Μια χιουμοριστική ματιά στα μελλούμενα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:

-Παρά τους πολλούς πρόσθετους φόρους του 2015, οι στόχοι που έθεσαν στην κυβέρνηση οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα δεν επετεύχθησαν απόλυτα. Έτσι, εξαγγέλλονται νέα φορομπηχτικά μέτρα, μετά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των εργατικών εισφορών.

 Μπαίνει ειδικό τέλος στους γάμους και τα βαφτίσια ενώ φορολογούνται επιπλέον όσοι διαθέτουν δεύτερο WC στην κατοικία τους, φωτιστικά swarovski,  κατοικίδια παντός είδους και εξωτικά πτηνά.

-Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει: « Ο πόνος μας είναι βαρύς και η στεναχώρια μας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις γιατί είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα, όμως επιμένω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ταυτίζει αυτή την αριστερή κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενες».

-Κατά τον επίσημο εορτασμό των Θεοφανίων στο λιμάνι του Πειραιά, τον πρωθυπουργό συνοδεύει η σύζυγος του Περιστέρα, δίνοντας ένα συμβολικό τόνο στην τελετή.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

-Τσουχτερό κρύο και έκτακτα μέτρα ανακοινώνονται εξ’ αιτίας της αλόγιστης χρήσης ξυλόσομπων, μαγκαλιών και τζακιών κάθε είδους, τα οποία δημιουργούν νέφος αιθαλομίχλης. Καθιερώνονται τα μονά-ζυγά και στη θέρμανση. Τις μισές μέρες θα καίνε τα σπίτια που έχουν μονό αριθμό διεύθυνσης και τις υπόλοιπες όσα έχουν ζυγό. Τα σαββατοκύριακα δεν θα καίει κανένα.

-Ξεκινάει η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Στα επίσημα εγκαίνια του έργου, την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ρένα Δούρου, που ανταλλάσσουν θερμούς ασπασμούς με τον πρόεδρο του συλλόγου Μιχάλη Μελισσανίδη.

Το γήπεδο θα είναι χωρητικότητας 55.000 θεατών, θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπόουλινγκ, αμφιθέατρο, κινηματογραφικές αίθουσες, αίθουσα μπίνγκο, παιδότοπους, κέντρο υγείας, ένα παρεκκλήσι της Αγια-Σοφιάς καθώς και άνετο παρκινγκ που θα βρίσκεται στο χώρο του σημερινού Άλσους Ν. Φλαδέλφειας, το οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε παραπλήσιο χώρο.

-Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάνει βαρυσήμαντη δήλωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ και η Αγγέλω φαλιμέντο».

ΜΑΡΤΙΟΣ:

-Καθώς ανακοινώνονται νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης». Μετά από αυτή τη δήλωση, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλες τις περιοχές της χώρας κέντρα ομαδικής  ψυχοθεραπείας και διαλογισμού.

-Με άκρατη μεγαλοπρέπεια και παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας, γιορτάζεται και φέτος σε όλη τη χώρα η εθνική παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821. Επανέρχεται, πιο οργανωμένο αυτή τη φορά, το γνωστό έθιμο με τις μούντζες προς την εξέδρα των επισήμων, το οποίο τείνει να γίνει εθνική παράδοση.

Στην Αθήνα, οι ένοπλες δυνάμεις παρελαύνουν στην Πλατεία Συντάγματος και μικρός αριθμός πολιτών την παρακολουθεί από κάποια απόσταση, από το ύψος των Προπυλαίων περίπου την ώρα ακριβώς που διαλύεται, καθότι στην πλατεία έχουν ξανατοποθετηθεί τα γνωστά κάγκελα.

Στην εξέδρα των επισήμων, δίπλα στον πρωθυπουργό, στέκεται ευθυτενής ο Βασίλης Λεβέντης. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επέλεξε να μην είναι στην εξέδρα αυτή τη φορά και να συμμετάσχει στην παρέλαση αυτοπροσώπως, καθισμένος στην πολεμίστρα ενός τανκ (καθότι δεν χώραγε να μπει μέσα), φορώντας τη γνωστή στολή του παραλλαγής.

