Το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις της αστυνομίας επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και πολύ περισσότερο τον έλεγχο τήρησής του.

Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την προστασία όλων απέναντι στην πανδημία να μη γίνει η αφορμή για περισσότερο αυταρχισμό από κυβέρνηση και αστυνομία. Συγκεκριμένα περίπου 25 άνδρες της αστυνομίας περικύκλωσαν και προσήγαγαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του δημοτικού σχήματος «Κίνηση στην Πόλη του Ζωγράφου» που έκαναν παρέμβαση ενημέρωσης για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και τις απαραίτητες αποστάσεις σε super market της περιοχής. Τα 9 άτομα, που πραγματοποιούσαν μοίρασμα, οδηγήθηκαν ανά τριάδες μέσω οχημάτων της αστυνομίας και άρα χωρίς να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα, στο οικείο Α.Τ. όπου τους βεβαιώθηκαν πρόστιμα άσκοπης μετακίνησης και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Έπειτα από τα γεγονότα στο νοσοκομείο « Ευαγγελισμός » στις 7 Απρίλη, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ έσπευσαν να διαλύσουν κινητοποίηση του κινήματος υγειονομικών κατά την παγκόσμια ημέρα υγείας και τις προσαγωγές μία ημέρα πριν στη Θεσσαλονίκη αλληλέγγυων που προπαγάνδιζαν τη συγκεκριμένη δράση, οι μάσκες έπεσαν και δεν μπορούν να ξαναφορεθούν. Η κυβέρνηση μέσω του μοναδικού σώματος που δεν έχει βάλει σε καραντίνα, αυτού των δυνάμεων καταστολής, δείχνει ότι στόχος της δεν είναι μόνο η αποφυγή διασποράς του ιού, αλλά η δαιμονοποίηση και το πνίξιμο κάθε διαφορετικής φωνής που αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται κάθε μορφής κινητοποίηση ή διαμαρτυρία, εφόσον τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή βέβαια σε εργασιακούς χώρους κάτεργα, εργαζόμενοι συνωστίζονται δίχως καν τη χορήγηση σε αυτούς μέσων ατομικής προστασίας, σε μια σύγχρονη «omerta» μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η αναγκαία τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας και προφύλαξης της κοινωνίας από την πανδημία, είναι αδιαπραγμάτευτη και η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία έχει σταθεί παραδειγματικά στο ύψος των περιστάσεων. Σε καμία όμως περίπτωση η υγειονομική κρίση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι, της επίθεσης στα κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και δυνατότητας των δυνάμεων καταστολής να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται ως «κράτος εν κράτει». Οι παρεμβάσεις ενημέρωσης του λαού για τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης, τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με άλλα (υγειονομικά) μέτρα και σταθμά σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες.

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να διεκδικούμε ένα καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και όλες. Οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί, ο αυταρχισμός, δεν μπορούν να κρύψουν τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ και τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν, δεν μπορούν να κρύψουν την υποκρισία της κυβέρνησης όταν αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όταν αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους σαν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας

Ετικέτες