Καταγγελία: Για το σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ασκληπιείο Βούλας, την εγκληματική αμέλεια της Διοίκησης, την απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρούν Διοίκηση και εργολαβική εταιρεία και την ένοχη σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Βούλα, 23/5/2018

            Καταγγέλλουμε την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών, από τη Διοίκηση του Ασκληπιείου, για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε χθες στο νοσοκομείο μας. Συγκεκριμένα χθές το πρωί, (Τρίτη 22/5), συνάδελφος συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, κατά τη συγκέντρωση άχρηστου ιματισμού, βρέθηκε στο κενό, αφού υποχώρησε τμήμα της γυψοσανίδας που είχε τοποθετηθεί στο πάτωμα μετά την κατεδάφιση σκάλας, χωρίς να έχει περιφραχθεί και σημανθεί ως επικίνδυνος ο χώρος!  Ο συνάδελφος προσγειώθηκε από τον 4ο στον 3ο όροφο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται με κάταγμα μηριαίου εν αναμονή χειρουργείου.

            Μετά την σημερινή Γενική Συνέλευση προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή του Ασκληπιείου, απαιτώντας τη δήλωση του εργατικού ατυχήματος. Όταν ζητήσαμε από τον κο Ρούπα να μας δείξει τα σχετικά έγγραφα, αυτός μας επέδειξε, περήφανος (!!!) την δήλωση του ατυχήματος που θα υπέβαλε, στην οποία περιγράφεται, ως αποκλειστικός υπεύθυνος, ο ίδιος ο τραυματίας συνάδελφος που δεν άκουσε τις συστάσεις που του είχαν γίνει να μην πηγαίνει σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος ήταν, λέει, "αποκλεισμένος"! Κύριε Διοικητά του Ασκληπιείου Βούλας, λέτε ψέματα!!!

            Μετά από απαίτησή μας, συμμετείχε στη συνάντηση και ο Τεχνικός Ασφαλείας, συμβασιούχος και αυτός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ΔΕΝ έχει εξετάσει το χώρο του ατυχήματος και συνέταξε το επίμαχο έγγραφο καθ' υπόδειξη της Δ/νσης της Τεχνικής υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

            Εδώ και μήνες, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου,  η κατάσταση είναι, κυριολεκτικά, ξέφραγο αμπέλι: ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, όπου, οι ίδιοι οι συνάδελφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην τραυματιστούν. Μόλις χθες, έπεσαν  σοβάδες δίπλα σε καρδιολογικούς ασθενείς, πιθανότατα από τις δονήσεις των τρυπανιών που δουλεύουν ασταμάτητα, καθιστώντας τιτάνιο το έργο Γιατρών και Νοσηλευτών.

            Η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της απουσίας του Δημοσίου στη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου, καθώς αυτό γίνεται με δωρεά του εφοπλιστικού κεφαλαίου που σύντομα, φοβούμαστε, θα διεκδικήσει να τα πάρει πίσω πολλαπλάσια με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης του οικοπέδου-φιλέτου μέσω του Δήμου ΒΒΒ. Για άλλη μια φορά, η διαφύλαξη της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών έρχεται σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να υπάρξει μία, όσο πιο φτηνή και γρήγορη κατασκευή γίνεται, ώστε Διοίκηση και εργολάβος να παρουσιάσουν έργο και περισσότερα κέρδη αντίστοιχα.

            Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας...  σιγή απόλυτη για το συμβάν. Η δε κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, απούσα από την κινητοποίηση....

            Η παρέμβαση του Σωματείου και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αποκάλυψε την απόπειρα συγκάλυψης της Διοίκησης και  ανέδειξε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας όχι μόνο στο έργο επέκτασης του κεντρικού κτιρίου. Για άλλη μία φορά καταγγείλαμε την πλήρη έλλειψη του κατάλληλου ιματισμού και των στολών προστασίας για τους συναδέλφους του Συνεργείου (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες), οι οποίοι σχεδόν καθημερινά καλούνται να ξεβουλώνουν φρεάτια και αποχετεύσεις με τα δικά τους εργαλεία και φορώντας τα δικά τους ρούχα, κολυμπώντας κυριολεκτικά μέσα στα λύματα και τα ακάθαρτα νερά.

            Την ίδια στιγμή, στο Ασκληπιείο υποφέρουμε από την εξοντωτική υπερεργασία, αφού μετράμε 346 κενές θέσεις προσωπικού, τις διπλοβάρδιες, τα 6000 οφειλόμενα ρεπό, τον εκβιασμό και την υπερεκμετάλλευση των υπό απόλυση συμβασιούχων και επικουρικών μας συναδέλφων.

            Απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση της έγγραφης δήλωσης αίσχους που ετοίμαζε η Διοίκηση, για να φορτώσει τις ευθύνες για το εργατικό ατύχημα στον ίδιο τον συνάδελφο.
  • Να κληθεί άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας, για να καταγράψουν τις παραβιάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος - επικουρικός συνάδελφός μας.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το Δ.Σ.