Ειδικά σώματα ΟΥΚ και πεζοναυτών περνούν μπροστά από την εξέδρα με άψογο βηματισμό, τραγουδώντας το «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ», καταχειροκροτούμενα από τους επισήμους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

-Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση για τις λίστες φοροφυγάδων που έχει στα χέρια του. Από τη συζήτηση εξάγεται ομόφωνα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει ακόμη με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ως εκ τούτου το κυνήγι των πλουσίων Ελλήνων αναβάλλεται για μια ακόμη φορά επ’ αόριστον.

-Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης δηλώνει: «Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές. Η προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ξεκινήσει ασφαλώς από αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματα τους. Κάθε άλλη ενέργεια θα ήταν υπονομευτική του έργου της κυβέρνησης».

-Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με δήλωση του επίσης στην εκπομπή του Γιάννη Μπογδάνου ¨Σκάι στις 6¨ στηρίζει τον κ. Σταθάκη λέγοντας: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο. Είναι ο πιο τίμιος και ο πιο συνεπής υπουργός Εθνικής Οικονομίας που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα».

ΜΑΪΟΣ:

-Η επέτειος της Πρωτομαγιάς γιορτάζεται φέτος στην Αθήνα με έξη ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τόπο της δικής του, επέλεξε την Πλατεία Καρίτση.

Στη συγκέντρωση αυτή παρευρίσκεται και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, φορώντας εργατική φόρμα. Απευθύνει  θερμό, ταξικό, αγωνιστικό χαιρετισμό στα πλήθη που έχουν σχεδόν γεμίσει την πλατεία και τα οποία τον καταχειροκροτούν. Εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετίζει ο Όλγα Γεροβασίλη. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί η Ευαγγελία Καρακώστα.

Μετά το πέρας των ομιλιών και τα επαναστατικά συνθήματα που ρίχτηκαν από τα μεγάφωνα, οι συγκεντρωμένοι μεταφέρονται όπως είναι στου Μπαϊρακτάρη, για χαλαρή συζήτηση και για να χτυπήσουν καμιά μερίδα κεμπάπ.

-Η Χρυσή Αυγή την ίδια μέρα διοργανώνει μεγάλη έκθεση λουλουδιών στην Πλατεία Αττικής, με κεντρικό θέμα «Η Άνοιξη είναι μόνο ελληνική». Απαγορεύεται η προσέλευση αλλοδαπών.

-Πρωταθλητής Ελλάδας στη Φουτμπωλ Λινγκ αναδεικνύεται ο Ολυμπιακός. Πραγματοποιείται μεγαλοπρεπής φιέστα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης όπου ο κ. Μαρινάκης βραβεύει με μετάλλια, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά ποσά, όσους διαιτητές σφύριξαν τα παιγνίδια του Ολυμπιακού τη σεζόν που πέρασε, για τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό τους, το ήθος και την άψογη και ανεπηρέαστη διαιτητική συμπεριφορά τους.

ΙΟΥΝΙΟΣ:

-Σοβαρές κομματικές μετακινήσεις και πολιτικές εξαγγελίες πραγματοποιούνται αυτόν το μήνα.

Προσχωρούν στη Ν.Δ. οι κ.κ. Νικολόπουλος, Αμυράς και η κ. Κόλλια-Τσαρουχά. Στο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων προσχωρεί ο κ. Μιχελογιαννάκης, δηλώνοντας ότι πάντα θαύμαζε τον Βασίλη Λεβέντη. Ο κ. Κουβέλης υπουργοποιείται και αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη θέση του απελθόντος Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του Ζαν Κλωντ Γιούγκερ στην Κομισιόν.

Η κ. Κωνσταντοπούλου και ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοινώνουν νέα πολιτική κίνηση με τίτλο ¨Κεϋνσανή Κίνηση Πολιτικής Αναδιάρθρωσης (ΚΕΚΙΠΑ)¨. Η κ. Γεννηματά παραμένει στο ΠΑΣΟΚ.

