Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή (11/9) στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλώσεις συνδικαλιστών στο Rp.

Πριν την κι­νη­το­ποί­η­ση, που έγινε στα πλαί­σια απερ­γί­ας που είχε προ­κη­ρύ­ξει η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και συ­νέ­ντευ­ξη τύπου της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελ­λά­δος (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομο­σπον­δία ανέ­δει­ξε για μια ακόμη φορά πως η κυ­βέρ­νη­ση έχει αφή­σει αβο­ή­θη­τους τους για­τρούς και τους ερ­γα­ζό­με­νους στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία να πο­λε­μά­νε με τον κο­ρο­ναϊό, χωρίς προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού, χωρίς τις απα­ραί­τη­τες κλί­νες σε πτέ­ρυ­γες και ΜΕΘ (Μο­νά­δες Εντα­τι­κής Θε­ρα­πεί­ας) και χωρίς να ενη­με­ρώ­νει σωστά τον κόσμο για την δύ­σκο­λη κα­τά­στα­ση που ζούμε, ενώ ήδη υπάρ­χει με­γά­λη δια­σπο­ρά του ιού.

Στο πε­ρι­θώ­ριο της συ­νέ­ντευ­ξης τύπου το Rproject.gr και η Κα­τε­ρί­να Γιαν­νού­λια συ­νο­μί­λη­σε με τους για­τρούς μέλη του Ενω­τι­κού Κι­νή­μα­τος για την Ανα­τρο­πή (ΕΝΚΙΑ), Πάνο Πα­πα­νι­κο­λά­ου, Γραμ­μα­τέα της ΟΕΝΓΕ και τη Δέ­σποι­να Το­σο­νί­δου μέλος της εκτε­λε­στι­κής γραμ­μα­τεί­ας ΟΕΝΓΕ για την ανά­γκη διεκ­δί­κη­σης της ενί­σχυ­σης του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας που στην πρώτη φάση της παν­δη­μί­ας το Μάρτη και τον Απρί­λη απέ­δει­ξε ότι είναι ικανό αν χρη­μα­το­δο­τη­θεί και ενι­σχυ­θεί να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία, αντί­θε­τα με το αφή­γη­μα που προ­ϋ­πήρ­χε για τον σύγ­χρο­νο και ικανό ιδιω­τι­κό τομέα.

Ο Πάνος Πα­πα­νι­κο­λά­ου θύ­μι­σε “ότι με ει­σή­γη­ση και πρω­το­βου­λία του ΕΝΚΙΑ, η ΟΕΝΓΕ ήταν μία από τις ελά­χι­στες, αν όχι η μόνη, Ομο­σπον­δία του ευ­ρύ­τε­ρου δη­μό­σιου τομέα, η οποία το Μάρ­τιο και τον Απρί­λιο έσπα­σε το ιδιό­τυ­πο συν­δι­κα­λι­στι­κό lockdown που είχε επι­βάλ­λει η συν­δι­κα­λι­στι­κή γρα­φειο­κρα­τία σε άλ­λους κλά­δους και από τότε έβαλε το αί­τη­μα της ενί­σχυ­σης της δη­μό­σιας υγεί­ας. Κα­τόρ­θω­σε έτσι να εξα­σφα­λί­σει την αλ­λη­λεγ­γύη από ερ­γα­ζό­με­νους άλλων κλά­δων, στα αι­τή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών για ενί­σχυ­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος πε­ρί­θαλ­ψης.

Τώρα αυτό που έχου­με συ­ζη­τή­σει και το οποίο θα προ­τεί­νου­με στην ΟΕΝΓΕ και τις ενώ­σεις μέλη της, είναι σαν πρώτο βήμα ο συ­ντο­νι­σμός με τους εκ­παι­δευ­τι­κούς. Γιατί υπάρ­χει ένα τε­ρά­στιο θέμα με τα σχο­λεία που ανοί­γουν και με τις όχι επαρ­κείς συν­θή­κες απο­τρο­πής της δια­σπο­ράς της νόσου και της με­τά­δο­σης της. Με την επι­μο­νή του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να μη μειώ­σει των αριθ­μό μα­θη­τών ανά σχο­λι­κή αί­θου­σα, με τις ελ­λεί­ψεις κα­θα­ρι­στριών και με μια σειρά άλλα πράγ­μα­τα που άπτο­νται σε επί­και­ρα και ση­μα­ντι­κά θέ­μα­τα δη­μό­σιας υγεί­ας σχε­τι­κά με την επι­δη­μία. Αυτό θα γίνει πι­θα­νά, και μετά από συ­νεν­νο­ή­σεις προς το τέλος Σε­πτεμ­βρί­ου, αρχές Οκτω­βρί­ου σαν ένα πρώτο βήμα”.

