Οι επίσημοι αριθμοί της ΙSTAT για την ανεργία στην Ιταλία, τον Απρίλη του 2013, μόλις δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαΐου. Το πλήθος των επίσημων ανέργων ανέρχεται σε 3.830.000. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 23.000 σε σχέση με το μήνα Μάρτη.

Μέσα σε μία χρο­νιά, 373.000 ερ­γα­ζό­με­νες και ερ­γα­ζό­με­νοι προ­στέ­θη­καν στις επί­ση­μες λί­στες των ανέρ­γων. Αυτή η αύ­ξη­ση της ανερ­γί­ας αφορά εξ’ ίσου άν­δρες και γυ­ναί­κες.

656.000 νέοι από 15 έως 24 ετών, ανα­ζη­τούν ερ­γα­σία. Το πο­σο­στό της ανερ­γί­ας σε αυτή την ηλι­κια­κή κα­τη­γό­ρια βρί­σκε­ται στο 40,5%. Πρό­κει­ται για μία αύ­ξη­ση 5,9% από τις αρχές του Μάρτη. Αυτοί οι αριθ­μοί ωστό­σο δεν απο­δί­δουν πλή­ρως την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όπως άλ­λω­στε συμ­βαί­νει σε όλες τις χώρες. Δεν λαμ­βά­νο­ται  υπ’ όψη οι εκα­το­ντά­δες  χι­λιά­δες  γυ­ναί­κες που είναι ανα­γκα­σμέ­νες σε ερ­γα­σία με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης, με ένα μη­νιαίο μισθό 500 – 600 ευρώ, είτε είναι στα με­γά­λα κα­τα­στή­μα­τα, στην κα­θα­ριό­τη­τα, στα νο­σο­κο­μεία, στην εκ­παί­δευ­ση κλπ. Δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι δε­κά­δες χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι «ευ­έ­λι­κτης απα­σχό­λη­σης» που δε δου­λεύ­ουν κα­θό­λου ή που δου­λεύ­ουν κά­ποιες μέρες το μήνα και λαμ­βά­νουν για ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα το μισθό τους δια μέσου ενός τα­μεί­ου που τρο­φο­δο­τεί­ται από ει­σφο­ρές ερ­γο­δο­τών και ερ­γα­ζο­μέ­νων. Για να έχει κά­ποιος μία ιδέα της βα­ρύ­τη­τας αυτής της προ­σω­ρι­νής κα­τά­στα­σης που προ­οιω­νί­ζει τη μελ­λο­ντι­κή ανερ­γία, ένα νού­με­ρο είναι αρ­κε­τό: Στην πε­ρι­φέ­ρεια του Το­ρί­νο, οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία και στη με­ταλ­λουρ­γία, συσ­σώ­ρευ­σαν μέσα στο 2012, 143.000.000 ώρες «ευ­έ­λι­κτης απα­σχό­λη­σης»! Αυτό προ­μη­νύ­ει τη μελ­λο­ντι­κή έκρη­ξη της ανερ­γί­ας και, κατά συ­νέ­πεια, της φτώ­χειας.