 -Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ με την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, διοργανώνει ημερίδα για το θέμα στα γραφεία του, στον Περισσό, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην ανεξέλεγκτη υιοθεσία». Η κ. Κανέλη δηλώνει ότι θα απουσιάσει για οικογενειακούς λόγους.

ΙΟΥΛΙΟΣ:

-Το θερμόμετρο έχει ανέβει δραματικά και ο υδράργυρος χτυπάει σαραντάρια. Οι βουλευτές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες δουλειάς και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης αποφασίζει να αναστείλει επ’ αόριστον τις εργασίες του σώματος, δηλώνοντας ότι το κοινοβουλευτικό έργο θα πραγματοποιείται, μέχρι να ανοίξει ξανά η Βουλή, με προεδρικά διατάγματα.

«Άλλωστε», λέει, «δεν θα αλλάξουν ριζικά τα  πράγματα από το προηγούμενο καθεστώς της ψήφισης με τη μέθοδο του κατεπείγοντος και των μεταμεσονύκτιων τροπολογιών επάνω σε άσχετα νομοσχέδια. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

-Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποφασίζει αυτό το χρόνο η άσκηση Παρμενίων να διεξαχθεί εξ’ ολοκλήρου στην Ικαρία, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του. Σημαντικές μονάδες πεζικού και αρμάτων μάχης μεταφέρονται στις Ράχες, την Ακαμάτρα και το Καρκινάγρι ενώ μοίρα πολεμικών σκαφών καταπλέει στο λιμάνι του Εύδηλου.

-Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοινώνει μεγάλη επιτυχία του ΣΔΟΕ κατά της φοροδιαφυγής: Συλλαμβάνονται επ’ αυτοφόρω δύο αθίγγανοι από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, επιβαίνοντες σε φορτηγάκι μάρκας Ντάτσουν και χρώματος πορτοκαλί, να μεταφέρουν χαλιά και πατάκια τουαλέτας χωρίς να διαθέτουν ταμειακή μηχανή και χωρίς φυσικά να κόβουν απόδειξη, πράξη από την οποία κατά τον υπουργό ζημιώθηκε το ελληνικό κράτος πολλές χιλιάδες ευρώ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

-Τα μπάνια του λαού μπαίνουν και αυτά στο στόχαστρο της Τρόικα. Απαιτεί να μπει ειδικός φόρος λουομένων καθώς και να κόβονται πρόστιμα σε όσους φοράνε αντιηλιακό, για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

-Σύσσωμα αντιδρούν τα πολιτικά κόμματα στις παράλογες προτάσεις των δανειστών. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει: «Ελάτε να μας γλύψετε το γκιώνη για να δροσιστείτε καλοκαίρι που είναι». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκ μέρους του ΚΚΕ απειλεί τους Ευρωπαίους: «Θα γίνει Ποτέμκιν αν επιμείνετε». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητάει άμεσα δημοψήφισμα.

-Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει: «Δεν θα αποδεχτούμε τέτοιες προτάσεις, θα θέσουμε κόκκινες γραμμές, όπως κάναμε μέχρι σήμερα σε όλες τις περικοπές από το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αν δεν υποχωρήσει η Τρόικα, έχουμε να προτείνουμε στον ελληνικό λαό την εναλλακτική λύση των γάργαρων ελληνικών ποταμών και των πανέμορφων λιμνών μας».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ:

-Ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με τα ίδια προβλήματα: όπου έχει καθηγητές δεν έχει βιβλία και όπου έχει βιβλία δεν υπάρχουν καθηγητές. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δηλώνει: «Μέχρι το τέλος της θητείας μας, θα έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, στον οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία».

