Μαζικές και με παλμό οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις υγειονομικών και εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Με συντονισμό και την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της καταστολής.

Χιλιάδες υγειονομικοί και κάτοικοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, για 24ωρη απεργία στις 31/1, ενάντια στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι τραγικές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, ο σχεδόν χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ, απειλούν τις ζωές όλων μας. Οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται υπό κατάρρευση και λειτουργούν στοιχειωδώς, χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του χώρου της Υγείας. Ένα πλατύ κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή, είναι άμεση ανάγκη. Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μια καλή αρχή, για αυτή την προσπάθεια.

Πέρα από την παρουσία των ομοσπονδιών του κλάδου, δεκάδες ήταν τα πανό από πρωτοβάθμια σωματεία και μάλιστα από κάθε γωνιά της χώρας: Ελπίς, Ιπποκράτειο, Παίδων Αγ. Σοφίας, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων, Αμαλιάδας, Πύργου, Χανίων, ο ΙΣΑ, η ΟΛΜΕ, ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής, καθώς και επιτροπών αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας από την Ικαρία, το 7Ο Διαμέρισμα Αθηνών κα.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις μνημονιακές πολιτικές, που είναι αυτές που επηρεάζουν αρνητικά τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικών και οι ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν αυτό που δικαιούνται, δηλ. να βρουν την υγεία τους. Ο αγώνας μας πρέπει να ενταθεί, τα συνδικάτα μας να τον οργανώσουν καλύτερα. Αγώνες  πιο μαζικοί και πιο μαχητικοί ακόμα, για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει μέλλον για την κοινωνία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Παναρέτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, μιλώντας στο Rp.

Από τη μεριά του oΑνδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝ Πύργου, αφού μας εξήγησε πως εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων και τη μη διενέργεια των αναγκαίων προσλήψεων, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του νοσοκομείου να υπολειτουργούν, τόνισε ότι «ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά μόνο εμάς τους ίδιους. Είναι αγώνας ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, για μια δημόσια υγεία για όλους».

Για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις περίφημες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και που αυτές οδηγούν, ο Γ.Γ. του συλλόγου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Παναγιώτης Τσάλας, μας είπε: «Σε εμάς πρωτοεμφανίστηκαν οι ψευτο- συγχωνεύσεις και κάναμε γνωστό το ζήτημα παντού με τις κινητοποιήσεις μας. Είναι ένα θέατρο. Είναι ο τρόπους που βρήκαν για να  διαλύσουν το ΕΣΥ και να εξαθλιώσουν νοσοκομεία και πολίτες. Τα νοσοκομεία, η Υγεία, η Παιδεία, ανήκουν στον κόσμο. Εμείς αυτό το δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και πολυπληθής αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Λαφαζάνης, Α. Ξανθός, Γ. Γαϊτάνη, Α. Σταμπουλή, Κ. Μπάρκας, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Κυριακάκης κα). Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

Σημαντική στιγμή, όταν στη Σταδίου η πορεία συναντήθηκε με τους επιστρατευμένους εργαζομένους του Μετρό και τους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, όπως και οι ναυτεργάτες. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Μ. Μπόλαρη. Φωνάχτηκαν εκατέρωθεν συνθήματα αλληλεγγύης και η κοινή πορεία κατέληξε στη Βουλή γύρω στις 2:30.

Παράλληλα, μηχανοκίνητη πορεία, πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 9.00 το πρωί οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στο πλαίσιο των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που πραγματοποιούν, ενώ τα μπλόκα των αγροτών ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ.

Μπροστά στο νέο γύρο εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός όλων των κλάδων που βρίσκονται στο δρόμο, η κλιμάκωση των αγώνων και η επιμονή σε μαχητικές μορφές πάλης. Με ένα τέτοιο πλαίσιο δράσης και με την ουσιαστική και ολόθερμη στήριξη των εργατικών αντιστάσεων από την Αριστερά και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκφράσει πολιτικά τις δίκαιες διεκδικήσεις και θα οργανώσει τη συμπαράσταση στις απεργίες, μπορούν να πέσουν μια ώρα αρχύτερα, οι τίτλοι τέλους της συγκυβέρνησης της φτώχειας και της καταστολής.


Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook (εδώ).

Ετικέτες