Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή (11/9) στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλώσεις συνδικαλιστών στο Rp.

Πριν την κινητοποίηση, που έγινε στα πλαίσια απεργίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία ανέδειξε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση έχει αφήσει αβοήθητους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να πολεμάνε με τον κοροναϊό, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς τις απαραίτητες κλίνες σε πτέρυγες και ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και χωρίς να ενημερώνει σωστά τον κόσμο για την δύσκολη κατάσταση που ζούμε, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου το Rproject.gr και η Κατερίνα Γιαννούλια συνομίλησε με τους γιατρούς μέλη του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (ΕΝΚΙΑ), Πάνο Παπανικολάου, Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ και τη Δέσποινα Τοσονίδου μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΟΕΝΓΕ για την ανάγκη διεκδίκησης της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας που στην πρώτη φάση της πανδημίας το Μάρτη και τον Απρίλη απέδειξε ότι είναι ικανό αν χρηματοδοτηθεί και ενισχυθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, αντίθετα με το αφήγημα που προϋπήρχε για τον σύγχρονο και ικανό ιδιωτικό τομέα.

Ο Πάνος Παπανικολάου θύμισε “ότι με εισήγηση και πρωτοβουλία του ΕΝΚΙΑ, η ΟΕΝΓΕ ήταν μία από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη, Ομοσπονδία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία το Μάρτιο και τον Απρίλιο έσπασε το ιδιότυπο συνδικαλιστικό lockdown που είχε επιβάλλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε άλλους κλάδους και από τότε έβαλε το αίτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Κατόρθωσε έτσι να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων, στα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης.

Τώρα αυτό που έχουμε συζητήσει και το οποίο θα προτείνουμε στην ΟΕΝΓΕ και τις ενώσεις μέλη της, είναι σαν πρώτο βήμα ο συντονισμός με τους εκπαιδευτικούς. Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τα σχολεία που ανοίγουν και με τις όχι επαρκείς συνθήκες αποτροπής της διασποράς της νόσου και της μετάδοσης της. Με την επιμονή του υπουργείου Παιδείας να μη μειώσει των αριθμό μαθητών ανά σχολική αίθουσα, με τις ελλείψεις καθαριστριών και με μια σειρά άλλα πράγματα που άπτονται σε επίκαιρα και σημαντικά θέματα δημόσιας υγείας σχετικά με την επιδημία. Αυτό θα γίνει πιθανά, και μετά από συνεννοήσεις προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου σαν ένα πρώτο βήμα”.

Τέλος ο Πάνος Παπανικολάου αναφέρθηκε και στην ελλιπή ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου  Υγείας. “Τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση με τους συναδέλφους των νοσοκομείων όλων των πόλεων θα μαζέψουμε και τα πραγματικά στοιχεία. Όπως ακούτε και στην καθημερινή ενημέρωση δεν ανακοινώνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στις πτέρυγες. Ανακοινώνεται μόνο ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ . Δεν ανακοινώνεται επίσης, όπως γινόταν και την Άνοιξη, ούτε ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν, ούτε ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν βγει θετικοί, ούτε ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να αρχίσουμε να τα μαζεύουμε υποκαθιστώντας το κράτος που δεν κάνει τη δουλειά του ούτε σε αυτό το στοιχειώδες για να κουκουλώσει ίσως το γεγονός ότι δεν γίνονται τεστ. Να προχωρήσουμε έτσι σε ένα δίκτυο της πραγματικής ενημέρωσης, της αλήθειας προς τον ελληνικό λαό”.

Απο τη μεριά της η Δέσποινα Τοσονίδου μίλησε για 2 κρίσιμα καθήκοντα. “Το πρώτο είναι να δώσουμε διέξοδο σε ένα κόσμο που αγανακτεί και θέλει με κάποιο τρόπο να εκφράσει την αγανάκτησή του. Το δεύτερο που είναι άμεση συνέπεια του πρώτου είναι να υπάρξει ένας ευρύς συντονισμός από τα κάτω, των γιατρών, των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, των παρασκευαστών, των δασκάλων, των καθηγητών, των εργαζόμενων στα τηλεφωνάδικα, των εργαζόμενων στα σουπερμάρκετ. Ένας ευρύς συντονισμός των από τα κάτω που θα βγει να απαιτήσει να υλοποιηθούν μία σειρά από προϋποθέσεις για να μπορέσουμε τον επόμενο Μάιο να είμαστε όλοι εδώ.

Γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι ότι μόλις ανοίξουν τα σχολεία η διασπορά θα χτυπήσει κόκκινο. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καθαρίστριες, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς δασκάλους, με παιδιά που πολλών οι γονείς δεν έχουν να αγοράσουν ούτε μάσκες ούτε να τα εκπαιδεύσουν ξέρουν, οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα έχουν να δώσουν στο παιδί τους το γάλα το επόμενο πρωί. Και σε όλο αυτό, σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση που είναι προ των πυλών, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απαντήσεις είναι οι μάχιμοι αγωνιστές που είναι πολλοί, δεν είναι λίγοι. Χρειάζεται όλοι μαζί να βάλλουμε τα μυαλά μας κάτω να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να σώσουμε τις ζωές όλων μας”.

Ετικέτες