-Ξανανοίγει η Βουλή με μια τελετή που έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φορώντας τα χρυσά άμφια του ενώ άριστες εντυπώσεις αφήνουν και οι κομψές εμφανίσεις των εκπροσώπων του λαού. Διακρίνεται ιδιαιτέρως η κ. Κεφαλογιάννη για το υπέροχο ταγιεράκι της ενώ εντυπωσιάζει και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εμφανίζεται με ένα κομψότατο ροζ λουλουδάτο πουκάμισο.

-Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Μόλις μας επιβεβαιώσουν οι εταίροι μας ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα που μας έχουν προτείνει, θα φορέσω γραβάτα. Αυτό αποτελεί δέσμευση».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

-Πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ με κεντρικό θέμα «Τρόποι επιβίωσης του τραπεζικού συστήματος. Το παράδειγμα της Ελλάδας». Επίτιμος καλεσμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον συνοδεύει ο βουλευτής  Μάκης Μπαλαούρας, ειδικός σε τραπεζικά θέματα.

-Με απόφαση της κυβέρνησης, οι φετινοί εορτασμοί για την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ θα πραγματοποιηθούν μόνο σε κλειστούς χώρους.

- Το ΣΔΟΕ δημοσιοποιεί τη σύλληψη 15 καστανάδων και 4 ατόμων υπόπτων για πώληση, χωρίς άδεια, ψημένων καλαμποκιών. Ο υπουργός εξαγγέλλει έξτρα μισθολογικό πριμ για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, επιβραβεύοντας τους έτσι για τις σημαντικές επιτυχίες που είχαν μέσα στη χρονιά που πέρασε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

-Γίνεται όπως κάθε χρόνο η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου. Δεκαεπτά διμοιρίες των ΜΑΤ προστατεύουν φέτος το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ και τρία ελικόπτερα πετούν ακριβώς  από πάνω του. Το συγκεκριμένο κομμάτι διαδηλωτών διακρίνεται ιδιαίτερα για τον αγωνιστικό παλμό του καθώς οι συμμετέχοντες φωνάζουν με πάθος το γνωστό, παλιό, καλό σύνθημα «Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται».

-Μετά από πολλές διαβουλεύσεις σχηματίζεται επί τέλους από τα κόμματα της Βουλής, πλην Ν.Δ. και ΚΚΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώτος τη τάξει υπουργός αναλαμβάνει ο Βασίλης Λεβέντης. Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων παραμένει ο Νίκος Φίλης. Η κ. Γεννηματά πέραν της πρωθυπουργίας, δεν δέχεται άλλο πόστο.

-Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει τέσσερα νέα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Κυριότερο από αυτά είναι το νέο χιονοδρομικό κέντρο που θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενώνα και επτά πίστες σκι, στο Αθαμάνιο Άρτας. Είναι επίσης έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου Ψυχικού-Φιλοθέης χωρίς παρακαμπτηρίους.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:

-Κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός, με τον οποίο αναζητούνται 150 δις ευρώ για τις δανειακές ανάγκες του επόμενου έτους. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει: «Είχαμε μια μικρή, πολύ μικρή, μα πάρα πολύ μικρή υστέρηση εσόδων αυτό το χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, η αριστερή κυβέρνηση θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά χωρίς να θίξει τα εργατικά δικαιώματα».

-Άνδρας της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Βη-Μαγκαζίνο, αναδεικνύεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το βραβείο του παραλαμβάνει σε μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα Τερψιχόρη του Χίλτον, καταχειροκροτούμενος από πλήθος συνταξιούχων που παρευρίσκονται μαζικά.

-Δημοσκόπηση που πραγματοποιείται στο τέλος της  χρονιάς από την MRB, φέρνει πρώτο κόμμα την Ένωση Κεντρώων. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. σε μεγάλη απόσταση. Ο Βασίλης Λεβέντης δηλώνει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε φανερή αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Ζητούμε εδώ και τώρα εκλογές».

Πόσο πιο χαμηλά Λόλα;

Άντε, και εις άλλα με υγεία. Καλή χρονιά!

*Ειδικός μελλοντολόγος

Ετικέτες