τα οποία δεν λειτουργούν, τώρα θα αποφασίζουν ιδιώτες ελεγκτές «λογιστές» για το αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε λόγω κόστους.
Η νοσηλεία και οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες μονάδες υγείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα 15 Ιούλη ο φασίστας υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, θα γίνεται με βάση προκαθορισμένη μηνιαία δαπάνη και όχι με βάση την επιστημονική κρίση των γιατρών. Θα δίνεται «σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας».
Με την τροπολογία για τους ελεγκτές, η διαδικασία της εκκαθάρισης των λογαριασμών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται σε όλους τους παρόχους της υγείας. Δηλαδή ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία, με έμμεσο τρόπο,  μετατρέπονται σε ιδιωτικά. Αν δηλαδή ο γιατρός σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για να σώσει έναν ασθενή, ακολουθήσει θεραπεία η οποία ξεπερνάει την προβλεπόμενη μηνιαία δαπάνη, το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στο ταμείο αυτά τα χρήματα. Ως γνωστόν όμως, τα νοσοκομεία δεν έχουν λεφτά ούτε για γάντια, οπότε το κόστος θα μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ και των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων ΟΕΝΓΕ καλούν σε κοινή 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 24 Ιούλη. Είναι ένα βήμα θετικό, αλλά ανεπαρκές, καθώς ακόμη μια φορά οι ηγεσίες των δύο Ομοσπονδιών, ενώ συντονίζουν το μεταξύ τους βηματισμό, παραβλέπουν το γεγονός ότι γίνεται μαζική επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους και δεν συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους και με τους εκπαιδευτικούς, που επίσης απειλούνται με μετακινήσεις προσωπικού.
Πώς θα πείσουν τους εργαζόμενους να κατέβουν σε κινητοποίηση, όταν δεν βάζουν κανένα πλαίσιο συνέχειας και τους καλούν, μια βδομάδα μετά την ψήφιση του μίνι μνημονίου, τότε που θα έχουν πιθανό καταλαγιάσει οι αντιδράσεις, να απεργήσουν για μια και μόνο μέρα; Και μάλιστα σε περίοδο θερινών αδειών, όταν πολλά τμήματα θα έχουν ούτως ή άλλως μόνο προσωπικό ασφαλείας, αφού η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη.
Η Αριστερά, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατόρθωσε το προηγούμενο διάστημα, με τη δυναμική που είχε πολιτικά στην κοινωνία, να αποκτήσει γερές βάσεις σε πολλούς χώρους της δημόσιας υγείας, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Ήδη έχει προχωρήσει σε κοινές επιτροπές αγώνα εργαζομένων και κατοίκων σε πολλές περιοχές που υπάρχουν νοσοκομεία.
Αυτές οι επιτροπές πρέπει να συνεχίσουν τη δράση τους και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Με κοινές δράσεις, τοπικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων, με συμμετοχή στις κεντρικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, με εκδηλώσεις, συζητήσεις και χάπενινγκ στις γειτονιές, με μαζέματα υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενάντια στις μετακινήσεις προσωπικού, ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
Όλοι μαζί χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη σε κάθε χώρο, ώστε να υπάρξει συντονισμός με όλους τους κλάδους εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.