Τέλος ο Πάνος Πα­πα­νι­κο­λά­ου ανα­φέρ­θη­κε και στην ελ­λι­πή ενη­μέ­ρω­ση από πλευ­ράς κυ­βέρ­νη­σης και υπουρ­γεί­ου  Υγεί­ας. “Τις επό­με­νες μέρες σε συ­νεν­νό­η­ση με τους συ­να­δέλ­φους των νο­σο­κο­μεί­ων όλων των πό­λε­ων θα μα­ζέ­ψου­με και τα πραγ­μα­τι­κά στοι­χεία. Όπως ακού­τε και στην κα­θη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση δεν ανα­κοι­νώ­νε­ται ο αριθ­μός των νο­ση­λευο­μέ­νων στις πτέ­ρυ­γες. Ανα­κοι­νώ­νε­ται μόνο ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων στις ΜΕΘ . Δεν ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­σης, όπως γι­νό­ταν και την Άνοι­ξη, ούτε ο αριθ­μός των υγειο­νο­μι­κών που νο­σούν, ούτε ο αριθ­μός των υγειο­νο­μι­κών που έχουν βγει θε­τι­κοί, ούτε ο αριθ­μός των υγειο­νο­μι­κών που έχουν τεθεί σε κα­ρα­ντί­να. Όλα αυτά τα στοι­χεία πρέ­πει να αρ­χί­σου­με να τα μα­ζεύ­ου­με υπο­κα­θι­στώ­ντας το κρά­τος που δεν κάνει τη δου­λειά του ούτε σε αυτό το στοι­χειώ­δες για να κου­κου­λώ­σει ίσως το γε­γο­νός ότι δεν γί­νο­νται τεστ. Να προ­χω­ρή­σου­με έτσι σε ένα δί­κτυο της πραγ­μα­τι­κής ενη­μέ­ρω­σης, της αλή­θειας προς τον ελ­λη­νι­κό λαό”.

Απο τη μεριά της η Δέ­σποι­να Το­σο­νί­δου μί­λη­σε για 2 κρί­σι­μα κα­θή­κο­ντα. “Το πρώτο είναι να δώ­σου­με διέ­ξο­δο σε ένα κόσμο που αγα­να­κτεί και θέλει με κά­ποιο τρόπο να εκ­φρά­σει την αγα­νά­κτη­σή του. Το δεύ­τε­ρο που είναι άμεση συ­νέ­πεια του πρώ­του είναι να υπάρ­ξει ένας ευρύς συ­ντο­νι­σμός από τα κάτω, των για­τρών, των νο­ση­λευ­τών, των τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ων, των πα­ρα­σκευα­στών, των δα­σκά­λων, των κα­θη­γη­τών, των ερ­γα­ζό­με­νων στα τη­λε­φω­νά­δι­κα, των ερ­γα­ζό­με­νων στα σου­περ­μάρ­κετ. Ένας ευρύς συ­ντο­νι­σμός των από τα κάτω που θα βγει να απαι­τή­σει να υλο­ποι­η­θούν μία σειρά από προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να μπο­ρέ­σου­με τον επό­με­νο Μάιο να εί­μα­στε όλοι εδώ.

Γιατί αυτό που συμ­βαί­νει είναι ότι κα­τα­λα­βαί­νουν όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι ότι μόλις ανοί­ξουν τα σχο­λεία η δια­σπο­ρά θα χτυ­πή­σει κόκ­κι­νο. Τα σχο­λεία ανοί­γουν χωρίς κα­θα­ρί­στριες, τα σχο­λεία ανοί­γουν χωρίς δα­σκά­λους, με παι­διά που πολ­λών οι γο­νείς δεν έχουν να αγο­ρά­σουν ούτε μά­σκες ούτε να τα εκ­παι­δεύ­σουν ξέ­ρουν, οι οποί­οι αγω­νιούν για το αν θα έχουν να δώ­σουν στο παιδί τους το γάλα το επό­με­νο πρωί. Και σε όλο αυτό, σε όλη αυτή την τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση που είναι προ των πυλών, οι μόνοι που μπο­ρούν να δώ­σουν απα­ντή­σεις είναι οι μά­χι­μοι αγω­νι­στές που είναι πολ­λοί, δεν είναι λίγοι. Χρειά­ζε­ται όλοι μαζί να βάλ­λου­με τα μυαλά μας κάτω να συ­ζη­τή­σου­με για το πως μπο­ρού­με να σώ­σου­με τις ζωές όλων μας”.

Ετικέτες