ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΟΑΕΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές παρατηρούμε να συνεχίζεται μια «διαπραγμάτευση», που παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί δεν ικανοποιούνται. 

Είναι πλέον φανερό σ’ όλους, ότι  οι δανειστές, η ΕΕ και τα ντόπια συμφέροντα θέλουν να «τιμωρήσουν» τον ελληνικό λαό για τις πολιτικές επιλογές του και να στείλουν το μήνυμα σ’ όλους τους λαούς της Ευρώπης, ότι η λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους είναι μονόδρομος.

Οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός λαός πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και να ανατρέψουμε τις επιλογές τους.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω. Οφείλει να απορρίψει τα διλήμματα και τους εκβιασμούς και να επιταχύνει τα βήματα για την εφαρμογή των προεκλογικών και προγραμματικών της δεσμεύσεων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, που επιβαρύνουν τα ήδη πληττόμενα λαϊκά στρώματα. Για να τα εξυπηρετήσει χρειάζεται να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.

Στον ΟΑΕΕ δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να σταματήσαμε τις απολύσεις και τις περικοπές σε μισθούς, που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται. Ειδικά αυτό το διάστημα με την ευνοϊκή ρύθμιση, οι εναπομείναντες  υπάλληλοι βιώνουν συνθήκες κόλασης!

Δεν βοηθάνε, αυτή την περίοδο κινήσεις ανώτερων διευθυντικών στελεχών της Διοίκησης να απευθύνουν εγγράφως  «συστάσεις για την συμπεριφορά και τον τόνο της φωνής» (!) προς κατώτερα στελέχη. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν πρακτικές δεκαετιών πίσω, που ο λαός μας με σκληρούς αγώνες κατήργησε.

Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα διοίκηση μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΕ, για να δουλεύουν καλύτερα οι εργαζόμενοι και να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασφαλισμένοι. Δυστυχώς όμως οι προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις γίνονται θυσία στο βωμό της λεγόμενης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Παρά τη μικρή νίκη με την πολυήμερη κινητοποίηση των πρώην συμβασιούχων του ΟΑΕΕ (που ζητάμε να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα, καθώς εργάζονταν χρόνια και γνωρίζουν τη δουλειά), οι προσλήψεις που προγραμματίζονται για τον Οργανισμό είναι μόλις 118!

Την ίδια ώρα που ανοίγει η συζήτηση για νέο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας και περιορισμό των πρόωρων, που θα σπρώξει στη συνταξιοδότηση εκατοντάδες εργαζόμενους. Ενώ τα κενά στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι χιλιάδες.

Το ζήτημα των προσλήψεων στον ΟΑΕΕ είναι άρρηκτα δεμένο με αυτό των συμβασιούχων.  Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων κόντρα σε κάθε λογική διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων.

Δυστυχώς  η πολιτική ηγεσία του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης δεν βοήθησε όσο θα θέλαμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και η στάση του νέου Διοικητή δεν ενίσχυσε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση και την διοίκηση λύσεις στα προβλήματα και άμεσες διορθωτικές κινήσεις. Δεν συμφωνούμε στη λογική ότι το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση έχουν συνέχεια. Ειδικά όταν προηγήθηκαν τα σκληρά μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ πάλευε και θα συνεχίσει να παλεύει αταλάντευτα για την υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του ΟΑΕΕ απέναντι στον οποιοδήποτε δεν τα υλοποιεί! Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε νέα προσπάθεια που πιθανά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές συνθήκες. Θα παλέψουμε οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή ή συνέχιση της ίδιας αρνητικής κατάστασης προκύψει μέσα από τις νέες σχεδιαζόμενες αλλαγές: ενοποιήσεις, νόμος για κρίσεις-αξιολόγηση, οργανόγραμμα.

Προτείνουμε την απόρριψη των απαράδεκτων συμφωνιών που υποδεικνύουν οι δανειστές, θα είμαστε απέναντι σε έναν συμβιβασμό με αντιλαϊκά μέτρα και ζητάμε από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός εναλλακτικού προγράμματος, που θα βάζει τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητα και θα υπηρετεί τις ανάγκες των λαϊκών τάξεων και των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους – Τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο – Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
  • Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο
  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών που θεσπίστηκαν με τα μνημόνια – Καμία Ιδιωτικοποίηση
  • Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΟΑΕΕ . Με προτεραιότητα την εξασφάλιση των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων
  • Άμεση Μονιμοποίηση όλων των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου συναδέλφων με εξασφάλιση καλύτερης ειδικότητας σε συναδέλφους που έχουν προσληφθεί με ειδικότητες που έχουν αρχίσει να εκλείπουν από το Δημόσιο
  • Δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς και προστασία των εργαζομένων από τις επιθέσεις που δεχόμαστε - Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (εξοπλισμός, κτίρια, Τετάρτη κλειστά και τα Τμήματα, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς κα)
  • Προστασία των εργαζομένων στα Επικουρικά Ταμεία του ΟΑΕΕ από πιθανά προβλήματα μετακινήσεων
  • Συναίνεση και διαφάνεια στις μετακινήσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΕ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ετικέτες