Χθες, Πέμπτη 14 Γενάρη, ψηφίστηκε η σύμβαση για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών rafale, κόστους 2.5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η σύμβαση εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του και οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, η κυβέρνηση ξοδεύει τεράστια ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Η αδιαφορία και η περιφρόνηση για τις ανάγκες της κοινωνίας είναι εξοργιστική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το κόστος ενός rafale ισούται με πάνω από 1000 καινούριες MEΘ ή ισούται με το κόστος για ένα μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο.

Την ώρα που «συζητιόταν» η εξοργιστική σύμβαση στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου, έξω από τη βουλή οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και συνδικαλιστικές παρατάξεις διαμαρτύρονταν για αυτή τη συμφωνία, με πανό, πικέτες και συνθήματα. Μέλη των οργανώσεων της Αναμέτρησης, της ΑΡΑΝ, της ΔΕΑ και της Συνάντησης ανάρτησαν πανό με σύνθημα «οι εξοπλισμοί βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνικές ανάγκες» ενώ το παρών έδωσαν και συνδικαλιστές/τριες του ΜΕΤΑ, με πανό που έγραφε «1 rafale = 1300 ΜΕΘ ή 25 σχολεία / Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς». Μάλιστα μέλη του ΜΕΤΑ, παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή προς τον Πρόεδρο αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Οι συγκεντρωμένοι/ες παρέμειναν για πάνω από μία ώρα έξω από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτιάξτε ΜΕΘ, προσλάβετε γιατρούς, όχι άλλες δαπάνες για εξοπλισμούς», «Θέλουμε λεφτά για υγεία και παιδεία, όχι για στρατό και αστυνομία», «Ενισχύστε τώρα τα νοσοκομεία, είναι η ασπίδα μας για την πανδημία», «ειρήνη στο Αιγαίο, φιλία στους λαούς, όχι δαπάνες για εξοπλισμούς». Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες, πανό με συνθήματα ενάντια στους εξοπλισμούς, με την υπογραφή του Rproject, αναρτήθηκαν σε κεντρικά σημεία των γειτονιών της Αθήνας.

Η συμφωνία αυτή ήταν η αρχή ενός εξοπλιστικού προγράμματος 11.2 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, που θα επιχειρήσει να κάνει τη χώρα «αστακό», φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών. Θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς να πάρουν πρωτοβουλίες για να βρει ισχυρή αντίσταση αυτή η πολιτική σε όλους τους χώρους.

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο με δηλώσεις και στιγμιότυπα από τη χθεσινή κινητοποίηση.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση ενάντια στους εξοπλισμούς (14/1/20) | Rproject.gr

Ετικέτες