Ας πά­ρου­με ένα συ­γκε­κριμ­μέ­νο πα­ρά­δειγ­μα που αφορά την ιστο­ρι­κή επαρ­χία του Το­ρί­νο, όπου βρί­σκε­ται ακόμη ένα μικρό μέρος της αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας υπό το έμ­βλη­μα του ομί­λου Fiat. Το 2008, στην αρχή της κρί­σης, υπήρ­χαν κα­τα­γραμ­μέ­νες 406 προ­βλη­μα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις. Στο τέλος του 2012, το 31,7% απ’ αυτές είχαν κλεί­σει - 12.000 χα­μέ­νες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Στην επι­χεί­ρη­ση της Fiatστο Μι­ρα­φιό­ρι, από τον Ιούλη του 2012, οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν απα­σχο­λού­νται παρά τρεις ‘μέρες το μήνα, για να πα­ρά­γουν ένα μόνο μο­ντέ­λο της Fiat, το Mito. Η διεύ­θυν­ση του ομί­λου, εκ­προ­σω­πού­με­νη από τον Ιτα­λο-Κα­να­δό Σέρ­τζιο Μαρ­κιό­νε, ο οποί­ος είχε υλο­ποι­ή­σει την ενο­ποί­η­ση Chrysler-Fiat, προ­τεί­νει σαν λύση για το θέμα της απα­σχό­λη­σης τη δη­μιουρ­γία μίας φίρ­μας πο­λυ­τε­λών αυ­το­κι­νή­των: Τη Maserati, με τιμή πώ­λη­σης 160.000 ευρώ στη φθη­νό­τε­ρη έκ­δο­ση. Οι άνερ­γοι θα μπο­ρούν να τα­ξι­δεύ­ουν με άνεση... Είναι μία πραγ­μα­τι­κή πρό­κλη­ση και μιά πράξη αλα­ζο­νεί­ας απέ­να­ντι στους ερ­γα­ζό­με­νους, οι οποί­οι, με τη μέ­θο­δο της «ευ­έ­λι­κτης απα­σχό­λη­σης», ει­σπράτ­τουν - οι πε­ρισ­σό­τε­ροι απ’ αυ­τούς - λι­γό­τε­ρα από 800 ευρώ το μήνα, σε μια πόλη όπου το κό­στος ζωής είναι ίδιο όπως στο Πα­ρί­σι ή τη Γε­νεύη.

