Ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων διοργανώθηκαν σήμερα 9 Απριλίου. Οι κινητοποιήσεις έγιναν στo πλαίσιo του 20ήμερου πανελλαδικού προγράμματος δράσης που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις (ανοιχτές συνελεύσεις των εργαζομένων, αποκλεισμούς δρόμων, συγκεντρώσεις έξω από Υγειονομικές Περιφέρεις κ.α.) και θα κορυφωθεί με την 6ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 17 Απρίλη.

Σε μια σειρά από νοσοκομεία όπως στον Ευαγγελισμό, στο Αλεξάνδρα, στον Άγιο Σάββα, στο Κρατικό Νίκαιας και αλλού, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις εισόδους των νοσοκομείων ή ακόμα και στο δρόμο, για να ενημερώσουν τους ασθενείς και την κοινωνία, για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Η εικόνα κατάρρευσης, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και εργαζομένων είναι κοινή σε όλη τη χώρα, όπως και οι αιτίες της: υποχρηματοδότηση, απαγόρευση προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού, ελλείψεις σε υλικά, καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, στο όνομα ενός κάποιου "ορθολογισμού δαπανών", που τους μόνους που ενισχύει είναι τους επιχειρηματίες του χώρου.

Επίσης, οι διαθεσιμότητες και η υποτιθέμενη «αξιολόγηση» (προθάλαμος μαζικών απολύσεων), αλλά και το καινούργιο «φρούτο» των ιδιωτικών ελεγκτών για το προσωπικό (σε Ευαγγελισμό, Ερυθρό, Ασκληπιείο Βούλας κ.α.) επιχειρεί να τρομοκρατήσει όσους προσπαθούν να αντισταθούν στις απλήρωτες εφημερίες και στην υποβάθμιση των νοσοκομείων.

Ο πολλαπλασιαμός τέτοιων δράσεων, ο συντονισμός τους με τις συλλογικότητες κατοίκων σε κάθε περιοχή και η αποφασιστική και ειλικρινής στήριξη των δυνάμεων της Αριστεράς είναι απαραίτητοι παράγοντες, ώστε η μάχη για τη διάσωση των νοσκομείων και των υπόλοιπων δομών της δημόσιας Υγείας, να είναι νικηφόρα. Κυβέρνηση και τρόικα συρρικνώνουν τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές για ασφάλιση και αξιοπρεπή περίθαλψη, απειλώντας ανοιχτά τις ζωές μας. Είναι στιγμή να τους σταματήσουμε!

Στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς (Αρκαδίας) και Μαρία Μπόλαρη (Α΄ Αθήνας) με την τελευταία, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Αλεξάνδρας και του Αγ. Σάββα, να δηλώνει:

«Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χαιρετίζουμε τις σημερινές συντονισμένες συγκεντρώσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Οι πρωτοβουλίες που ενώνουν τους εργαζόμενους με την κοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε την τρομοκρατία και την συκοφάντιση και πρέπει να συνεχίσουν. Η δημόσια Υγεία καταστρέφεται από τις μνημονιακές πολιτικές και η συγκυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να πληρώσουν τα σπασμένα. Αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό! Τα δημόσια νοσοκομεία φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα και τους αγώνες μας, τα έχουμε δουλέψει και τα έχουμε πληρώσει για να απολαμβάνουν όλοι δημόσια και δωρεάν Υγεία. Χρειάζεται από δω και μπρος κλιμάκωση και ακόμα πιο σκληρούς αγώνες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το μόνο που ακούν και φοβούνται είναι η δράση μας. Η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στις  17 Απρίλη είναι πολύ σημαντική και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι, εμείς σα ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα είμαστε μαζί σας σε κάθε βήμα, μέχρι την ανατροπή!» 

Ετικέτες