Για την ποινικοποίηση των αγώνων, την κατάργηση της απεργίας αλλά και για την τιμωρητική – απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη για την απεργία – αποχή των δημόσιων υπαλλήλων από την «αξιολόγηση» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίλησε η Βάσω Αμπελογιάννη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας και μέλος της διοίκησης του ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7.

Αφορμή, ο αποκλεισμός από τις διαδικασίες κρίσεων από τη σύγκλητο του ΤΕΙ Ηπείρου, με ομόφωνη απόφασή της, εργαζομένου που συμμετείχε και συμμετέχει στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση». Η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας άμεσα, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, η οποία συζητείται την Τρίτη 13 Μάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προκηρύξει πανηπειρωτική στάση εργασίας, από τις 12μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου, και συγκέντρωησ στα δικαστήρια στη μία το μεσημέρι.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Β. Αμπελογιάννη, απαντώντας σε όσα έλεγε η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να εφαρμόσει αυτήν την απεργοσπαστική τροπολογία, σημειώνει πως «ήταν πρωτοφανής η διαδικασία πέρυσι τον Οκτώβριο στη Βουλή, το να ψηφίσουν δηλαδή το πώς θα σπάσει μια απεργία. Ήταν δεδομένο πως θα εφαρμοστεί, διότι ό,τι δε θες να το εφαρμόσεις, δε το νομοθετείς. Τα λόγια είναι του αέρα. Τα γραπτά μένουν κι αυτά εφαρμόζονται». Η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» είναι «νόμιμη. Δεν έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Ασκούμε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο το συνταγματικό μας δικαίωμα, κι έρχεται η κυβέρνηση, μαζί με την αντιπολίτευση, και νομοθετεί απέναντι σε ένα συνταγματικό δικαίωμα».

Αναφερόμενη στην πρώτη εφαρμογή της τιμωρητικής – απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη από τη σύγκλητο του ΤΕΙ Ηπείρου, σημειώνει το «ομόφωνο» της απόφασης, και ερωτηθείσα εάν και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ψήφισε υπέρ του αποκλεισμού του συναδέλφου του, απαντά: «Όπως φαίνεται, ναι. Για να είναι ομόφωνη, ψήφισε».

«Την Τρίτη», επισημαίνει, «η μάχη που θα δοθεί είναι κρίσιμη και πρέπει να κερδηθεί. Και θα κερδηθεί. Κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και συνολικά των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην απεργία. Ερχόμαστε, πλέον, για πρώτη φορά, σε μια κατάσταση που με δύο λόγια σημαίνει: “Απεργείς; Αφού απεργείς, θα τιμωρηθείς”. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να “σπάσει”. Και συνολικά οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε σθεναρά για να “σπάσει”. Και για αυτό, εμείς ως Νομαρχιακά Τμήματα Ηπείρου της ΑΔΕΔΥ καλούμε όλους τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δώσουν δυναμικό “παρών” στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, διότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το συνάδελφο ή με δύο-τρεις άλλων συνάδελφων μας: έχει να κάνει με το δικαίωμά μας να απεργούμε, έχει να κάνει με το δικαίωμα και την υποχρέωση όλων μας να διαμαρτυρόμαστε και να μη σκύβουμε το κεφάλι και να υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας συμφέροντα και την εργασία μας, να είμαστε “όρθιοι” εργαζόμενοι και “όρθιοι” άνθρωποι».

Όσον αφορά στην «αξιολόγηση», υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μάχονται από το 2014 κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας, που ξεκίνησε από κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κι αυτό διότι στοχεύουν στο ίδιο πράγμα: στο μικρό, ευέλικτο νεοφιλελεύθερο κράτος, με πολλές μισθολογικές «ταχύτητες» στο Δημόσιο, αλλά και με δημόσιες υπηρεσίες που θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα «το μάρμαρο» και την ιδιωτικοποίησή τους να την πληρώνουν αδρά οι πολίτες.

Η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» συνεχίζεται, όπως άλλωστε το σημειώνει και σε πρόσφατη και νεότερη ανακοίνωσή της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κι εμείς, τονίζει η Β. Αμπελογιάννη, «μένουμε σε αυτήν την απόφαση και απαιτούμε να αποσυρθεί η τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη, διότι έχει να κάνει και με συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και δεν έχει να κάνει με το πώς θα αξιολογηθεί η κυβέρνηση από τους δανειστές και πώς κάποιοι θα κρατήσουν τις θέσεις τους».

Όσον αφορά στο γεγονός της τιμωρίας του απεργού εργαζομένου, επισημαίνει πως αυτό αποτέλεσε ένα γεγονός για να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την «αξιολόγηση» και τις αντιδράσεις – κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, και μάλιστα «τώρα είναι πιο καθαρά στους συναδέλφους τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση με αυτήν την “αξιολόγηση”». Με βάση αυτό, «θεωρώ πως είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει ένας αγώνας, ο οποίος θα είναι συνολικότερος, μαζικότερος και θα έχει αποτελέσματα».

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε η Βάσω Αμπελογιάννη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας και μέλος της διοίκησης του ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 10-03-18.

Ετικέτες