Μέσα σ’ αυτό το πε­ρι­βάλ­λον, κατά τη διάρ­κεια της νύ­χτας της Πα­ρα­σκευ­ής 31 Μάη προς Σάβ­βα­το 1η Ιούνη, οι ηγε­σί­ες των τριών συν­δι­κα­λι­στι­κών συ­νο­μο­σπον­διών – η UIL (UnioneItalianadelLavoro), η CISL (ConfederazioneItalianaSindacatideiLavoratori) και το συν­δι­κά­το που επί­ση­μα είναι το πιό αρι­στε­ρό, η CGIL (ConfederazioneGeneraleItalianadelLavoro) - υπέ­γρα­ψαν μιά συμ­φω­νία που αφορά τη λε­γό­με­νη συν­δι­κα­λι­στι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση απέ­να­ντι στην Confindustria (την Ιτα­λι­κή ερ­γο­δο­τι­κή ορ­γά­νω­ση ). Ακόμα και η FIOM, η ομο­σπον­δία των μη­χα­νι­κών και των με­ταλ­λουρ­γών, η οποία θε­ω­ρεί­ται ιστο­ρι­κά η σπον­δυ­λι­κή στήλη του πα­ρα­δο­σια­κού τα­ξι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, υπέ­γρα­ψε τη συμ­φω­νία αυτή. Αυτή η συμ­φω­νία υπο­γρά­φτη­κε χωρίς να έχει συ­ζη­τη­θεί σε οποια­δή­πο­τε συ­νέ­λευ­ση, ει­δι­κά της CGIL, αντί­θε­τα με τα ειω­θώ­τα. Απο­φεύ­γο­ντας να μπού­με σε τε­χνι­κές λε­πτο­μέ­ρειες, αυτή η συμ­φω­νία θε­σμο­θε­τεί το ακό­λου­θο σύ­στη­μα: Οι εθνι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας που θα υιο­θε­τού­νται από την πλειο­ψη­φία των τριών συν­δι­κά­των, πρέ­πει να εφαρ­μό­ζο­νται σε κάθε κλάδο πα­ρα­γω­γής ή υπη­ρε­σιών και σε κάθε ερ­γο­στά­σιο ή γρα­φείο. Οι εκλεγ­μέ­νοι από τη βάση ερ­γα­σια­κοί εκ­πρό­σω­ποι, δεν έχουν το δι­καί­ω­μα να αντι­τί­θε­νται στις συμ­βά­σεις αυτές , ούτε να ορ­γα­νώ­νουν συ­νε­λεύ­σεις στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους, ακόμα κι’ αν το 45% των ερ­γα­ζο­μέ­νων απορ­ρί­πτει τη συμ­φω­νία. Αν το κά­νουν, χά­νουν την ιδιό­τη­τα του συν­δι­κα­λι­στι­κού εκ­προ­σώ­που και μπαί­νουν στη μαύρη λίστα των ερ­γο­δο­τών.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η συμ­φω­νία αυτή έχει σα σκοπό να εξα­φα­νί­σει τους μα­χό­με­νους συν­δι­κα­λι­στι­κούς εκ­προ­σώ­πους που απο­τε­λούν τη φωνή των ερ­γα­ζό­με­νων, οι οποί­οι είναι ολο­έ­να και πιό εξορ­γι­σμέ­νοι και απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νοι από τους συν­δι­κα­λι­στι­κούς μη­χα­νι­σμούς. Εξα­λεί­φο­ντάς τους, η Confindustria και η συν­δι­κα­λι­στι­κή γρα­φειο­κρα­τία – πραγ­μα­τι­κά «ερ­γα­σια­κό δε­κα­νί­κι του κε­φα­λαί­ου» σύμ­φω­να με μιά έκ­φρα­ση του τα­ξι­κού συν­δι­κα­λι­σμού στις Η.Π.Α. τη δε­κα­ε­τία του ’30 – πα­σχί­ζουν να σπά­σουν τον κρίκο που θα δια­σφά­λι­ζε ένα σύν­δε­σμο ανά­με­σα σε μιά πάντα πι­θα­νή λαϊκή εξέ­γερ­ση απέ­να­ντι στα προ­γράμ­μα­τα λι­τό­τη­τας της Τρόι­κα και σε μιά σειρά κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας. Το κύριο άρθρο της κα­θη­με­ρι­νής οι­κο­νο­μι­κής εφη­με­ρί­δας “IlSole 24 Ore”, υπο­γε­γραμ­μέ­νο από το διευ­θυ­ντή της RobertoNapoletano, φε­ρέ­φω­νο της Confindustria, στο φύλλο της της 1ης του Ιούνη 2013, ανα­φέ­ρει: «Η επι­τευ­χθεί­σα συμ­φω­νία ανά­με­σα στη  Confindustria και τα συν­δι­κά­τα, της CGIL συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης, σχε­τι­κά με την αντι­προ­σώ­πευ­ση, είναι ένας καλός οιω­νός που μας κάνει να ελ­πί­ζου­με σε μία νέα ανοι­κο­δό­μη­ση της χώρας. Προ­φα­νώς, πολλά άλλα τα­μπού (βλέπε ό,τι έχει απο­μεί­νει από την ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σία - κα­τά­κτη­ση των αγώ­νων της πε­ριό­δου 1969-1970)πρέ­πει να πέ­σουν... Αυτό θα γίνει όταν ο κα­θ’έ­νας και όλοι μαζί θα έχου­με κάνει δική μας υπό­θε­ση την ανοι­κο­δό­μη­ση της Ιτα­λί­ας». Πρό­κει­ται για την εθνι­κή ενό­τη­τα σε έναν ήπιο Μουσ­σο­λι­νι­κό τόνο.

Απέ­να­ντι στην πρό­κλη­ση αυτή της συν­δι­κα­λι­στι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας, το δί­κτυο της 28ης του Απρί­λη, κι­νού­με­νο με την πρω­το­βου­λία του του πα­λιού επι­κε­φα­λής της FIOMGiorgioCremaschiκαι πάρα πολ­λών πρω­το­βάθ­μιων συν­δι­κά­των (USB, CUBκ.ά.), ορ­γα­νώ­νει στις 28 του Ιούνη μία εθνι­κή συ­νέ­λευ­ση για την άμεση αντί­δρα­ση στη συμ­φω­νία αυτή και τη συ­γκρό­τη­ση μίας εναλ­λα­κτι­κής δύ­να­μης.